Zöldség-Gyümölcs

Bőven lesz hazai uborka

Agrofórum Online

A várakozások szerint közel 18 ezer tonna lesz idén a hazai hajtatott uborka mennyisége, amely elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához.

Mára jelentősen nőtt az éves uborkafogyasztás Nyugat-Európában, ahol a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint ez az érték alig múlja felül a hazai adatokat, hiszen kígyóuborkából a magyarok 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is dinamikusan növekszik, a fogyasztók egész évben igénylik a friss uborkát. Az uborkánál nagyon fontos a frissesség, ezért az import uborkával szemben a hazainak lényeges előnyei vannak.

A friss uborka fogyasztásának európai növekedése a 2011-es E. coli (kólibaktérium) járvány után indult be ismét, hiszen akkor gyakorlatilag lehetetlen volt friss uborkát értékesíteni Nyugat-Európában. Ennek a 2012-es évre is volt még némi kihatása, de szezonra a piac visszaállt az eredeti szintre. Ez annak is köszönhető, hogy a fogyasztók magatartása az általánosan elutasítóból a tudatos termékkeresőre váltott, amikor egyre több információ állt rendelkezésre az E. coli kitörésének okairól.

Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül mozog, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Igaz, hogy ez a terület már nem számít jelentősnek a húsz évvel korábbi 500 hektáros uborkahajtató kertészethez képest, de az mindenképpen említésre méltó, hogy a működő kertészetek technológiai szempontból világszínvonalúak, szinte csak a profik foglalkoznak uborkahajtatással, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek. A hazai saláta- és kígyóuborka termés összesített mennyisége 15-18 ezer tonna között van, idén várhatóan megközelíti a felső értéket, amely a magyar fogyasztók kiszolgálását lehetővé teszi. A téli időszakban nehéz gazdaságosan termelni, ez főleg a Spanyolországból érkező konkurens olcsó import áru miatt van.

Az uborkahajtatásra jellemző, hogy az értékesítés döntően integráció nélkül történik. Ezért nem ritka, hogy a nyári-őszi szezonban az áruházláncok polcain import áruval találkozik a vásárló. Az uborkára jellemző, hogy gyorsan fordul termőre, gyors megtérülést eredményez, ugyanakkor termesztéstechnológiai szempontból igen kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan az integrált biológiai növényvédelem. Szedési időszakban nagy a munkaerőigénye is. Ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 3-400 grammosra hízó terméseket. Még mindig sok olyan termelő van, aki csak második növényként hajtat uborkát, ami főleg nyári-őszi termesztésben fordul elő.

Magyarországon a konzervuborkát az elmúlt években jellemzően kordonos művelésben termesztették. A termőterület 5-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség 13-14 ezer tonna. A termesztés sikerességét nagymértékben befolyásolja a szedéskor rendelkezésre álló munkaerő mennyisége és minősége. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb konzervuborka termelő körzet, ahol több településen is önkormányzati segítségnyújtás mellett folyik a termelés, többnyire háztáji jellegű kertekben.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Üzembe helyezték a jégkármérséklő rendszert

2021. április 16. 07:35

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban.

Érkezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítása – a fenntarthatóság jegyében

2023. május 9. 10:26

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását.

NAK: az árstop kivezetése segítené a magyar pozíciók megtartását

2023. január 18. 12:26

A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti.