Állattenyésztés

Három egyszerű ok, hogy egy rendszerbe töltsd az adataidat!

Agrofórum Online

Az AgroVIR piacvezető független farmmenedzsment szoftverét gazdálkodók fejlesztették gazdálkodók számára. A szoftver nyomon követi az összes műveletet és költségallokációt. Segít minden nap jobb döntéseket hozni, amelyek jobb termés teljesítményt és magasabb árrést eredményeznek. Stiller Szilárd, az AgroVIR állattenyésztés üzletág vezetője a PREGA-n adott elő.

Ezelőtt 40-50 évvel nagyon kevés adat állt rendelkezésre az állattenyésztésben, ezeket mértük, feljegyeztük, és ezek alapján hoztuk meg a döntéseinket. Ez az elmúlt évtizedben gyökeresen megváltozott.

Hiszen az eddig is ismert adatokon túl ma már számos egyéb is a rendelkezésünkre áll, hogy segítse a munkánkat. Egy dolog azonban nem változott. Az, hogy a nap 24 órás. Ilyen mennyiségű adathoz pedig ez már kevés. 

Ami viszont évtizedek óta változatlan, hogy a készletmozgásainkat, az egyedekkel, csoportokkal kapcsolatos adatokat a régi, hagyományos, papíros, táblázatos módszerrel adjuk az adminisztrációnak. Az általunk feljegyzett vagy bárhol detektált, dokumentált információk különböző, egymástól független csatornán jutnak el a feldolgozás helyszínére.

Ezeket az információkat, ezeket a különböző síkokat egymástól függetlenül fogják összesíteni, és ebből fognak a tulajdonosok, döntéshozók számára különböző elemzéseket, kimutatásokat végezni. Ezek között a csatornák között az összefüggés eltűnik. Megvannak az adataink, de az összefüggéseket nem látjuk. 

A három ok, ami miatt egy rendszerbe kell tölteni az adatot, az a jelen, a múlt és a jövő. 

„Egy szakmai vezetőnek az a dolga a telepen, hogy a különböző szoftverekkel játsszon? Erre van a telepen idő? Hogyan tudjuk ezt megakadályozni?” – tette fel gondolatébresztő kérdéseit Stiller Szilárd, amit aztán ő maga meg is válaszolt.

„Úgy, hogy pontosan megmondjuk a költség és a hozam keletkezésének a valós helyét, pontosan, időszerűen. Egy telepi munkához nem csak szakmai elemzések szükségesek, hanem valós idejű pénzügyi elemzések is. Egy vezető akkor tud felelősségteljesen tervezni, ha ismeri a jelent és a múltat. Ha látja az összefüggéseket. És erre való az AgroVIR.” 

(Fotó: u_wqqh87k4g/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tehénlepény ritka állatok és a fajgazdagság megmaradását segíti

2024. szeptember 10. 09:40

Nem minden fekete-fehér: a szarvasmarhák hozzájárulnak az üvegházhatású gázok keletkezéséhez; ám a legeltetés számos faj táplálékát biztosítja.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

2024. szeptember 8. 16:10

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

2024. február 26. 15:10

A Cubilog Kft. IOT-megoldásokat nyújt az ipar és a mezőgazdaság területén termelő üzemek, állattartó telepek számára.

Agrárdigitalizáció: szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig

2022. április 13. 16:23

Május 11-12-én újra érkezik a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Megmutatjuk a PREGA 2019 Konferencia részletes tematikáját!

2019. január 15. 07:49

A PREGA Konferencián, egy helyen találkozhat precíziós gazdálkodókkal, precíziós gazdálkodást oktató és kutató intézmények képviselőivel, állami döntéshozókkal, valamint agrárdigitalizációs termékeket forgalmazó, szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások döntéshozóival.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

2018. március 6. 08:34

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.