Nagyvilág

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

Agrofórum Online

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

A szabad levegő nem biztosít steril környezetet az élelmiszernek. A benne lebegő baktériumok és gombák idővel bármire rátelepednek, ami számukra megfelelő környezetet teremt a szaporodáshoz. Ráadásul az oxigén is reakcióba lép az élelmiszerrel, ami idővel annak megromlásához vezet. Ezt jelzi, ha büdössé vagy rossz ízűvé válik.

Akkor hát mi van a csomagban?

Amíg a chips a lezárt zacskóban marad, nem tudnak ezek a lebontó és a minőséget rontó folyamatok elindulni. Ennek oka, hogy a zacskóban a chips mellett valójában nem levegő van, azt a gyártási folyamat során eltávolítják.

Ezek után sejthető, hogy valamilyen olyan anyagot zártak a csomagolásba, ami légnemű, de az emberi egészségre nem káros, tehát feltehetően a levegőnek is része. Ez az anyag a nitrogén, amely az általunk beszívott levegő 78 százalékát alkotja, önmagában azonban, oxigén nélkül segít az élelmiszer színének, ízének, illatának és állagának megőrzésében.

Nem véletlenül pufi a zacskó

Mivel a chipsdarabkák nagyon könnyen összetörnek, morzsálódnak, ez a probléma kiküszöbölhető azzal, hogy a nitrogénnel szinte felfújják a zacskót, amelyben így bőséges hely marad. Ezzel a megoldással véletlenül sem tud a chips annyira összenyomódni, hogy apró darabkákra törjön, ami már nem ugyanazt a roppanó élményt nyújtaná, mint amit megszoktunk és szeretünk.

A pazarló méretű csomagolás mögött tehát tudományos ok rejtőzik, és nem a chipsgyártók akarnak a vásárlókból hülyét csinálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vietnam fokozza az európai agrár-erdészeti exportot

2025. május 6. 16:10

Vietnam természeti adottságai lehetővé teszik olyan termékek előállítását, amelyek az EU-ban kevésbé hozzáférhetők.

A klímaváltozás átírja a szlovák mezőgazdaság szabályait

2025. április 27. 16:10

A szlovák mezőgazdaság példája világosan mutatja, milyen drasztikusan befolyásolja a klímaváltozás a termelést.

Eltűnő kaszálók – velük hal egy élő örökség

2025. április 13. 16:10

Románia könnycsepp alakú szénakazlait a gépesítés térhódítása és a fiatalok elvándorlása a kihalás szélére sodorja.

Hőstressz sújtja a tejtermelést: kis gazdaságok hátrányban

2025. április 6. 16:10

Az Egyesült Államokban a meleg hatása közvetlen bevételkiesést jelent a termelők számára egy kutatás eredményei alapján.

Húszéves a magyar Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer

2023. december 4. 15:10

A CSEBER NONPROFIT Kft. november 9-én tartotta a 7. CSEBER Fenntarthatósági Konferencia elnevezésű rendezvényét, melyre meghívást kaptak a növényvédő szeres göngyöleg visszagyűjtésben érintett szereplők.

Így lesz a szemétből kedvezmény – csomagolóanyagok újrahasznosítása a Malagrow Környezetvédelmi Programmal

2019. február 4. 06:15

A Malagrow névről a legtöbb termelő számára elsősorban a kiváló minőségű biostimulátorok jutnak az eszébe, pedig a vállalat már több mint másfél évtizede széleskörű hulladékkezelési megoldásokat is kínál.

Hogyan szedjük ki a maradék ketchupot a flakonból?

2023. október 20. 17:10

Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.