Terményárak

Az ukrán támadás miatt drágult a búza

Agrofórum Online

Amerikában eladói túlsúlyt, Európában viszont kiegyenlített mozgásokat lehetett látni a pénteki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal drágult, a kukorica viszont 1 százalékkal, a szójabab 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a takarmánybúza drágult, a kukorica és a repce kurzusa viszont mínuszban zárt.

Úgy tűnik, a kereskedők beletörődtek abba, hogy a szójabab határidős ügyletei új mélypontra kerültek, miután a határidő csütörtökön megpróbál magára találni, de kudarcot vallott.

„Az, hogy a piac képtelen volt fenntartani az enyhe emelkedést annak ellenére, hogy a tisztességes új terményexport-értékesítések nem voltak elegendők, kiábrándító volt a kereskedés, és továbbra is erősek a befektetési alapok rekordmennyiségű short, azaz árcsökkenésre spekuláló pozíciói” – mondta Tomm Pfitzenmaier. a Summit Commodity Brokerage elemzője.

Jótékony csapadék

„A kereskedelem egy hétre medvepiaci híreket feltételez” – mondta Matt Zeller, a StoneX munkatársa, hozzátéve, hogy a következő hétvégén a csapadék jótékony hatással lesz a kukorica- és szójabab termésére a kukoricaövezet nagy részén.

Fokozott konfliktus

Az orosz-ukrán háborúban feltámadt harcok miatt a búzakereskedők „óvatosak” – olvasható az AgResource közleményében, amely a chicagói búza árát pénteken feljebb lökte.

Ukrajna közelmúltbeli orosz területre való benyomulása fokozta a találgatásokat a harcok további hatásairól a Fekete-tengerről származó gabonaexportra.

A hőmérséklet emelkedése

A kukoricaövezet időjárása az előrejelzések szerint melegebbre és szárazabbra fordul – közölte a NOAA Klíma-előrejelző Központ. Az augusztus 29-én záruló két héten várhatóan a szokásosnál melegebb lesz, kivéve Ohio államot, ahol az előrejelzések szerint a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet várható.

„A piacot nem érdekli az időjárás országos szinten” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa.

Új finanszírozási hullám

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy több millió dollárt biztosított új belföldi bioüzemanyag- és tisztaenergia-projektekhez, és 160 különböző projektet finanszírozott 26 államban a 2022-ben elfogadott inflációcsökkentési törvény keretéből.

A kukorica esetében az etanolfogyasztás kulcsfontosságú tényező a belföldi kereslet növelésében.

Iránykeresés

Európában a malmi búza 3,75 eurós plusz után 205,25 euróba, a kukorica 1,25 eurós árcsökkenést követően 195,5 euróba, a repce 10 eurós lejtmenet hatására 453,5 euróba, a takarmánybúza pedig 3,25 angol fontos plusz után 185,3 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

A búza drágult az ukrán előrenyomulás, a geopolitikai fejlemények miatt

2024. szeptember 12. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az erős exportkereslet hatására drágult a szójabab

2023. augusztus 11. 07:11

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce árszintje emelkedett.

Az emelkedő gabonaárak miatt több őszi búzát vetnek

2020. november 25. 06:44

Az őszi búza nagyobb vetésterülete az első következménye az augusztusban kezdődött mezőgazdasági nyersanyagár-ralinak.

A meleg és száraz idő ellenére esett a búza ára

2023. augusztus 29. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb, a kukorica és a repce pedig drágább lett, miközben a takarmánybúzával nem kereskedtek, mert a londoni piacok nem nyitottak ki.

Három hetes csúcson a szójabab ára

2020. június 3. 08:02

Párizsban a négy fontos agrártermék közül háromnak is emelkedett az ára, az egyetlen kivételt a malmi búza jelentette. A takarmánybúza, a repce és a kukorica kurzusa is felfelé ment a keddi kereskedésben.