A Beotanics 2015 óta foglalkozik a wasabi tanulmányozásával – ennek köszönhetően ez a különleges fűszernövény már Írországban is termeszthető.
A wasabi tanulmányozását a cég egy híres japán faluban tett látogatása révén kezdte el, ahol a wasabi termesztése 400 éves múltra tekint vissza. Ez a falu a hegyek mélyén fekvő vidéki Shizoukában található, ahol a feljegyzések szerint első ízben kezdték el ennek az eredetileg vadon termesztett fűszernövénynek a termesztését.
Az eredeti 400 éves infrastruktúra egy része még ma is működik, amelyet a wasabitermesztők generációkon át fenntartottak. Pat FitzGerald, a Beotanics tulajdonosa elmondása szerint a vállalat az egyik ilyen wasabira szakosodott földműves családdal dolgozik együtt Utogiban.
A helyi adottságokhoz igazodva
„A tanulással töltött évek után, a farmon generációkon át öröklődő wasabifajták közül néhányat úgy válogattuk össze, hogy azok megfeleljenek Írország helyi adottságainak is. Első ízben fordult ugyanis elő, hogy a helyi termelőktől származó, valódi, autentikus japán wasabi hozzánk is megérkezett.
A Beotanics 2019-ben egy japán wasabitermesztő és -nemesítő mester látogatását is támogatta. Az volt a legfőbb célunk, hogy tanulmányozni tudjuk a wasabi kultúráját – magyarázta FitzGerald. – A nemesítő egyik saját szelekciója az IPM Essen 2024-en jelent meg, és elnyerte a legjobb balkonzöldség díját.
A Wasabi Hana Utogi nevű, termékeny virágzása miatt kiválasztott fajtát, valamint a Wasabi Midori Utogi nevű testvérfajtát, amelyet idén az enyhe zöld pasztája miatt választottak ki, a későbbiekben együtt fogják értékesíteni. Ezenkívül folytatódik a jelenleg is folyó helyi európai szelekciós munka is, több ezer palánta felhasználásával, amelyek jelenleg a 11 generációs wasabifarm saját, közös magtárolásából származnak.”
FitzGerald szerint Japánban a wasabi termesztése nem csak a híres sushi paszta miatt fontos:
„A wasabi petiole savanyúság, a frissen reszelt wasabi paszta, az édesburgonyás tempura és a friss wasabi levelekkel körítve mind-mind a termesztett növényből előállított termékek közé tartoznak. A wasabira gyógynövényként kell tekintenünk, mivel egyre többen ismerik el a bélrendszert és az egészséget érintő előnyeit, ezért a Beotanics aktívan finanszírozza saját kutatásait az élelmiszer-összetevők felhasználására és a wasabi egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan.”
Eltérő termesztési környezetek
Annak érdekében, hogy teljeskörűen kiszolgálja ügyfeleit és megbízható értékesítési láncot alakítson ki ebben a nagyon új kultúrában, a Beotanics hosszú útra indult a saját külön Mazuma fajták és a japán, enyhébb édes ízű Daruma fajták kiválasztásával. Ezután a vállalat ezeket a fajtákat különböző környezeti kísérletekben termesztette.
„Továbbra is alkalmazkodunk a különböző termesztési környezetekhez, és optimalizáltuk a fajtakísérleteket a különböző betakarítási célokra – folytatta FitzGerald. – Most már friss rizómát, levelet, levélszárat és virágot is kínálunk az évszaknak megfelelően.
A célzott, nagyobb ellátási láncra irányuló közös projektfejlesztés a Beotanics által preferált modell e növény európai méretnövelésére. A vállalat növénykínálatot és fajtaengedélyt kínál a helyi wasabitermesztéshez Európa-szerte vagy azon túl, és különböző érettségi szintű növényeket tud szállítani, hogy elősegítse a helyi kínálat kialakítását és elkerülje az ellátási hézagokat.
Mivel Írországban már megvan a kínálat, az együttműködő partnerek nem fognak hiányt szenvedni a friss wasabi induló ellátásában. Ez lehetővé teszi számukra, hogy azonnal szállítsanak Európában termesztett wasabit a helyi éttermek vagy kistermelők számára.”
A jövőt illetően a hűvös, párás, felhős ír éghajlaton fényes jövő áll e növény hatékony, kereskedelmi méretű termesztése előtt. FitzGerald úgy véli, hogy a növény kulináris és egészségügyi előnyeit még jobban meg kell érteni a nyugati táplálkozásban:
„A wasabi nem csak a sushi számára készült, hanem a modern étrendben is széles körben használható. A Beotanicsnál több innovációval fogunk előállni a wasabi kategórián belül, hiszen úgy gondoljuk, az a küldetésünk, hogy a wasabit különböző formákban szélesebb közönséghez is eljuttassuk, hogy ezzel a friss wasabi mindenki számára általánosan elérhetővé váljon.”