Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

Agrofórum Online

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

2023 tavaszán és nyarán egy észak-európai gazdálkodó család palántánként 1,5 kg-os terméshozamot ért el az évelő Malling Ace fajtából. Ezt az eredményt úgy produkálták, hogy a gazdálkodó család a Hydroponic Systems „Evolution” függőrendszerét alkalmazta.

A vállalat szerint az eredmény annak köszönhető, hogy a növényeket optimális sűrűségben, és ellenőrzött körülmények között termesztették. amely lehetővé tette, hogy minden egyes növény maximálisan fejlődhessen.

A Hydroponic Systems szerint az „Evolution” rendszer nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé az eper növények felett, és a betegségek elkerülését is elősegíti, ami végső soron növeli a termelékenységet. Emellett a rendszer célja a gyökerek levegőztetésének és oxigénellátásának elősegítése. A gyökerek nem érintkeztek semmilyen más felülettel, csak a növekedésükhöz és a további termésükhöz szükséges anyagokkal.

Ez az eredmény a Hyprodonic Systems szerint az észak-európai országokban a hidrokultúrás termelés jövedelmezőségének megerősítésének tekinthető. A Hydronic Systems korábbi tapasztalatai és vizsgálatai arra utalnak, hogy rendszerük hozzájárul többek között a paradicsomkultúrák és a szamóca  kedvezőbb termeléséhez. Ezekben a kultúrákban a növénysorok megszüntetése után mérséklődött a víz- és műtrágyafogyasztás. A szubsztrát és a növény mennyisége is csökkent.

A Hydroponic Systems termékeit 2011 óta minden kontinens több mint negyven országában telepítették.

(Fotó: Geoluro11/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

Hétvégétől már kapható lesz a magyar szamóca

2020. április 21. 14:16

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól.

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca

2021. május 31. 06:25

Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről.

UV-lámpákkal a szamóca kártevői ellen?

2022. december 30. 08:28

A takácsatka nagy károkat képes okozni a szamóca ültetvényekben. Erre jelenthet ígéretes megoldást egy formabontó módszer!