Életmód, gasztronómia

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

Agrofórum Online

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és diófélékben gazdag növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti az obstruktív alvási apnoe (OSA) kockázatát. Ez a probléma számos súlyos betegséggel, többek között az agyvérzéssel és a szívproblémákkal hozható összefüggésbe. Az életmódváltás hozzáférhetőbb és költséghatékonyabb megközelítést kínál a hagyományos gyógykezelésekhez képest.

A kutatás több mint 14 000 résztvevő adatait elemezte. A készítői megállapították, hogy az egészséges növényi alapú étrendet követők 19%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek OSA-ban, ami rávilágít az étrend minőségének döntő szerepére. Az egészségtelen növényi alapú étrend azonban megnövelte a kockázatot, ami bizonyította az étrend fontosságát az egészségi állapot alakulása szempontjából.

Mi az alvási apnoé?

Az alvási apnoé egyfajta alvászavart jelöl, melynek során az alvó ember légvételi problémákkal küzdhet. Ebbe beletartoznak olyan hosszabb légzési szünetek is, amelyek károsíthatják az egészséget és sztrókhoz, infarktushoz, szívbetegségekhez vezethetnek. Az okok általában a légutakban keresendők, amelyek összeszűkülhetnek, elzáródhatnak, egyes elméletek szerint a környező izmok megfeszülése miatt. Az alvási apnoénak fokozatai különíthetők el.

Van, aki csak horkol alvás közben, de van, aki nem tud mélyen aludni és másnap indokolatlanul fáradtnak érzi magát – miközben ez a jelenség áll a háttérben. Másoknak vérnyomásproblémákat okozhat a nem kielégítő alvásminőség, hosszabb távon pedig mindez károsíthatja a szív és az agy egészségét. Legggyakrabban légzőkészülékkel, sporttal, meditációval, ásványi anyagokkal, illetve gyógyszerekkel segítik az alvási apnoéban szenvedő embereket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9609383/plant-based-diets-linked-to-lower-risk-of-sleep-apnea/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.