Agrárközélet
Agrárközélet

Pályázattal segítik a hókár utáni erdőtelepítést

Pályázattal segítik a hókár utáni erdőtelepítést

Agrofórum Online

A hatalmas pusztítást okozó áprilisi hó a vegetációs időszakban érte a mátrai területeket, a károk elhárítása, majd a felújítás a tönkrement erdőterületeken fontos feladat, a kormány megfelelő pályázatokkal segíti az erdőtelepítést - mondta az MTI-nek a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor egy erdészeti bemutatón vett rész Gyöngyössolymoson, majd a kárt szenvedett erdőterületeket járta be, illetve megismerkedett az Egererdő Zrt. kármentő munkájával. A miniszter kijelentette: rendkívüli pusztítás történt, ami több évi munkát ad az erdészet dolgozóinak és vállalkozóinak. Meg kell tisztítani a területet, le kell termelni a famennyiséget, majd újra kell telepíteni az erdőt – mondta.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországon 22 erdőgazdaság kezel mintegy egymillió hektár erdőterületet, az országos erdőállomány felét. Az erdészetek példaszerűen gazdálkodnak a rájuk bízott javakkal – tette hozzá.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cég három megye – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – területén gazdálkodik, csaknem 75 ezer hektáron.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL

2024. április 26. 12:10

„Az év agrár duális képzőhelye” című pályázat célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24. 12:10

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Elérhetőek a hazai erdők legfontosabb statisztikai adatai

2019. május 23. 06:03

Mostantól elérhetőek a Nébih honlapján a hazai erdőkkel kapcsolatos éves, továbbá az idősoros statisztikai adatok.

Tudta, hogy miért szedik a makkot? És azt, hogy ez engedélyköteles?

2023. október 30. 14:10

Nem túl rég megszokott látvány volt, hogy október hónap végén, november elején makkszedők tucatjai jelentek meg erdőkben és a kisebb, nagyobb települések utcáin is. Napjainkban azonban ez már közel sem jellemző látvány. Mi lehet ennek az oka?

Óriási, részben magyar felfedezés az agresszív, támadó tuskógombákkal kapcsolatban

2023. augusztus 13. 07:40

A tuskógombák genetikai hátterének feltérképezésével immár el tudjuk különíteni az erdővel egyensúlyban együtt élni képes tuskógombákat az agresszív, támadó, pusztítást okozó változatoktól – magyar kutatók is segítettek ebben.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.