Növénytermesztés

A napraforgó ötöde odaveszhetett, nincs jó évük a termesztőknek

Agrofórum Online

Hamarabb indult idén Magyarországon a napraforgó betakarítása, de sok öröm nincs benne. A hozam 20 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál, ami viszont felfelé húzza a felvásárlási árakat.

Már július közepén látszott, hogy baj lehet idén a napraforgóval Magyarországon. A búza aratása még rendben lezajlott, ahhoz jól is jött a száraz, meleg idő, ám a virágzás vége felé járó napraforgó igényelte volna a nedvességet.

Az viszont utána csak elvétve érkezett, az ideálisnak mondható havi 100 mm eső helyett csak néhány nagyobb felhőszakadásban részesült az ország, de azzal is csak foltokban. Augusztusra elértünk oda, hogy az ország számottevő területén már csak a mélyebb talajrétegekben találtak nedvességet az állományok.

A forróság és az aszály lerövidítették a virágzás időszakát, és már a nyár közepén nyilvánvalóvá vált, hogy ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni. Ennek isszuk meg a levét most, amikor a napraforgó betakarítása elkezdődött – legalább két-három héttel korábban a szokásosnál, hiszen szeptember 10. és 20. között lenne ideális.

Legelőször talán Baranyában indulhattak meg a kombájnok, ahol az évszázad aszályát hozó 2022-es évhez képest is hosszabb hőhullámmal kellett (volna) megbirkózni. A napi átlaghőmérséklet meghaladta a 29 fokot, elmaradt a hajnali páraképződés, és a talaj legfelső 5 centiméteres része akár 50-55 fokra is felmelegedett. Pár hete úgy kalkuláltak, hogy a napraforgó aratásával már augusztusban végeznek, és utána fordulhatnak is rá a kukoricára.

A mennyiség napraforgóban kevesebb lesz a szokásosnál (tavaly 2,9 tonna volt a hektáronkénti hozam), a minőségét pedig egyelőre nem lehet megítélni, hiszen ott az olajtartalom a legfontosabb.

Somogyban sincsenek illúzióik a gazdáknak, szemmel látható ugyanis, hogy kisebbek a tányérok (bár kiteltek magokkal), kiemelkedő termésre senki sem számít. Néhány helyen már látszik, hogy 20 százalékkal esett vissza a hozam, és ez lehet az országos átlag is. Mindez a felvásárlási árak emelkedését hozhatja magával, jelenleg 175 ezer forintot fizetnek a napraforgó tonnájáért.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Így váltható ki a szója és a napraforgó termesztése?

2023. december 18. 10:10

A tudósok szerint ha tenni akarunk az éghajlatváltozás ellen, jobban járunk a laboratóriumokban előállított olajokkal és zsírokkal, mint a szója vagy a napraforgó termesztésével.

Kezdődik a levéltetvek károsítási szezonja

2023. május 6. 05:36

A szántóföldi kapás kultúrák közül a napraforgó kelése éppen aktuális. E növényfajnak két fontos, gyakori, súlyos kártétel előidézésére képes levéltetű kártevője is van. Lássuk, hogy melyek is ezek!

A kukoricakereslet bizonytalanságára figyelmeztetett a Corteva

2020. május 11. 04:36

A Corteva, amelynek vetőmageladásainak több mint 50 százalékát a kukorica teszi ki, azt közölte, hogy a cégnél jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mennyi földet vetnek be kukoricával a következő szezonban.