26℃ 13℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

Agrofórum Online

A legtöbb embernek a görögdinnyére gondolva valószínűleg csak a gyümölcs lédús húsa jut eszébe, a magokra azonban legfeljebb szemétként gondol. Miért is tennének másként? Hisz a magokat általában kidobjuk – noha azok táplálóak és kifejezetten egészségesek!

A görögdinnye csodálatos, hidratáló tulajdonságokkal rendelkező nyári gyümölcs, amely 92%-ban vizet tartalmaz, emellett ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Magjai különösen sok értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szív egészségéhez és a vércukorszint optimális szinten tartásához. A legújabb kísérletek szerint a dinnyemagokból készült kivonatok hatékonyan segítenek fekélyes sebek kezelésében is.

Mit tartalmaznak a görögdinnyemagok?

  • A görögdinnyemagok alacsony kalóriatartalmúak. Egymaréknyi, körülbelül 4 gramm súlyú mag mindössze 23 kalóriát tartalmaz.
  • A magnéziumban gazdag görögdinnyemagok elősegítik a szervezet egészséges anyagcseréjét. A National Institute of Health (NIH) szerint naponta 420 mg magnéziumra van szüksége a szervezetünknek.
  • A görögdinnyemag kitűnő cinkforrás. Segít az immunrendszer erősítésében, támogatja az emésztési folyamatokat, a sejtek növekedését, és egészségesen tartja az idegrendszert.
  • A görögdinnyemag gazdag vasforrás. A National Institute of Health (NIH) szerint a napi vasszükséglet napi 18 mg.
  • A „jó” zsírok egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek egészséges zsíroknak számítanak. Segítenek a szívroham és a stroke megelőzésében, és csökkentik a koleszterinszintet. Négy gramm görögdinnyemag 0,3 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat és 1,1 gramm többszörösen telítetlen zsírsavat biztosít a szervezet számára.
  • A görögdinnyemag gazdag folsavforrás, amely komoly szerepet játszik a sejtek növekedésében és fejlődésében.
  • Kitűnő kalciumforrás is, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez.
  • A görögdinnyemagot a hagyományos gyógyászatban potenciális vízhajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt használják, akárcsak magát a gyümölcs húsát.
  • A dinnyemagok metanolos kivonata lenyűgöző antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító képességekkel rendelkezik. Még néhány közismert gyógyszert is felülmúlt a tesztek során, így komoly lehetőségeket vetít a tudomány elé a jövőbeni élelmiszeripari és gyógyászati felhasználás szempontjából.

Hogyan fogyasszuk a görögdinnyemagot?

A görögdinnyemagok nyersen, csíráztatva és pirítva is biztonsággal fogyaszthatók, ráadásul a hiedelmekkel ellentétben kifejezetten ízletesek és egészségesek.

A görögdinnyemagok egészségügyi előnyei

  • Javítják a bőr egészségét
    A csíráztatott görögdinnyemag segít megtisztítani a bőrt, mivel C-vitaminban és antioxidánsokban rendkívül gazdag. Olaját széles körben használják különböző szépségápolási termékekben a pattanások és az öregedés korai jeleinek kezelésére. A görögdinnyemagok magnéziumban is gazdagok, így javítják a bőr általános állapotát. Előszeretettel használják ekcéma és más bőrbetegségek esetén, mivel hamar csillapítják a panaszokat, sőt, a fakó, száraz bőrt is gyorsan hidratálják. A magokban található cink lassíthatja az öregedési folyamatokat, így a ráncok ellen is hatékonyan küzdhetünk a belőlük készült pakolásokkal.
  • Segítenek a haj megerősítésében
    A görögdinnyemagok fehérjékben, vasban, magnéziumban, cinkben és rézben gazdagok, ezért nagymértékben javítják a hajszálak minőségét, segítenek a haj megerősítésében és elősegítik a hajszálak növekedését. A magokban található mangán segít megelőzni a hajhullást és a hajkárosodást.
  • Javítják a szív egészségét
    A görögdinnyemagok számos módon támogatják a szív egészségét. A bennük lévő egészséges zsírok hasznosak lehetnek, ha kifejezetten szívroham- és a stroke-megelőző életmódot folytatunk. A magok nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaznak, ami jó hatással van a szív egészségére és optimalizálja a vérnyomást. A görögdinnyemagok gyulladáscsökkentő, antioxidáns és értágító hatásúak. A bennük található vas szintén létfontosságú a vér szállításában. A görögdinnyemagok ezenfelül cinkben is gazdagok, ami kulcsszerepet játszik a szív egészségének megőrzésében.
  • Csökkentik a vércukorszintet
    Ha vércukorszint-ingadozástól szenved valaki, érdemes kipróbálnia és beiktatnia ezeket a varázslatos magvakat az étrendjébe. A magnézium segít szabályozni a szénhidrátok anyagcseréjét, ami közvetlenül befolyásolja a vércukorszintet. Ezek a magvak segítenek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is.
  • Erősítik az immunrendszert
    A görögdinnyemagok tele vannak B-vitaminokkal, vassal és ásványi anyagokkal, amelyek fokozzák az immunrendszer működését.
  • Segítenek megelőzni a csontritkulást
    A görögdinnyemagok rendszeres fogyasztása segít a csontritkulással járó panaszok esetén, mivel magnéziumban, rézben és káliumban igencsak gazdagok.
  • Támogatják az idegrendszert
    A görögdinnyemag gazdag B-vitamin-forrás, ami segít megőrizni az agy és az idegrendszer egészségét. Hangulatzavarok és demencia esetén is hasznos lehet.
  • Növelik az energiaszintet
    A görögdinnye mikrotápanyagokban gazdag, ami segít növelni és hosszabb ideig fenntartani az energiát.
  • Csökkentik az asztmás problémákat
    Mivel a görögdinnyemagok bőséges adag C-vitamint tartalmaznak, hasznosak lehetnek az asztma tüneteinek kezelésében.
  • Segítenek csökkenteni a prosztatarák kialakulásának kockázatát
    A görögdinnye, valamint a magjai egy likopin nevű szerves vegyületet tartalmaznak. A likopinnak erőteljes rákellenes tulajdonságai vannak. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a likopin megelőzheti a prosztatarák kialakulását és/vagy mérsékli a kifejlődését.

Felhasználási javaslatok

  • A görögdinnyemagokat a legjobb pirítva, egy kis sóval megszórva fogyasztani.
  • A görögdinnyemagokat serpenyőben, közepes hőfokon megpirítva is elkészíthetjük, majd cukorsziruppal bevonva, édes csemegeként fogyaszthatjuk.
  • A görögdinnyemagokat chilivel együtt szárazon is megpirítjuk egy serpenyőben. Ezt a keveréket tegyük át egy tálba, adjunk hozzá sót és cukrot, majd őröljük az egészet durva por állagúra. Ezután egy serpenyőben olajat kell hozzáadni, valamint egy kis előfőzött rizst, és kész is a fűszeres, görögdinnyemagos rizsünk.

Forrás: https://pharmeasy.in/blog/12-magical-health-benefits-of-watermelon-seeds/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hivatalosan is elindul a 2022-es dinnyeszezon

2022. július 2. 10:38

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.