Terményárak
Terményárak

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

Agrofórum Online

Erős eladói nyomást lehetett érzékelni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 2 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce enyhén, 0,1 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói kukorica is olcsóbb lett csütörtökön, miközben a szójabab az elmúlt két hónap mélypontján zárt, mert a heves esőzésekre vonatkozó előrejelzések enyhítették az Egyesült Államok középső részén a termést megterhelő hőhullámmal kapcsolatos aggodalmakat.

Jön az eső

A hőség „jelenleg nagyobb probléma az emberek számára, mint a termés” – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Marketing partnere.

A Commodity Weather Group szerint az Egyesült Államok középső részén a 6-15 napos időszakban várható eső, a következő két hétben az északnyugati közép-nyugati régióban, délen és keleten pedig a 11-15 napos időszakban várható eső.

Ideális termesztési feltételek

Setzer szerint a kukorica- és szójabab termőterületére előre jelzett csapadék valóban ideális termesztési feltételeket teremthet, miközben hetekig tartó hőségre van szükség ahhoz, hogy negatív hatást tapasztaljunk.

Orosz optimizmus

A búza esetében az oroszországi esőkre vonatkozó előrejelzések és a felfelé módosított termésbecslések is nyomást gyakoroltak az árakra, az IKAR tanácsadó cég szerdán közölte, hogy 81,5 millió tonnáról 82 millió tonnára emelte az ország búzatermésére vonatkozó előrejelzését.

A késői fagyok és a száraz időjárás Oroszországban, a világ legnagyobb búzaexportőrében a betakarítás súlyos visszaminősítését eredményezte, ami megemelte a világpiaci árakat, de ebben a hónapban az eső enyhítette az aggodalmakat.

Az orosz terméssel kapcsolatos várakozások enyhe javulása valószínűleg hozzájárult ehhez a lejtmenethez – mondta Bill Lapp, az Advanced Economic Solutions alapítója és elnöke.

Nagyobb termőterület

Argentínában a Buenos Aires-i Gabonatőzsde is megemelte búzapiaci előrejelzését, mondván, hogy a magasabb búzaárak és az alacsonyabb ráfordítási költségek több gazdálkodót késztetnek arra, hogy elvessék a búzát annak ellenére, hogy egyes területeken a talaj meglehetősen száraz.

Európai mínuszok

Európában a malmi búza 3,75 eurós mínusz után 226,75 euróba, a kukorica 2 eurós árcsökkenést követően 208 euróba, a repce 2,75 eurós lejtmenet hatására 463,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2 angol fontos mínusz után 168 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem várt készletadatok miatt zuhant a kukorica ára

2024. június 29. 07:10

Árcsökkenésekkel fejeződött be a hét terménypiacokon, egyedül az európai repce árszintje emelkedett a pénteki kereskedési napon.

A határidős búza tovább drágult

2024. június 28. 07:10

Amerikában vegyes összképet, míg Európában egyértelmű eladói fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Nagyot csökkent a kukorica határidős ára

2024. június 27. 07:10

Az Egyesült Államokban és Európában ellentétes irányú változások történtek. Az USDA negyedéves jelentése előtt a kereskedők kivárnak.

A vártnál kevésbé romlottak a terméskörülmények

2024. június 26. 07:10

Alapos áreséseket lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon. Az Egyesült Államokban kisebb volt a terméscsökkenés a vártnál.

Csökkent az orosz búza exportára

2021. február 17. 03:47

Az orosz búza exportárai a múlt héten már az egymást követő negyedik héten csökkentek.

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

2018. február 13. 18:13

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek.

Kevesebb búza lesz?

2019. június 27. 07:41

A szélsőséges időjárás miatt az előzetes becslések alapján várt 5 millió tonna búza helyett akár 20 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdák – nyilatkozta a Népszavának a GOSZ tiszteletbeli elnöke. A kukorica egyelőre jól bírta az idei időjárási viszontagságokat, s jókor jött neki az eső is.

Hétéves mélyponton a készletadatok

2020. november 11. 05:58

Az európai árutőzsdén is alapvetően optimista volt a hangulat, drágult a malmi búza, a kukorica és a repce, egyedül a takarmánybúza kurzusa mérséklődött.