Agrárium

Így lehet a fiatal gazdálkodók készségeit fejleszteni a fenntartható élelmiszertermelés érdekében

Corteva Agriscience

A mezőgazdaság jövője a gazdák, a mezőgazdasági vállalatok, a kormányok és a kutatóintézetek egyik központi témája, mivel innovatív megoldásokat keresnek az olyan kihívások kezelésére, mint az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Számos tudományos kutatás, gazdasági és fenntartható intézkedés van folyamatban ezzel kapcsolatosan, egyúttal nem szabad szem elől veszteni a kirakós játék egy fontos darabját: a gazdák következő generációját.

A fiatalok szükséges készséggel és tudással való felvértezése kulcsfontosságú a jövőbeli igények kielégítéséhez, ennek a legmegfelelőbb módja a mezőgazdasági oktatásba és innovációba való befektetés annak érdekében, hogy a gazdák új generációja képessé váljon élelmiszerrendszereink átalakítására és a környezettudatos gazdálkodás előmozdítására.

Több generáció együtt

A gazdálkodás olyan tevékenység, ahol a különböző generációknak lehetőségük van együtt dolgozni, ahol a családok átadják az évek során megszerzett tudást a fiataloknak, akik tovább írják majd a mezőgazdaság történetét világszerte.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalatként 125 országban mintegy 10 millió gazdálkodót és ügyfelet szolgál ki, ezáltal lehetőségünk van arra, hogy közelről figyeljük a valóságot a földeken.

Mivel a fenntartható élelmiszertermelés iránti sürgető igény napról napra nő, a hozzáértő és képzett gazdálkodók új generációjának kinevelése soha nem volt még ilyen fontos. A tapasztalat és a hagyományok ereje a friss és innovatív gondolkodásmóddal találkozik.

Gyakornoki lehetőségek

A Corteva által a fiatal tehetségeknek világszerte biztosított gyakornoki lehetőségek alkalmat adnak arra, hogy az agronómiai ismereteken túlmutató készségeket fejlesszenek, amelyek a jövő mezőgazdasági dolgozói számára létfontosságúak lesznek a boldoguláshoz:

  • Technológiai jártasság. A szántóföldön, a levegőben vagy egy virtuális felhőn keresztül számos új és izgalmas módja van annak, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával több élelmiszert állítsunk elő. Ezen innovációk némelyike alakíthatja, sőt forradalmasíthatja a jövő mezőgazdaságát, növelve a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a termelékenységet a mezőgazdaságban. 
  • Alkalmazkodóképesség és rugalmasság. A mezőgazdaság a változásokhoz való alkalmazkodóképességről szól, és ebben a folyamatosan változó világban ez elengedhetetlen. A kockázatok előrejelzése, a proaktív gazdálkodási gyakorlatok bevezetése, valamint a folyamatos tanulás és alkalmazkodás az új információkhoz, feltételekhez szükségesek ahhoz, hogy a gazdálkodók magabiztosan navigáljanak a bizonytalanságban, biztosítva a fenntartható élelmiszertermelést és hozzájárulva a globális élelmezésbiztonsághoz.
  • Kommunikáció és együttműködés. Az egyre inkább összekapcsolódó globális piacon az egyértelmű kommunikáció és az érdekelt felek közötti nyílt együttműködés biztosítja, hogy a gazdálkodók eligazodjanak a nemzetközi kereskedelem dinamikájában, a termelést támogató agrárpolitikák mellett érveljenek, és olyan szövetségeket hozzanak létre, amelyek növelik a mezőgazdasági termelékenységet és a környezetvédelmi felelősségvállalást.
  • Közösségek bevonása. A helyi közösségekkel való kapcsolatépítésnek többet kell jelentenie a szomszédok munkavállalásba történő bevonásánál vagy annál, hogy közvetlen piacra jutást jelentsenek számunkra. Ez azt jelenti, hogy elő kell segíteni a gazdálkodási gyakorlatok átláthatóságát, együttműködni a helyi természetvédelmi erőfeszítésekben, támogatni kell a közösségi egészségügyi és oktatási kezdeményezéseket, és hozzájárulni általános jólétükhöz. Ez a kulcs a bizalom kiépítéséhez, a partnerségek előmozdításához és a társadalom iránti valódi, hosszú távú elkötelezettség bizonyításához.

E készségek elsajátításával a mezőgazdasági dolgozók következő generációja biztosíthatja, hogy az ágazat továbbra is a fenntartható fejlődés és az élelmezésbiztonság sarokköveként virágozzon világszerte.

Ennek a tudásnak a megszerzése nemcsak az oktatási intézményektől, hanem a politikai döntéshozóktól és magától a mezőgazdasági vállalkozásoktól is összehangolt erőfeszítéseket igényel.

A célzott oktatási programokba való befektetéssel vagy a megfelelő helyszíni gyakorlatok biztosításával gondoskodhatunk arról, hogy a leendő gazdálkodók megkapják azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek a gyorsan változó mezőgazdasági környezetben.

André Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

Gazdálkodási Napló - EGN – Gyorsan, egyszerűen az ARASZ-ban!

2024. augusztus 23. 16:10

Az ARASZ bizonyította, hogy képes a változó jogszabályoknak és követelményeknek magas szinten megfelelni.

Gratulálunk az Év Agrárembere verseny nyertesének!

2024. április 23. 11:40

A minden évben megrendezésre kerülő Év Agrárembere verseny idei nyertesével, Dr. Füzi Istvánnal készítettem interjút arról, hogy milyen út vezetett a szakmai sikerek felé, és hogy mi terelte annak idején az agrárium irányába.

Fagyveszélyes éjszakák közelednek, már csak pár napunk maradt a nyárias tavaszból

2024. április 12. 10:10

Az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után a jövő héten jelentős lehűlés és végre több-kevesebb csapadék is várható.

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

Magyarország a világ élmezőnyében - Az élelmiszer-termelésünk fenntartható

2018. december 30. 08:25

A CNN Intelligence Unit és a Barilla közös felmérése alapján Magyarország a 10. helyet szerezte meg 2018-ben a Food Sustainability Indexen.

A bioetanol előállítása nem veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot

2017. november 24. 09:15

A bioetanol-gyártás társterméke, a kukoricatörköly (DDGS) fontos szerepet játszik a takarmánypiacon, mint fehérjekoncentrátum.

Future Farming Dialog 2017 – a jövő elkezdődött

2017. október 10. 11:19

A téma, amelyet a résztvevők körüljárhattak egyfelől az agrárium jelenlegi legnagyobb kihívásai, másrészről a világ mezőgazdasági termelésének távlati képe volt.