Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A világ 5 legdrágább zöldsége

A világ 5 legdrágább zöldsége

Agrofórum Online

Vannak emberek, akiknek semmi sem drága, és vannak – egyébként teljesen közönségesnek tűnő – zöldségek, amelyeket csak az előbbiek tudnak és akarnak megfizetni. Mit szólna, ha a zöldséges például az újburgonyát kilónként – most figyeljen – 370 ezer forintért árulná? És ha ezt Ön meg sem vehetné, csak egy luxusétteremben, feldolgozott formában és ennek megfelelő további felárért kóstolhatná meg?

Vannak emberek, akiknek semmi sem drága, és vannak – egyébként teljesen közönségesnek tűnő – zöldségek, amelyeket csak az előbbiek tudnak és akarnak megfizetni. Mit szólna, ha a zöldséges például az újburgonyát kilónként – most figyeljen – 370 ezer forintért árulná? És ha ezt Ön meg sem vehetné, csak egy luxusétteremben, feldolgozott formában és ennek megfelelő további felárért kóstolhatná meg?

A TikTok agrárvideói között méltán tarol az az anyag, amely a világ 5 legdrágább zöldségét vonultatja fel, méghozzá árakkal. Lássuk hát a listát!

1. A Jamasita-spenót

Ezt az exkluzív spenótfajtát eredetileg Japánban termesztik – fél kilogrammja megközelítőleg 7000 forintba kerül. Mr. Jamasita, a japán termelő saját gazdaságában, Franciaországban termeszti e különleges spenótot, és csak néhány nívós étteremnek szállít belőle korlátozott mennyiséget, amit saját maga szelektál. Így ha az átlagemberek kifizetnék is az árát, hétköznapi felhasználásra akkor sem kapnának belőle. Bár ez a fajta a hagyományos spenót sokszorosába kerül, hatalmas a kereslet rá.

2. Fehér spárga

E különleges spárgafajta (nem azonos a közönséges fehér spárgával) fél kilója közel 9000 forintba kerül. Bár küllemre hasonlít a hagyományos fehér spárgához, sokkal vaskosabb annál, és az íze klasszisokkal finomabb, a textúrája lágyabb, ezért az ára is lényegesen magasabb. Az év mindössze 3 hónapjában elérhető, ezért az árát sokszor még ennél is magasabbra srófolják.

3. Vaszabigyökér

Kellemesen csípős, aromás, karakteres ízű fűszernövény (amelyet japán vízitorma vagy japán zöld torma néven is árulnak). Kilogrammonkénti ára elérheti a 146 ezer forintot. Zöld aranynak is nevezik, a japán konyha alapvető élelmiszere. Úgy tartják, feldolgozás után 20 perccel el kell fogyasztani, különben sokat veszít az ízéből és a textúrájából.

4. La Bonnotte burgonya

A francia luxusburgonya a világ legdrágább krumplija, amiből fél kiló 185 ezer forintba kerül. Lágy textúrája, különleges íze és extrém vékony héja teszi ennyire értékessé, illetve az, hogy ezt a burgonyát csak kézi munkával lehet betakarítani.

5. Macutake gomba

Jellegzetes illata és íze miatt ez a világ legértékesebb gombája és a japán gasztronómia fontos alkotóeleme. Luxuscikknek számít, hiszen ritkasága, komplikált elkészítése és extrém népszerűsége miatt 100 grammja 48 ezer forintba kerül.

A világ legdrágább zöldségeiről szóló videó itt nézhető meg: https://www.tiktok.com/@jack.dc38/video/7314115985601121582?q=expensive%20vegeteable&t=1713093266927

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?