Zöldség-Gyümölcs

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

Agrofórum Online

Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik.

A piacon kapható zöldségek közül valószínűleg a komlóhajtások a legdrágábbak, amelyeket „komlóspárga” néven értékesítenek annak ellenére, hogy nem spárgáról van szó, csak hasonlít a spárgahajtásra. A komlóhajtások különlegessége, hogy akár 1000 eurót (392 000 Ft) is elkérnek kilogrammjukért.

Különlegességük a hajtásukban rejlik

A komlóhajtások a komló (Humulus lupulus) növény végén nőnek. Ez ugyanaz a növény, amelyet a sörgyártáshoz használnak. Az apró zöld és fehér hajtások azonban a spárgaszárra hasonlítanak. Ami igazán drágává teszi őket, az az a tény, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy a komló mikor hozza a hajtásait; ezek teljesen spontán módon jelennek meg, így ritkán és rendszertelenül fordulnak elő.

A komlóhajtások kifejezetten érzékenyek – nem jól tárolhatók, és szedés után azonnal el kell fogyasztani őket, mivel e drága termék ízének kulcsa a lágy textúra és a frissesség. A nyers komlóhajtások íze keserű és fanyar, de ha megfőzik, ízükben a kelkáposztára emlékeztető, földes, mogyorós jegyek keverednek.

Kattintson ide, ha érdekli a növény betakarítása és elkészítése

Vajjal és citromlével fogyasztják

A komlóhajtásokat ugyanúgy megfőzik, mint a hagyományos spárgát. A kemény alsó részt le kell vágni és a zöldséget főzés előtt alaposan le kell öblíteni. Többnyire vajon, sóval és citromlével ízesítve párolják meg. Finom ízr kiválóan illik burgonyához, halhoz vagy csirkéhez.

A komlóhajtások nemcsak finomak, hanem tápanyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egészségre.

A komlót Belgiumban és Hollandiában kedvelik a legjobban, ahol akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni kilónként ezért a különleges csemegéért.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616895/the-most-expensive-vegetable-is-becoming-more-popular-at-1-000-euro-per-kg/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.