18℃ 12℃
október 11. Brigitta, Placida, Etel, Gitta
Agrárközélet

A kistermelőkre vonatkozó szabályokról bővebben

Agrofórum Online

A kistermelőkre a hatályos kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet vonatkozik, miszerint kistermelő az a természetes személy, aki saját gazdaságából származó alapterméket, és abból általa előállított terméket, mennyiségi és területi korlát betartásával értékesítheti (közvetlenül a végső fogyasztónak a gazdasága helyen, piacon, vásáron, rendezvényeken, illetve olyan helyi kiskereskedelmi és vendéglátóipari egységek részére, amelyek közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik a termékeiket).

A kistermelőnek nyilvántartásba vétele céljából szükséges a gazdaság helye szerint területileg illetékes járási hivatalnál a következő adatok feltüntetésével (kistermelő neve, címe; a gazdaság, vagy élelmiszer-előállítás helye; az értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezése) írásban bejelentenie a tevékenységének megkezdését, a tevékenységében bekövetkezett lényeges változásokat, tevékenységének szüneteltetését és megszűnését.

Keressék a területileg illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalt, hogy a kistermelő bekerüljön a nyilvántartásba és megkapja a regisztrációs számot.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

Új DLG platform a jövő élelmiszer-termeléséhez

2023. április 6. 10:34

Hogyan használhatunk innovatív termesztési rendszereket, hogy a világ növekvő népességét egészséges, tápláló és fenntartható módon előállított élelmiszerekkel lássuk el?

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

Nagy István: az agráriumban dolgozókra mindig számíthatunk

2020. szeptember 20. 10:39

Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.