Zöldség

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (I. rész) – Zöldségnövények tenyészterületével kapcsolatos fogalmak

Agrofórum Online

A növénytermesztésben, így a zöldségfélék esetében is az eredményes termesztés egyik alapfeltétele a növényfaj, illetve fajta igényének megfelelő tenyészterület megválasztása.

Az optimális termesztési feltétek kialakításánál, az egy növényre jutó termőterület meghatározásakor figyelembe kell venni a termesztési célt (primőrtermesztés, frissfogyasztás, feldolgozás, tárolás stb.), továbbá a növényápolási és betakarítási szempontokat is.

A növények vetésénél és ültetésénél ugyan azon tenyészterületen a számításba jöhető elrendezési módokból adódóan számos variáció adódik, amit kisgazdaságokban, saját célra történő növénynevelés esetén is szükséges és érdemes figyelembe venni.

Tenyészterület – növénysűrűség

Tenyészterület alatt az egy növényre jutó termőfelületet értjük, ami a sor- és tőtávolság szorzatából adódik, a zöldségtermesztésben általában négyzetcentiméterben adjuk meg. A növénysűrűség ennek fordítottja, egy adott területen, egy m2-en, vagy nagyobb felületen termesztett növényeknél (pl. szántóföldön) egy hektárra vetett vagy ültetett növények számát jelenti.

Ez nem mindig azonos az elvetett növények számával tekintettel arra, hogy a zöldségfélék között sok olyan faj van, amelyek esetében vetést követően egyelést vagy ritkítást végzünk, így állítjuk be a végleges növényszámot, és ezt tekintjük növénysűrűségnek.

Növelés, csökkentés

A tenyészterület növelésével a növényegyed teljesítő képessége növelhető, azonban egy határon túl már csökken az egységnyi felületre jutó termésmennyiség, ezért a termesztés jövedelmezősége szabja meg a felső határt. 

A zöldségfélék esetében a tenyészterület csökkentésével növelhetjük azon növények koraiságát, melyeknek a biológiai termését fogyasztjuk (pl. paprika, paradicsom, uborka stb.), míg a vegetatív részükért (levél, szár, gyökér stb.) termesztett fajok koraiságát csökkentjük.

A fajtaleírások általában javaslatot adnak a tenyészterületre vonatkozóan, ezen belül a termesztőknek a feladata az adott helyi körülmények figyelembe vételével dönteni a növénysűrűségről, illetve a tőelrendezésről.

A nemesítők, illetve a vetőmag forgalmazók által megadott értékekből következtethetünk a fajta növekedési erélyére, lombozatának méretére, hajtásnövekedés ütemére, amit szűk határok között befolyásolhatunk ugyan a tápanyagellátással, öntözéssel, különféle fitotechnikai munkákkal (metszés, levelezés, generatív terhelés alakítása), de ez nagyrészt genetikai tulajdonság.

Mitől függ a növénysűrűség?

Mi szabja meg azt, hogy egy adott területen hány növényt termesztünk? Számos tényezőt, botanikai tulajdonságot, termesztéstechnikai és gazdaságossági tényezőt kell figyelembe venni, amikor a növénysűrűségről illetve a tenyészterületről kell dönteni:

Növény és fajta tulajdonságok: a növényfaj botanikai tulajdonságai (lombozat és szár mérete, habitusa stb.) a fajta speciális környezeti igénye.

Környezeti tényezők: talajviszonyok, fényviszonyok, széljárás erőssége és iránya, csapadékviszonyok.

Termesztéstechnológiai szempontok: gépi vagy kézi ültetés, vetés, az alkalmazott munkagépek és kézi eszközök műszaki paraméterei, ültetés időpontja, növényápolás és betakarítás módja.

Gazdasági és jövedelmezőségi tényezők: termesztési cél, termesztéssel járó kockázatok, termesztési költségek és az adott növény termőképessége és a várható bevétel.

Növényelrendezési lehetőségek a zöldségtermesztésben

Növény szempontjából ideális a négyzetes elrendezés, ebben az esetben minden oldalról azonos távolságra helyezkedik el a másik növény, ennek ellenére a gyakorlatban legritkábban számít jó megoldásnak (1. kép).

Fejes káposzta négyzetes lrendezésben ültetve
1. kép: Fejes káposzta négyzetes elrendezésben ültetve

Ültetés, szedés, művelés, betakarítás akkor végezhető könnyen, ha széles az út, ezért a tőtávolságot, azaz a növények soron belüli távolságát szokás csökkenteni annak érdekében, hogy kellő szélességű utat lehessen kialakítani, ugyanakkor a gazdaságos növényszám meglegyen.

Normálsoros (szimplasoros) vetést, illetve ültetést korábban széles körben alkalmazták a zöldségtermesztésben is, napjainkban visszaszorult és csak a nagy tenyészterületet igénylő növények esetében (pl. uborka, sárgadinnye) maradt meg.

Előnye, hogy ápolásakor (pl. permetezés), de szedésnél is a növény minden oldalról jól megközelíthető, áttekinthetőbb, több fény, több levegő éri, ebből adódóan mérsékli a kórokozók terjedését.

Ikersorokban

Gyakori elrendezés a zöldségféléknél az ikersoros vetés, illetve ültetés. Ebben az esetben, nemcsak a tőtávolságot csökkentjük, az egyik sortávolságot is kisebbre vesszük a művelő út szélességének növelése érdekében.

Úgy a nagyüzemekben, mint a házikertekben is, gépi művelésnél, de kézi ápolásnál is számos előnye van az ikersoros elrendezési módnak. Viszont egy határon túl az ikersortávolság (keskenyebb sor) és a tőtávolság csökkentése károsan hathat a minőségre, a növényápolás hatékonyságára, a szedésre, de szélsőséges esetben a termésmennyiségre is.

Kis tenyészterületet igénylő növények esetében (pl. vöröshagymánál, fejes salátánál, spenótnál stb.) használatos az úgynevezett szalagos más néven ágyásos vetés, illetve elrendezés, amely alkalmazása során több sort (4-5) kisebbre vesznek, és ezt követően egy széles sort hagynak meg (2. kép).

Szalagos (ágyásos) vetésben nevelt vöröshagyma a betakarítás előtti hetekben
2. kép: Szalagos (ágyásos) vetésben nevelt vöröshagyma a betakarítás előtti hetekben

Főleg azoknál a fajoknál alkalmazzák, amelyek vethetők (ültethetők) sűrűbbre, de gépi ápolásuk és szedésük miatt meg kell oldani a gépek és a traktor közlekedését. Sokan kisgazdaságokban is alkalmazzák úgy (olyan szélességben), hogy a szélesebb útról a legbelső sorokat is ápolásnál, szedésnél elérik.

A sávos vetést is a kis tenyészterületet igénylő fajok esetében használják, 2-4 cm-es szélességű sávba vetik (szórják) a magot. Jól bevált módszer bakháton a gyökérzöldségféléknél, így a sárgarépánál, petrezselyemnél és a paszternáknál (3. kép), továbbá az egyre népszerűbb „minizöldségek” termesztésénél.

A sávos vetést a bakhátas sárgarépa termesztése során gyakran alkalmazzák
3. kép: A sávos vetést a bakhátas sárgarépa termesztése során gyakran alkalmazzák

Fészkes vetés a nagy tenyészterületet igénylő zöldségfajoknál (pl. uborka, tők) alkalmazott növényelrendezési mód. Nagyobb tő- és sortávolságot (1-1,5 méter) jelölnek ki a fészkek helyének, ahol egy helyre (fészekbe) több magot is elvetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hogyan vessünk?

2023. április 3. 09:09

Nézve az időjárást és a meteorológiai adatokat, lassan itt a vetés ideje. A vetés az egyik legfontosabb művelet, ha itt hibázunk, az egész termésre hatással van. Célunk az egyenletes kelés és az egyenletes növényállomány.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Tényleg lehet még most sóskát vetni?

2023. szeptember 15. 11:37

Szomszédom javasolta, hogy ősszel is vessek sóskát. Tényleg lehet még most sóskamagokat vetni?

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

2023. augusztus 19. 09:40

A nyári betakarítási szezon lassan az ország egész területén a végéhez közeledik, így elérkezett az idő, hogy felkészüljünk az őszi káposztarepce, illetve az őszi kalászosok vetésére.