Agrárközélet
Agrárközélet

Kazah-magyar agrártechnológiai együttműködés

Kazah-magyar agrártechnológiai együttműködés

Agrofórum Online

A mezőgazdaság a kazah-magyar gazdasági együttműködés motorja lehet - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Asztanában, miután egyeztetést folytatott Kairat Aituganov első mezőgazdasági miniszterhelyettessel a két országot érintő agrárügyekről.

A miniszter kiemelte, hogy a Kazahsztánnal való stratégiai partnerségünk egyik alappillére az élelmiszeripar területe, emellett készek vagyunk megosztani agrártechnológiai tapasztalatainkat annak érdekében, hogy Kazahsztán hatékonyabban használhassa földterületeit.

A két ország szakemberei és kutatóintézetei közötti szorosabb kapcsolat megerősítéseként a Földművelésügyi Minisztérium FM háttérintézménye, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési megállapodást kötött a Kazah Halászati Kutatóintézettel, a Kazah Nemzeti Agrártudományi és Oktatási Központtal és a Kazah Nemzeti Agráregyetemmel.

A kétoldalú egyeztetést követően a magyar agrártárca vezetője részt vett az asztanai világkiállítás Magyar Nemzeti Napjának eseménysorozatán, ahol az expo kazah és nemzetközi vendégei kulturális és szakmai programokon ismerhették meg a magyar kutatási eredményeket, kulturális örökségünket.

A Nemzeti Nap megnyitóján – amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is köszöntőt mondott – Fazekas Sándor aláhúzta, hogy a Magyar Pavilon egy olyan jövőképet mutat be, amelyben saját energiatartalékainkat használjuk fel, egyúttal azon fejlesztéseket, innovatív és kreatív eredményeket szemlélteti, amelyekkel a zöldenergia-kutatás és felhasználás terén léphetünk előre. A „jövő energiája” mottónak megfelelően a világkiállítás Magyar Pavilonja számos energetikai és technológiai fejlesztést mutat be, fókuszban a napenergiával.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL

2024. április 26. 12:10

„Az év agrár duális képzőhelye” című pályázat célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24. 12:10

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Hagyományteremtő együttműködés az agrárszakképzésben a gyümölcstermesztés korszerűsítéséért

2018. október 12. 06:51

A gyümölcstermesztés korszerűsítésének lehetőségeiről rendeztek tanácskozással egybekötött bemutatót az AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumban.

Claas – Carraro együttműködés az ültetvénytraktor-gyártásban

2022. február 24. 05:36

A korábbi együttműködés most új szintre emelkedik azt követően, hogy aláírták a Claas és a Carraro Group stratégiai együttműködési szerződést.

Három traktormárkával lesz szorosabb együttműködése a gumigyártónak

2022. augusztus 16. 08:24

A Titan (Good Year) International gumiabroncsgyártó társaság együttműködési szerződést kötött a Kubota Tractor Corp./Kubota Canada Ltd., a CNH Industrial N.V. és a John Deere cégekkel.