Agrárgazdaság

Így segítik az ukrán katonák a gabonaszállításokat

Agrofórum Online

Ukrajna hadserege segíti a kikötőkbe be- és kilépő hajókat, a gabonaszállító hajók kapitányai pedig meghatározott biztonsági utasítások szerint dolgoznak.

„Az ukrán légvédelmi erők lefedik a gabonaszállítás szempontjából fontos szállítási folyosókat és kikötőket. A légvédelmi csoportoktól a part menti rakétarendszerekig minden eszköz hozzájárul ehhez az erőfeszítéshez” – nyilatkozta Olekszij Neizspapa, az ország haditengerészetének főnöke a Reutersnek.

Extrém nehézségek

Mindazonáltal Ukrajnának számos más nehézséggel kell megbirkóznia, beleértve a kikötőik elleni támadásokat és különböző katonai műveleteket és az exportot megzavaró energiakimaradásokat.

Ukrajnán belüli célpontok

Munro Anderson, az Egyesült Királyságban működő egyik legnagyobb speciális biztosítási vállalkozás, a Pen Underwriting tagja, a tengeri háborús kockázatokért felelős Vessel Protect biztosítási szakértője elmondta, hogy az orosz csapások Ukrajnán belüli célpontokra is gyakran támadnak, bár ritkábban, mint korábban a háború egyes szakaszaiban, de továbbra is nyomást gyakoroltak Kijevre.

Nem tudnak teljes kapacitással dolgozni

„Az ilyen támadások továbbra is nyomást gyakorolnak Ukrajnában a kereskedelmi tengeri környezetre, és így elérik azt az orosz szándékot, hogy aláássák Ukrajna képességét, hogy teljes mértékben kihasználhassa e kikötők potenciális kibocsátását” – tette hozzá Munro Anderson.

Már 3 százalék

Az ukrán kikötőkbe belépő hajók háborús kockázati díját az elmúlt hónapokban a hajó értékének 1,2 százalékáig határozták meg, olyan engedménnyel, amely alacsonyabb díjakat eredményezett – közölték biztosítói források. Ezek a prémiumok novemberben 3 százalékra emelkedtek, miután egy rakétacsapás megrongált egy hajót Pivdennyiben.

Ez még mindig több százezer dollár becsült többletköltséget jelent egy hétnapos szállításhoz, és ezek a költségek növekedhetnek, ha a biztonsági feltételek romlanak.

Felülvizsgált háborús kockázatok

Iparági források szerint a biztosítási piacon érdekelt felek a közelmúltbeli támadások fényében folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

„A gabonaszállítási folyosók kikötőiben a hajók fokozott bombázása arra késztetheti a viszontbiztosítókat, hogy felülvizsgálják háborús kockázatokra vonatkozó biztosítási díjaikat” – mondta Maksym Dubovyi, az Atria biztosítási alkusz ügyvezető partnere.

Összesen 2059 hajó

Az ukrán tengeri folyosó működése során 2059 hajó 57,7 millió tonna rakományt szállított 46 országba, ebből 39 millió tonna mezőgazdasági terméket – emelte ki Neil Roberts, a Lloyd’s Market Association tengerészeti és légiközlekedési vezetője. A Lloyd’s of London a biztosítási piacon minden biztosítási üzletágban érdekelt.

„Az egyes biztosítók az események fényében döntik el a megfelelő díjakat, és saját véleményt alkotnak a kockázatról” – fűzte hozzá Neil Roberts.

(Kép: Canva)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Ukrajna májusban 28 ezer tonna gabonát exportált kamionokkal

2022. május 25. 10:34

Ukrajna mintegy 28 000 tonna gabonát exportált teherautókkal május 1. és 22. között – közölte az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó cég hivatalos adatokra hivatkozva.

Kijev garanciákat kér az orosz ammóniaszállítás engedélyezéséért

2023. május 31. 07:36

Ukrajna garanciákat kér Moszkvától és az ENSZ-től arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabona biztonságos exportjáról szóló megállapodás megfelelően működni fog, ha Kijev engedélyezi az orosz ammónia áthaladását Ukrajnán.

Az állati takarmányok veszik át a vezető szerepet a magyar exportban?

2024. június 20. 15:40

Bár a jelenlegi gabonaárakon már bárkivel versenyre kelhetünk, egységes tételeink olyan nevetségesen kicsik, hogy nem tudnánk egy rendes irányvonatot sem megtölteni.

Franciaország szerint a növényvédőszer-tilalom nem érinti a gabonaexportot

2023. április 12. 10:24

Az ANSES engedélyezte a kártevők fertőtlenítéssel történő elpusztítására használt foszfintabletták használatát, de kijelentette, hogy nem kerülhetnek „közvetlen kapcsolatba a gabonafélékkel”.