Agrárgazdaság

Már a hőinfláció is befolyásolja az élelmiszerárakat

Agrofórum Online

Irakban a mindennapos paradicsomfogyasztás miatt a lakosság érzékenyen reagál az áringadozásokra. Egy iraki újságíró a paradicsom árának jelentős emelkedéséről számolt be, ami széles körű tiltakozást váltott ki a közösségi médiában.

A helyi piacokon gyakran változnak az élelmiszerárak, amit az időjárási viszonyok és a terméshozamok egyaránt befolyásolnak. A modern hűtőberendezések és feldolgozó létesítmények hiányában a kisméretű mezőgazdasági üzemek különösen kiszolgáltatottak az ilyen változásoknak. Mohammad al-Fakhri iraki közgazdász rámutatott a háború által az ország mezőgazdasági modernizációs erőfeszítéseire gyakorolt hatásaira.

Más közel-keleti országokat is hasonló problémák érintenek, hiszen az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak ingadozásában. Egyiptomban a hagyma árának ugrásszerű emelkedését a kereskedők manipulációjának és a hőség okozta terméscsökkenésnek tulajdonították.

Marokkóban a korai tavaszt követő váratlan fagy miatt a paradicsomtermesztés kihívásokkal szembesült, ami az exportpolitika kormányzati beavatkozásához vezetett. Ezek az esetek a „hőinfláció” (angolul: heatflation) példái, a Világgazdasági Fórum által használt kifejezés, amely az élelmiszerárak szélsőséges hőség miatti emelkedését hivatottak jellemezni.

A Potsdami Klímakutató Intézet és az Európai Központi Bank tanulmánya szerint az éghajlatváltozás 2035-ig évente 1-3%-kal, 2060-ig pedig akár 4,3%-kal is növelheti az élelmiszerárakat, a legjelentősebb változások pedig a már most is forró térségekben, például a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában lesznek tapasztalhatók. A hőinfláció jelensége előreláthatólag súlyosbítja majd az élelmiszer-biztonság helyzetét, és hozzájárul a sebezhető közösségekben a társadalmi zavargásokhoz.

A hőinfláció kezelése szükségessé teszi az alacsony jövedelmű háztartásokra gyakorolt hatásának elismerését, valamint a mezőgazdasági ágazaton belül az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, az ahhoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet célzó beruházásokat. 

A Londoni Egyetem munkatársa, Ulrich Volz kiemelte a regionális erőfeszítések fontosságát az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a jövőbeli áremelkedések mérséklésére alkalmas adaptációs stratégiák kidolgozásában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Brutálisan drágult a cukor az elmúlt egy évben

2024. március 31. 16:10

2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak.

Csökkenti a vajak árát a Lidl

2023. február 8. 12:48

A Lidl Magyarország szerdától jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát.

Megállíthatatlanul drágul a cukor

2024. augusztus 17. 12:10

Bár akadnak megfizethetőbb élelmiszerek, átlagosan tovább nőttek az árak a boltokban. Az energia olcsóbb, az üzemanyag drágább lett.

Franciaország az élelmiszerek árának esését ígéri

2023. június 13. 08:03

Míg a legtöbb országban a kiskereskedők és az élelmiszergyártók gyakran módosítják a termékek árát, Franciaország törvényben három hónapos határidőt szabott meg az ilyen tárgyalások lefolytatására.