Életmód

Az Aloe vera nevelése és gyógyító alkalmazásai

Agrofórum Online

Az Aloe vera nemcsak, hogy dekoratív és könnyen gondozható növény, de számos gyógyító tulajdonsága miatt is népszerű. Nyáron különösen hasznos lehet a kertben tartani, mivel számos jótékony hatása van extrém hőség idején.

Az Aloe vera tartása és gondozása viszonylag egyszerű, és számos előnnyel jár, így ideális választás lehet otthoni kertészkedők számára. Ez a szukkulens növény eredetileg a trópusi és szubtrópusi területekről származik, de a megfelelő gondozás mellett szinte bárhol termeszthető.

Termesztése kertünkben nemcsak dísznövényként, hanem gyógyítási és bőrápolási célokra is kiválóan alkalmas. Ahhoz, hogy egészségesen növekedjen és jól érezze magát, fontos megfelelő helyet választani számára.

Az eredetileg Afrikából származó növény meleg- és fénykedvelő, így helyezzük napos, világos helyre, ahol közvetlen napfény éri legalább 6-8 órán át naponta. Az ideális talaj a jó vízelvezetésű, könnyű szerkezetű kaktuszföld vagy homokos, kavicsos talajkeverék.

Fontos szempont az öntözés is: az Aloe vera szukkulens növény, ezért kevesebb vízre van szüksége, mint más növényeknek. Öntözzük mérsékelten, és várjuk meg, amíg a talaj teljesen megszárad az öntözések között, különösen télen.

A leveleiből nyert gél bőrápolási és gyógyászati célokra használható, így a növény nemcsak dekoratív, hanem hasznos és gyógyító erővel bíró tagja lehet kertünknek.

Hasznosítása

A növény legértékesebb részei – nem meglepő módon – a levelei, amelyeknek a belső részében található zselés anyagot hasznosíthatjuk különböző gyógyító és bőrápolási célokra.

Válasszunk egy egészséges és érett Aloe vera levelet. Használjunk éles kerti ollót vagy kést a levágáshoz, és vágjuk le a levelet a növény aljáról, ahol csatlakozik a többi levélhez. Miután levágtuk a levelet, vágjuk fel hosszában, majd nyissuk szét két részre.

A hasznos rész, azaz az Aloe vera gél a levél belsejében található zselés anyag. A levél belsejét, vagyis a gélt kanállal vagy késsel tudjuk kinyerni a levélből. Ez a zselés anyag rendkívül értékes, mert számos jótékony összetevőt tartalmaz. A benne található jelentős mennyiségű vitamin és ásványianyag hozzájárul a bőr és a szövetek egészséges működéséhez, valamint normál állapotának fenntartásához.

A nyári hőségben is kiváló választás lehet, égési sérülések és napégés kezelésére, mivel rendkívüli gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatással rendelkezik.

A nap káros hatásai, mint például a bőrpír, égő érzés vagy hólyagok kialakulása gyakoriak lehetnek intenzív napsugárzásnak kitett bőr esetén. Kiváló választás lehet a kertünkben szinte azonnal elérhető természetes gyógymód, amelyet alkalmazva azonnali enyhülést nyújthat ezekre a tünetekre, mivel hűsítő hatással rendelkezik, csökkenti a bőr irritációját és segít gyorsítani a gyógyulási folyamatot.

Használata egyszerű és gyors, hiszen elég csak vékony rétegben az érintett területekre felvinnünk a levélben található gélt. Ezután csak várnunk kell, hogy kifejtse hatását, ami hosszú távú alkalmazása során segít megelőzni a bőr további károsodását, és hozzájárulhat a bőr hidratáltságának és rugalmasságának megőrzéséhez a hőség okozta stresszes időszakban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Miért lankadnak az Aloe vera levelei?

2023. február 15. 04:36

Aloe verámat nyáron a szabadban, télen a lakásban tartom. Levelei most kissé lankadtnak tűnnek, mi lehet a probléma?

Baj van az Aloe verával és az ázsiai savanyított zöldségekkel, rákkeltőek lehetnek

2023. július 23. 11:10

A közelmúltban történt, hogy a WHO – mint az minden évben megszokott – közzétette a listát, amit rákkutató szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) állított össze. Az ügynökség az emberre nézve „lehetségesen rákkeltő” anyagok közé sorolta az aszpartámot is. Ezzel azonban jóval kevesebb meglepetést okozott, mint azzal, hogy a listára felkerült az Aloe vera, illetve az ázsiai savanyított zöldség is.

Narancssárga folyadék tört fel az Aloe vera növényből - mit tegyek?

2024. június 12. 04:39

2 hónapja kaptam ajándékba egy apró aloe verát. Nagyon szépen fejlődött eddig, heti egyszer locsoltam alulról. Hirtelen megjelent egy belőle feltörő narancssárga színű folyadék, nedv, ami eláztatja az összes egészséges hajtást. Mit csináljak vele, hogy a folyást megállítsam, és a növényt megmentsem?

Aloe vera: hitek és tévhitek a „csodanövényről”

2023. március 29. 09:37

Mit érdemes valóban tudni az Aloe veráról, és mi a „csak marketing” oldal? A válasz talán nem is olyan könnyű.