Növénytermesztés
Növénytermesztés

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

MATE

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Az ABZ Drone szakembercsapata egy DJI Agras T30 és egy ABZ Innovation L10 típusú drónnal végzett kísérleti kijuttatást két szántóföldi területen, a Bio-Nat Kft. által gyártott készítményeket permetezve egy tritikálé állományra és egy kukoricatarlóra.

A szárba indulást követő állapotban lévő tritikáléra egy újonnan fejlesztett növénykondicionáló került, majd az MV Supary szárbontó készítményt permetezték kukoricatarlóra. A kezelések eredményét a következő vizsgálatok mutatják majd meg, ekkor lehet felmérni a növényállapot erősítésének és a szárbontás hatásait.

Dr. Balla István, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. kutatási és fejlesztési igazgatója, aki a helyszínt biztosította a kísérlethez, elmondta, hogy a területek egy részén korábban is végeztek hasonló kísérleteket növénykondicionáló anyagokkal, ezért a mostani teszttől is jó eredményt vár.

Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője kihangsúlyozta, hogy a már meglévő termékek mellett, melyek a talajéletet és a talajbiom állapotát javítják, a növényeket is fel kell készíteni arra, hogy a gazdák megfelelő termést tudjanak realizálni.

A drón feltöltése

Az új készítmény a növények immunizálásával támogatja ezt a törekvést, a szisztémás indukált rezisztencia megvalósításával tudja hatékonyabbá tenni a növekedést. A kísérlet végrehajtásáról az év második felében várhatóak eredmények.

Ellenálló baktériumok

Fontos, hogy a készítmény talajon is működik, most az állománykezelés hatásait nézik. A készítményben lévő baktériumokról elmondta, hogy nem találhatóak meg a hazai termékpalettán. A Mikro-Vital termékcsaládban vezető szerepet betöltő MV Suparyhoz hasonlóan endospórás állapotban vannak benne a keverékben, így rendkívül ellenállóak a környezeti tényezőkkel szemben.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese a DJI Agras T30 típusú kb. 3 méter átmérőjű, 30 literes tartállyal szerelt, 9 méteres szélességben kijuttatásra képes drónról és a technológia gyakorlatáról informált minket.

Az eszköz hidraulikus cseppképző rendszerrel szerelt, tehát a hagyományos szántóföldi eszközökhöz hasonlóan, nyomás által egy fúvókán préseli át a folyadékot, így valósul meg a porlasztás. A drónos kijuttatás egy olyan alternatívát biztosít a termelők számára, mellyel taposási kár nélkül, talajállapottól függetlenül el tudjuk végezni a kezeléseket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Évente egy „Balatont” kiengedünk az országból, pedig öntözhetnénk is vele

2024. szeptember 7. 14:10

A magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, de az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte.

Rekordszójatermés várható Brazíliában

2024. szeptember 4. 11:10

Remek évre van kilátásuk a brazil szójatermesztőknek, a rekordtermés egyben óriási, több mint 10 százalékos előrelépés az előző évhez képest.

A napraforgó ötöde odaveszhetett, nincs jó évük a termesztőknek

2024. szeptember 3. 14:40

A napraforgó betakarítása legalább két-három héttel korábban kezdődött a szokásosnál, hiszen szeptember 10. és 20. között lenne ideális.

Hihetetlen, világrekord szójatermés az USA-ban: 13,7 t/ha!

2024. augusztus 29. 10:40

A Georgia állambeli termelő ráadásul a saját korábbi, 13 tonnás világrekordját döntötte meg, pedig még nemesítőt és hibridet is váltott.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. október 16. 06:36

A növénymaradványok jelentősége a legnagyobb, mert ezek felépítéséhez a növény a talajból vette fel a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött széndioxidból állított elő szerves anyagot. Ha bekeverjük a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

ELÉG VOLT AZ ASZÁLYBÓL? VAGY MÉG MINDIG NEM???

2020. június 22. 08:55

Sajnos ez a tavasz is a csapadékhiánytól visszhangzott, amit még mindig hallani, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, pedig most már bőven esik Medárd óta, ami a kalásznak már nem kellene, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. szeptember 16. 05:30

Vajon ki számol utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen?

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel

A holt szerves anyag bontása bonyolult biológiai, biokémiai és mikrobiális ökológiai folyamatok eredményeként jellemezhető. A hatékony szárbontás érdekében a gabona- és repcetarló szakszerű kezeléséhez hozzátartozik a növényi maradványok lebontását segítő mikrobiológiai készítmények hatásainak ismerete és használata.