Zöldség-Gyümölcs

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

Agrofórum Online

Bár ma már az emberek jó része pontosan tudja, hogy nem túl látványos külleme ellenére mennyire egészséges az édesburgonya, azt mégis kevesen tudják, hogy micsoda kincs rejlik a leveleiben. Mert bizony, a batátalevelek biztonsággal fogyaszthatók, és a bennük lévő értékes tápanyagok révén megdöbbentően jó hatással lehetnek az egészségünkre.

Mit tudunk az édesburgonya leveleiről?

Az édesburgonya vagy batáta levelei fajtától függően változnak, színük a zöld különböző árnyalataiban játszik. Némelyik egész világos, míg más fajtájuk mély sötétzöld és jellemzően szív alakúak. Megdöbbentő módon, míg magát az édesburgonyát ma már minden élelmiszerboltban meg lehet vásárolni, a levelei szinte hozzáférhetetlenek, pedig ezeket ugyanúgy fel lehet használni a konyhában, mint magát a gyökérgumót.

Különösen akkor finomak a levelei, amikor még zsengék, amelyek sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, noha a valóságban a batátalevelek édeskésebb, földesebb ízűek. Míg azonban Ázsia- és Afrika-szerte a batátalevelek fogyasztása elterjedt és igen nagy népszerűségnek örvend, addig hazánkban a lakosság jó része nem is tudja, hogy az édesburgonya leveleit meg lehet enni, sőt, érdemes a táplálkozásunk szerves részévé tenni.

Ehhez ráadásul nem is szükséges különösebb gasztronómiai tapasztalat, hiszen a batátalevelek remekül illenek főételekhez, megpárolhatók, megsüthetők, megfőzhetők, és önálló köretként is megállják a helyüket. 

Miért egészségesek a batátalevelek?

  1. Kiváló K-vitamin forrásnak számítanak: Egy adag (64 gramm) főtt édesburgonya levél 69,8 µg K-vitamint biztosít (ez a napi ajánlott bevitel 58%-ának felel meg). A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és szilárdságában, emellett fontos szerepet tölt be a véralvadásban. Kiegyensúlyozott bevitele hosszú távon csökkentheti a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  2. Csökkentik az oxidatív stresszt: Egy kísérlet során 16 egészséges felnőtt napi 200 gramm batátalevelet fogyasztott két héten keresztül. Az alacsony polifenol-tartalmú kontroll étrendhez képest a vérminták azt mutatták, hogy megnövekedett plazma-polifenol szintjük, csökkentek a DNS-károsodás jelző markereik és az LDL koleszterin-szintjük.
  3. Magas tápanyagsűrűséggel dicsekedhetnek: A K-vitamin mellett a batátalevelek számos vitamint, ásványi anyagot, rostot, és sokféle értékes fitokémiai anyagot tartalmaznak, miközben alacsony kalóriatartalommal bírnak, így beleilleszthetők bármilyen diétába.
  4. Erősítik az immunrendszert: Egy kísérlet során 16 egészséges embert vizsgáltak. A kontrollcsoporthoz képest a vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a magas polifenol tartalmú étrendet követő résztvevők (akik napi 200 g batátalevelet fogyasztottak) a következőket tapasztalták: megnőtt a perifériás vérben a mononukleáris sejtek válaszadási képesség. Ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak az egészségünk védelmében, mivel ezek ölik meg a rendellenes (rákos, fertőzött) sejteket.
  5. Magas polifenol-tartalmuk révén sejtvédő hatásúak: A polifenolok olyan fitokémiai anyagok, amelyek előnyösek az egészségünkre nézve. A batátalevelek klorogénsavban gazdagok, vagyis egy olyan polifenol típusban, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, csökkentve ezzel a sejtkárosodásos folyamatok, és ezáltal számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a polifenolok segítenek a vércukorszint szabályozásában, a szív- és az érrendszer egészségének javításában, valamint a kognitív funkciók támogatásában.

Mit tartalmaznak a batátalevelek?

Egy adag (64 µg) főtt batátalevél a következőket tartalmazza:

  • Energia: 22 kcal
  • Fehérje: 2,4 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 3,1 g
  • Rost: 2,6 g
  • A-vitamin: 94.1 mcg
  • B1-vitamin (tiamin): 0.07 mg
  • B2-vitamin (riboflavin): 0.17 mg
  • B3-vitamin (niacin): 0.64 mg
  • B5-vitamin (pantoténsav): 0.13 mg
  • B6-vitamin (piridoxin): 0.10 mg
  • C-vitamin: 0.96 mg
  • E-vitamin: 0.61 mg
  • K-vitamin: 69.8 mcg
  • Vas: 1.1 mg
  • Kalcium: 44 mg
  • Magnézium: 26 mg
  • Foszfor: 25.6 mg
  • Kálium: 200 mg
  • Szelén: 0.58 mcg
  • Nátrium: 4.48 mg
  • Cink: 0.17 mg

Van-e hátránya a batátalevelek fogyasztásának?

Noha a batátalevelek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, figyelembe kell venni, hogy ezek oxalátokat tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben vesekő kialakulásához vezethetnek, ezért azoknak, akiknek volt már ilyen jellegű problémájuk, célszerű konzultálniuk orvosukkal a batátalevelek fogyasztását illetően.

Ezen túlmenően a batátalevelek tartalmazhatnak bizonyos antinutrienseket (például tanninokat és fitátokat) amelyek csökkenthetik bizonyos tápanyagok, például vas és kalcium felszívódását. Kiegyensúlyozott étrend mellett azonban ez általában nem okoz problémát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.