Zöldség-Gyümölcs

Elősegítik a jalapeno és csípős fűszerpaprika magyarországi termesztését

B.W.A. Kft.

Közel 150 termelő volt kíváncsi a B.W.A. Kft. szakmai rendezvényére 2024. február 22-én, Hajóson. Az idei évtől Peppertech EDU néven futó fórum tartalmában szakmaibbá vált.

A hagyományosan fűszerpaprika-termesztésről ismert körzet egyik központjává vált városban, Hajóson működik 32 éve a B.W.A. Kft., mely holland anyavállalati hátterével nem csak a környék egyik legbiztosabb munkáltatója, de a jalapeno- és csípős fűszerpaprika-termesztés mozgatórugója is, valamint a felvásárlásban is jeleskedik.

A jelenleg évi közel 4 millió kg felvásárolt paprikamennyiség is szép számnak tűnik, de a tervek szerint ezt a jövőben tovább szeretnék növelni.  Ennek okán kívánják szélesíteni a termelő bázisukat és fejlesztéseikkel szakmai segítséget is nyújtani a már meglévő és leendő termelőiknek.

A 2022-ben elindított Peppertech nevű szolgáltatás rendszerükkel egy olyan kiterjedt infóbázist kívánnak a termelők rendelkezésére bocsájtani, mely a paprikatermesztés technológiai elemeit járja körül. Neves kutató- és felsőoktatási intézetekkel állnak kapcsolatban, és reményeik szerint a talajvizsgálattól egészen a betakarításig tudnak segítő kezet nyújtani a termelőknek, akik azután a megtermelt terményt be is szállíthatják hozzájuk.

A peppertech.hu oldalon már elérhetők a meglévő információk, és a látogatók csatlakozhatnak is egy termelői közösséghez. A termelői közösség már meglévő tagjainak biztosított fórumot évek óta a B.W.A. Kft. kora tavaszi szakmai rendezvénye.

Nem volt ez másképp most sem, csupán tartalmilag fejlődött tovább a rendezvény. A Peppertech EDU az angol education szóból származik, tehát már nevében is az egymástól tanulásra, az eszmecserére buzdít. A termesztés technológiával kapcsolatos szakmai előadások meghallgatása mellett a rendezvény megfelelő fórumot kívánt biztosítani a már meglévő és leendő partnereknek a kapcsolatépítésre.

Idén nem csupán a paprika termesztésével kapcsolatos információkat hallhatták a termelők, hanem a szektoron kívüli, de a munkájukat támogató információk is elhangzottak az előadásokon. Az öntözés és a növényvédelem mellett, az agrártámogatási rendszer, valamint a vidékfejlesztési pályázatok és a paprikatermesztésben használt precíziós megoldások is a közönség elé kerültek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Új támogatási lehetőség a szárítmány-előállítóknak

2019. május 29. 14:47

Azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag mennyiségét.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Agrár Hungarikum szakmai kerekasztal-beszélgetés: Hogyan tovább fűszerpaprika-termesztés?

2022. szeptember 13. 08:36

A fűszerpaprika, mint hungarikum különösen fontos a kalocsaiak számára, nem véletlenül van speciális vetőmag- és szárítási költségtámogatás hozzá, de az elmúlt években kiírt kertészeti pályázatok jelenthetik a legnagyobb segítséget a technológiai megújuláshoz.