Növényvédelem
Növényvédelem

Masszív védelem szőlőperonoszpóra ellen

Masszív védelem szőlőperonoszpóra ellen

Corteva Agriscience

A magyar éghajlat és termőtalaj kiváló környezetet biztosít az évszázadok óta tartó bortermelésnek. Az évjárathatás, elsősorban a tenyészidőszakban lehulló csapadék mennyisége nagymértékben befolyásolja a szőlőt támadó betegségek dominanciaviszonyait. A szőlőtermesztéssel foglalkozó magyar gazdák számára ezért kiemelten fontos termésük védelme, amihez jelentősen hozzájárul a hatékony, rezisztenciatörő növényvédelem.

A magyarországi szőlőtermesztés és bortermelés előkelő, jelentős nemzetgazdasági szerepét tekintve a szőlőtermesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kórokozókkal szembeni megelőző védelemre. Új hatóanyagokra, kombinációkra, technológiai fogásokra van szükség egyrészt a károsítók megjelenése, másrészről a már jelen lévő, hagyományosan gondot jelentő fajok természetes genetikai változásának köszönhető újabb kihívások leküzdésére.

A korábbi száraz évjáratok után a 2023-as csapadékos évjárat itthon is felhívta a gazdálkodók figyelmét a peronoszpórafélék kíméletlen károkozására mind burgonyában, mind szőlőben. 2024 száraz és meleg tavasza után országszerte megérkezett a csapadék, ami ismét peronoszpóra-veszélyhelyzetet alakított ki és kihívás elé állítja a szőlőtermesztőket.

A Zorvec™ Vinabel® a rezisztenciatörés eszköze

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat világszinten élen jár az új hatóanyagok felfedezésében, azok piacra vezetésében, és az utóbbi években számos hatékony növényvédelmi megoldást hozott a magyarországi piacra. A vállalat kutató-fejlesztő munkájának köszönhetően az idei évben a szőlőperonoszpóra elleni küzdelem egyik legújabb, rezisztenciatörő hatású terméke került a hazai kereskedelembe, a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szer.

A Zorvec™ termékcsalád az utóbbi években Nyugat-Európában hihetetlen sebességgel nyert teret. A Zorvec™ rendkívül alacsony koncentrációban képes gátolni a peronoszpórafélék életfolyamatait, szisztémikus mozgása révén pedig a kezeletlen növényi részek védelmét is képes megoldani. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a Zorvec™ a kezelt hajtások éppen fejlődő, illetve később megjelenő leveleinek védelmét is képes hatékonyan megoldani. Külön kiemelendő a rendkívül rövid idő – akár 20 perc – alatt kialakuló esőállóság, mely hatékony segítség lehet egy csapadékosabb évjárat során.

A Zorvec™ Vinabel® egy gyári kombináció, melyben a társhatóanyag az a zoxamid, amely kiváló esőállóságú, hosszú hatástartammal és különleges hatásmóddal egészíti ki a Zorvec™ által kialakított védelmet. Ez az egyedi kombináció a jelenleg elérhető legmagasabb szintű védelmet biztosítja, bármelyik versenytárssal is hasonlítjuk össze. Ilyen összehasonlításban a gazdaságosság terén is nyerő a Zorvec™ Vinabel®, érdemes utánaszámolni. A Zorvec™ Vinabel® rugalmasan, a kezeléskor meglévő lombfal nagyságához illesztve dozírozható, és mivel II. forgalmi kategóriába tartozik, könnyen hozzáférhető a legtöbb szőlőtermesztő számára.

Kiváló gyakorlati tapasztalatok

Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezetője, növényvédő szakmérnök vállalkozásával a Balatonboglári borvidéken 530 ha ültetvényen nyújt szőlészeti és növényvédelmi segítséget a helyi szőlőtermelőknek, borászatoknak. Dániel a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szer hatékonyságával kapcsolatban ezt mondta: „A 2023-as évben már kipróbálhattuk a Zorvec™ Vinabel® készítményt kísérleti, kéthektáros parcellánkon, ahol királyleányka szőlőfajtát termelünk. A tavalyi szőlőperonoszpóra-járványos évben ezen a parcellán nem tapasztaltunk mérhető gazdasági kárt. Úgy gondolom, a termék a 2023-as évben bizonyította hatékonyságát, ezért az idei szezonban már nagyobb felületen számítunk rá.

A Zorvec™ Vinabel®-t napjaink talán legerősebb készítményének gondolom, amelyet kiváló hatékonyság és hatástartam jellemez. Remélem a javasolt technológia betartása mellett még sokáig használhatjuk biztonsággal. Azért ajánlanám a szőlőtermesztőknek, mert a szőlőperonoszpóra elleni védelem egyik fő bástyája lehet integrált növényvédelmi technológiában.”

A termelők bővebb információt a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szerről itt találnak. A termék elérhetőségéről pedig érdeklődhetnek a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál, akiknek az elérhetőségét itt találják.

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

TM ® SM a Corteva Agriscience és leányvállalatainak védjegyei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Megéri a minőségi gombaölőt választani kalászosokban

2021. február 25. 12:08

Jelentős változásokon megy át a kalászos gombaölőszer piac. Több hatóanyagot kivontak, az SDHI hatóanyagcsoport egyre nagyobb szerephez jut és évről-évre újabb termékek jelennek meg ebben a csoportban.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

Mit lát a szakértő? – Kalászos évértékelő 2022

2022. november 2. 06:47

Használjanak 2023-ban is Bayer kalászos gombaölőszeres technológiát a biztos háttér és az egészséges állományok érdekében!

A kalászosok barátja az Elatus Era

2023. március 17. 09:34

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások.