Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

Agrofórum Online

Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik.

A piacon kapható zöldségek közül valószínűleg a komlóhajtások a legdrágábbak, amelyeket „komlóspárga” néven értékesítenek annak ellenére, hogy nem spárgáról van szó, csak hasonlít a spárgahajtásra. A komlóhajtások különlegessége, hogy akár 1000 eurót (392 000 Ft) is elkérnek kilogrammjukért.

Különlegességük a hajtásukban rejlik

A komlóhajtások a komló (Humulus lupulus) növény végén nőnek. Ez ugyanaz a növény, amelyet a sörgyártáshoz használnak. Az apró zöld és fehér hajtások azonban a spárgaszárra hasonlítanak. Ami igazán drágává teszi őket, az az a tény, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy a komló mikor hozza a hajtásait; ezek teljesen spontán módon jelennek meg, így ritkán és rendszertelenül fordulnak elő.

A komlóhajtások kifejezetten érzékenyek – nem jól tárolhatók, és szedés után azonnal el kell fogyasztani őket, mivel e drága termék ízének kulcsa a lágy textúra és a frissesség. A nyers komlóhajtások íze keserű és fanyar, de ha megfőzik, ízükben a kelkáposztára emlékeztető, földes, mogyorós jegyek keverednek.

Kattintson ide, ha érdekli a növény betakarítása és elkészítése

Vajjal és citromlével fogyasztják

A komlóhajtásokat ugyanúgy megfőzik, mint a hagyományos spárgát. A kemény alsó részt le kell vágni és a zöldséget főzés előtt alaposan le kell öblíteni. Többnyire vajon, sóval és citromlével ízesítve párolják meg. Finom ízr kiválóan illik burgonyához, halhoz vagy csirkéhez.

A komlóhajtások nemcsak finomak, hanem tápanyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egészségre.

A komlót Belgiumban és Hollandiában kedvelik a legjobban, ahol akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni kilónként ezért a különleges csemegéért.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616895/the-most-expensive-vegetable-is-becoming-more-popular-at-1-000-euro-per-kg/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.