Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

Agrofórum Online

Az exportált orosz búza ára a múlt héten ismét emelkedett, az elemzők megint enyhén leminősítették a márciusi exportbecsléseiket.

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést, májusra 210,0 dollár volt tonnánként. Ez 2,0 dolláros áremelkedés az előző héthez képest az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég adati szerint.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég az ugyanilyen osztályba sorolt búza kapcsán 210–212 dollár/tonnás árat közölt jelentésében. Egy héttel korábban még 205–208 dollár/tonnás árszintet tett közzé.

1,03 millió tonnára hízott a mennyiség

A világ legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszország árazása jelentős hatással van a tengerentúli és az európai búza értékesítésének lehetőségeire is. Az orosz gabona szállítása a múlt héten 1,03 millió tonnára nőtt az előző heti 1,02 millió tonnáról. Az exportban 0,82 millió tonna a búza. Ez enyhe csökkenés az előző heti 0,84 millió tonnáról – írta a Sovecon elemzőcég a kikötői adatokra hivatkozva.

Kisebb exportot várnak

A tanácsadó cég 0,1 millió tonnával ismét csökkentette a búzaexportra vonatkozó becslését márciusra, az új adat így 4,8 millió tonna, amely azonos azzal, amit a 2023. márciusi számok mutattak – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A legnagyobb orosz exportőrök néhány késedelmes búzaexport-szállítmánya támogatta a globális piacokat.

„Ebben a szakaszban kételkedünk abban, hogy gondok merülnek fel a tanúsítványokkal kapcsolatban, hiszen jelentős problémákhoz vezetnének a jelenlegi évadban a kivitelben” – emelte ki a Sovecon egyik elemzője.

Egymillió hektáron vetettek gabonát

Március 29-ig a gazdálkodók 1,0 millió hektáron vetettek a földeken gabonát, szemben az előző esztendőben ugyanebben az időszakban mért 0,7 millió hektárral, beleértve 17 000 hektár tavaszi búzát, amely tavaly csak 8000 hektár volt ilyenkor – írta a heti jelentésben a Sovecon.

Az esőzések után javultak az új termést érő időjárási körülmények Oroszország déli részén – jegyezték meg az ügynökség elemzői.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jól alakult az augusztus az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. szeptember 6. 14:40

Összesen 21 cég részvényárfolyama emelkedett és csupán 4 vállalaté csökkent saját devizában nézve augusztus hónapban.

Veszélyben van Közép-Ázsia élelmezésbiztonsága

2024. augusztus 29. 11:40

Az éghajlatváltozás és a lassú technológiai fejlődés miatt az élelmezésbiztonság a következő 10 évben sem éri el a 100 százalékot.

Vállalatok vásárolták fel a hajdani NDK-t, az ottani földek csekély része van gazdálkodók birtokában

2024. augusztus 28. 13:10

11 szövetségi állam 235 ezer tulajdonosát, és ezáltal mintegy 690 ezer hektárnyi föld birtokviszonyait vették górcső alá.

Megrázta magát a Deere, kényelmesen felülteljesítette az elemzői várakozásokat

2024. augusztus 27. 08:40

A Deere részvényei 6,26 százalékot emelkedtek a gyorsjelentés közzététele után.

Javult az őszi vetés állapota Oroszországban

2021. március 6. 04:02

Az enyhe orosz téli időjárás látványosan javította az őszi gabona vetések állapotát, amelyet korábban száraz őszi hónapok sújtottak.

A G7 országok bővítenék a fekete-tengeri gabonafolyosót

2023. április 25. 07:36

A G7-ek miniszterei közölték, hogy készek közreműködni a háborúban megsérült ukrán mezőgazdasági létesítmények újjáépítésében.

Szárnyal az orosz agrárium a nyugati szankciók hatására

2018. december 12. 07:47

Az orosz mezőgazdasági termékek exportjának értéke tavaly meghaladta a 20 milliárd dollárt, ami húsz év alatt több mint 18-szoros növekedést jelentett, és túlszárnyalta a fegyverkivitel értékét is.

Orosz állami támogatással az üvegházakért

2021. augusztus 10. 15:15

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.