Gyümölcs

Hogyan ápoljuk a fiatal gyümölcsfákat?

Agrofórum Online

A tavasz beköszöntével és a korai felmelegedéssel lassan másfél hónapja magunk mögött hagytuk a téli időjárást, így az kertészek nagy része munkához látott, és elkezdte kicsinosítani, felújítani a kertjét. A gyümölcsfaoltványok ültetésével és kiválasztásával már foglalkoztunk az előzőekben – de vajon mire kell odafigyelnünk az első években a növényápolás szempontjából?

Az ápolási műveletekkel hibázhatunk is: milyen műtrágyát használjunk, mikor adjuk a növényeknek, milyen metszést kell alkalmazni az első évben? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

A gyümölcstermő növényeinket az esetek nagy részében a gyümölcs miatt ültetjük, ez az elvárása a kertészeknek a növénnyel szemben. Nagy mennyiségű, jó minőségű egészséges termést szeretne mindenki szüretelni. Ehhez viszont minden szükséges feltételt biztosítanunk kell a számukra.

Megfelelő tájolás

Az ültetés során válasszuk ki a tájolás szempontjából legoptimálisabb helyet, például, ha köszmétét szeretnénk a kertben, kiválaszthatjuk a kert félárnyékos részeit is, mivel ez a növényfaj kifejezetten érzékeny a légköri aszályra és a túlzott napfényre.

A csonthéjas fajok viszont nagyon fényigényesek, csak akkor fognak jól teremni, ha a korona minden részét éri a napfény, és ezt rendszeres metszéssel is biztosítani kell. Az almatermésűek a közepes fényigényűekhez tartoznak.

Figyelnünk kell a lemosó permetezések elvégzésére is, használjunk ülepedett esővizet, vagy állott kútvizet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl hideg vízzel permeteznek és a rosszul oldódott permetszerek megperzselik a növény fiatal levélzetét.

A réztartalmú szerek keverését szintén ne kombináljuk semmilyen más szerrel, mert antagonista módon rontják egymás hatását a kijuttatás után. Por alapú szereknél készítsünk egy kis üvegben permetlevet, és aztán töltsük már oldott formában a permetezőgép tartályába, majd az üveg és műanyag növényvédő szeres göngyöleg átöblítésével minden csepp hasznosulni fog.

Talán nem tűnik igazán fontosnak ezeknek a műveleteknek az elvégzése, de a mai növényvédő szer árak mellett minden egyes millilitert hasznosítani tudunk, és semmi nem megy kárba. Mindemelett a jogszabályban foglaltak szerint is elmosva, kitisztítva kell egy állandó helyen tárolni a veszélyes hulladéknak számító növényvédő szeres göngyölegeket.

Tápanyag-utánpótlás

A megfelelő termésmennyiséghez elelengedhetetlen a tápanyagok utánpótlása a talajba. Tájegységtől függően változik a kertjeink talajtípusa, domborzata, fizikai félesége és szervesanyag-tartalma. Mindezektől függetlenül szükséges a szintetikus, illetve a szerves trágya kijuttatása, már a fiatal növények esetében is.

Az egy-, két-, hároméves oltványok intenzív növekedésen mennek keresztül. A tavasz beköszöntével beindul a növény hormonok termelődése, melynek hatására a növényi szövetek osztódásnak indulnak, a sejtek megnyúlnak, és a rügyek duzzadásával, kipattanásával elindul a vegetatív fázis.

Az intenzív növekedés a talajszint alatt is elindul, fontos tehát a sarjadó gyökerekről is gondoskodnunk, ezért is érdemes az ültetés előtt foszfortartalmú műtrágya használata. Ezzel ugyanis kiszolgáljuk a növénynek a gyökérzet fejlesztéséhez szükséges tápanyagigényét.

Kis mértékben nitrátot és nitritet is adagolhatunk a fiatal csemetéknek, azonban a túlzott ammónium-nitrát használata leperzselheti a hajszálgyökereket, ami az oltvány pusztulásához fog vezetni.

Minden gyümölcstermő növény ültetése során érdemes elvégezni az ültetés utáni beöntözést, amellyel ülepítjük a gyökeret körülvevő termőtalajt, légmentesítjük, ezzel meggátolva a levegőigényes gombatörzsek megtelepedését. A telepítés utáni első években aztán gyakran meg kell öntözni a kis fákat, főként az aszályos időszakokban, mert a kiszáradásra nagyon érzékenyek.

Az előzőekben említett szakmai fogásokkal megteremthetjük azokat az ideális körülményeket a fiatal haszonnövényeink számára, melynek hála éveken keresztül élvezhetjük majd munkánk szó szerinti gyümölcsét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az áfonyatermesztés csehországi tapasztalatai

2024. október 18. 08:10

Az áfonyák a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedvelik, amelynek optimális pH-értéke 4,5 és 5,5 között van.

Birsalma gondozása ősszel, a következő évi bő termésért

2024. október 18. 06:40

A birsalma általában ősszel, szeptember végétől egészen november elejéig hozza termését, amikor a gyümölcsök sárgára érnek és kellemes édeskés illatot árasztanak. A termés akkor nevezhető kiváló minőségűnek, amikor színe egyenletesen aranysárga, húsa pedig kemény és illatos.

Egres, köszméte, piszke ültetése az őszi hónapokban

2024. október 17. 16:10

Kiskerti körülmények között, ahol biztosított a folyamatos csapadékellátás és a félárnyék adta lehetőségek, eredményesen termeszthető.

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

2024. október 17. 08:40

Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés

2022. szeptember 18. 11:41

Az Európai Friss Csapat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs programja.

Hogyan adagoljunk műtrágyát a gyümölcsfáknak?

2023. március 17. 04:36

Hogyan adagoljunk a gyümölcsfáknak műtrágyát? Elegendő esetleg csak lombtrágyával permetezni a fákat?

Ki lehet váltani a gyümölcsfák permetezését rezisztens fajták ültetésével?

2022. február 15. 04:04

Egyre több rezisztens tulajdonsággal rendelkező gyümölcsfát árusítanak már hazánkban is, élni kell a lehetőséggel és ilyeneket ültetni, nevelni kertjeinkben.