34℃ 19℃
június 23. Zoltán, Szultána
Növénytermesztés

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

Agrofórum Online

A Kínai Agrártudományi Akadémia (CAAS) tudósaiból álló kutatócsoport a közelmúltban jelentette be, hogy sikerrel termesztettek egy olyan rizsfajtát, amelynek tenyészidejét a felére csökkentették.

A kísérlet célja az volt, hogy egy hagyományos rizsfajtát, amelynek növekedési ciklusát korábban a felére csökkentették, termesszenek egy sivatagi üvegházban, Hotanban, az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban.

Sivatagban, üvegházban, talaj nélkül

„A szaporítást idén februárban kezdtük el. A talaj nélküli termesztéses módszerrel a rizs betakarítása mindössze 60 napot vett igénybe” – nyilatkozta Wang Sen, a CAAS Városi Mezőgazdasági Intézetének (IUA) tudományos munkatársa.

Kína a rizstermesztés szülőhazája, itt termesztették először. Az eredmények értékeléséhez nem árt tudni, hogy a hagyományos gazdálkodási módszerekkel a rizs éréséhez Kína legjobb rizstermő területein is átlagosan 120-150 napra van szükség, tehát hatalmas lépést történt a mezőgazdaság történetében.

2021-ben sikerült a technológiai áttörés

2021-ben Yang Qichang, az IUA vezető tudósának és csapatának sikerült a felére csökkenteni a rizs növekedési ciklusát a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, Csengtuban található gazdaságban. Olyan technológiai áttörést értek el ezzel, amely lehetővé teszi, hogy a rizst egész évben lehessen termeszteni, anélkül hogy a szezonális hatások korlátokat szabnának a termesztésnek.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9628946/chinese-scientists-succeed-in-speed-rice-breeding-in-desert-greenhouses/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Az időjárási körülmények miatt 11 éves csúcsra drágult a rizs

2023. július 14. 07:10

A globális rizskészletek hatéves mélypontra, 170,2 millió tonnára süllyednek a 2023/2024-es szezon végére.

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

2021. június 27. 14:44

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik.

Uniós oltalomban részesült a Nagykun rizs

2021. május 20. 07:33

A Nagykun rizs oltalom alatt álló földrajzi jelzés a magyar nemesítésű, meghatározott rizsfajták fehér vagy hántolatlan (barna) szemtermésére vonatkozik.