Zöldség-Gyümölcs

Szilva: elkezdődtek itt is a Szedd magad akciók

Agrofórum Online

„Éva, szívem, Éva, most érik a szilva” – a népdal ismeretlen szerzője elsősorban nem a termés betakarítására ösztönözte nevezett kedvesét, ezt már valamikor az általános iskola végén világossá tette számomra egy remek pedagógus, aki nem szorítkozott csupán a száraz ismeretanyag átadására. Arra viszont jó pár évet kellett várnom, hogy igazán megszeressem, megtanuljam értékelni ezt a nyár végétől akár október végéig frissen elérhető, szedhető gyümölcsöt.

Kis hazai szilvatörténelem

Egykori súlyát jól tükrözi az, hogy a szilvafák száma az összes többi gyümölcsfa együttes számát is felülmúlta az 1895-ös országos összeírás szerint. A Felső-Tisza és a Szamos alsó, torkolata fölötti szakaszának vidékét egyenesen a szilva hazájának nevezték egykor (Luby M. 1939), hiszen itt négy fajta él, különösebb emberi beavatkozás, támogatás nélkül.

A kékszilva/kökényszilva a gyümölcs mérete miatt kapta a nevét, de azzal szemben éretten mézédes. Lekvárnak nem igazán alkalmas, ám nem megy pocsékba, arrafelé pálinka készül belőle.

A penyigei/nemtudomszilva tojásdad alakú, gyümölcse hamvasabb és kétszer akkora, mint a kékszilváé, ebből készül a Szatmár aranyának isnevezett lekvár. A boldogasszonyszilva nagyobb, mint a penyigei, gömbölyű, setét-veres-kék színű. Nevét azért kapta, mert a klímaváltozástól mentes korban Boldogasszony napjára, vagyis augusztus 15-ére ért be.

Nem túl tiszteletteljes névadás eredménye a lotyó/fosószilva. Ez tulajdonképpen a Mirabolán, amely szigorúan pálinkának való – valószínűleg ez nem zaklatja fel túlzottan a hazai lakosságot, nem élik meg hiányként.

Félvadak

Ugyanezen a tájon terem a duránci, amelynek hosszúkás gyümölcse ízletes, nem magvaváló, evésre a legjobb. A berbencei magvaváló, aszalmánynak, lekvárnak jó. A veresszilvát, a fecskeszilvát szintén jól ismerik arrafelé.

Napjaink

A tavalyi év adatai szerint 5848 hektáron termeltünk szilvát, a termőterület folyamatosan csökken. Ha fellapozzuk a tíz évvel ezelőtti adatokat, akkor azt látjuk, hogy akkoriban 8000 hektárral rendelkeztünk.

Ami nem változott, az az, hogy a meghatározó termesztőkörzetek az észak-keleti térség és az ország középső része. Egy „normális” év 60-65 ezer tonna körüli szilvatermést hoz. Míg a szilva korábban jelentős exportcikkünk volt, az utóbbi három évben a terméskiesések miatt 2-4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség.

A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott. A világ első szilvatermelője Kína, de szomszédjaink, Románia és Szerbia is dobogós helyen vannak.

Negyedik legfontosabb gyümölcsünk

Ehhez képest „frissen” a szilvát alig esszük,  sokkal inkább keresett pálinka, lekvár vagy aszalvány formájában. Pedig igencsak fontos lenne, amúgy frissen, fáról szüretelve fogyasztani, hiszen számos olyan tulajdonsága van, amelyért más, szerencsésebb társait már szuperélelmiszernek kiáltottak ki.

Például kevés cukor-, és magas víztartalom jellemzi. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát zár a héja alá. Szénhidráttartalma pedig 10,3 g körüli. Vagyis a közvélekedéssel szemben nem egy cukorbombáról van szó.

Vitaminjai közül, ha a legfontosabbakat említjük, akkor azok az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. A növényi antioxidánsok közül jelentősebb mennyiségben antocián színanyagokat és flavonoidokat tartalmaz, rutint és quercetint.

Terítve az alja, felszedjük hajnalra

Ha mindez kedvet hozott a friss termés megkóstolására, akkor nincs más dolgunk, mint az, hogy ellátogassunk a szeddlemagad.hu oldalra, majd felkeressük azokat az ültetvényeket, ahol a Čačanska lepotica, a Jojo, a Katinka, a Presenta, a Topfive, a Topper, a Stanley, a BlueFre, a Besztercei terem.

Ahogy azt megszokhattuk, a közvetlenül a termelőtől beszerzett gyümölcsök nemcsak sokkal zamatosabbak, mint sokat utaztatott társaik, de az áruk is jóval fogyasztóbarátabb. Információink szerint a legtöbb ültetvény 450-500 forint körüli összegért kínál egy kilogramm gyümölcsöt.

Jelenleg az alábbi helyszíneken lehet szedni vagy a termelőtől vásárolni ezt a méltatlanul háttérbe szorult gyümölcsöt. A termelőhelyek listája folyamatosan bővül, így érdemes vissza-vissza látogatni az oldalra.

Helyszínek:

Bács-Kiskun vármegye:

Kecskemét, Bács Zöldért Zrt.

Kecel, Dakota Kert

Fejér vármegye:

Gárdony, Borbás Kert

Soponya, Borbás Kert

Győr-Moson-Sopron vármegye:

Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös

Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse

Heves vármegye:

Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Nógrád vármegye:

Borsosberény, Berényi Aronia Kert

Pest vármegye:

Érd, Elvira Major

Pécel, Hardi Miklós Kertje

Pomáz, Margitligeti út

Soroksár, MATE-MKSZM Nonprofit Kft. Soroksári fióktelepe

Szob, Nagy Családi Gazdaság

Szokolya, Lakati József Gyümölcsös

Tök Jó Gyümölcs

Somogy vármegye:

Csurgó, Ulrich Gyümölcsös

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Léteznek-e szilvahimlő vírusra kevésbé fogékony szilvafajták?

2021. február 18. 06:37

A már megfertőződött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges, ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.