Növénytermesztés

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

Agrofórum Online

Bár a talajegészség sokféleképpen meghatározható, az egyik legfontosabb meghatározó tulajdonság a talaj folyamatos működőképessége. A cél az, hogy a következő generáció jobb termőföldön, magasabb hozamokkal, kevesebb ráfordítással gazdálkodjon, mint elődei.

A talajban lévő szerves anyag mennyiségét számos tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartozik az éghajlat, a talajtípus vagy a talajképző tényezők, a termesztési előzmények, sőt, regionálisan vagy szántóföldek között még az egyes mérési gyakorlatok is. Hogyan lehet a talaj szervesanyag-tartalmát növelni és fenntartani, hogy hozzájáruljon egy fenntartható, termelékeny rendszerhez?

Egy szakértő három, a gyakorlatban működő stratégiát javasol.

1. Csökkentett talajművelés

A talajművelés oxidáció révén elpusztíthatja a talajban található szerves anyagot, mert lehetővé teszi a baktériumok és más mikrobák számára, hogy a szenet felhasználva gyorsan lebontsák a szerves maradványokat. Ez idővel szervesanyag-veszteséget eredményez.  

A csökkentett talajművelés lelassítja a szerves maradványok lebomlását, és segít fenntartani a szervesanyag-szintet. A csökkentett talajművelés vagy annak teljes elhagyása egyik további előnye, hogy csökkenti az eróziót. A talaj felső rétege ugyanis szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag. Ha több növénymaradék van a felszínen, az védelmet nyújt az erodálódás ellen, és segít fenntartani a talaj szervesanyag-szintjét.  

Aki még nem használja, annak érdemes próbát tenni akár egy kisebb területen, hogy lássa, a talajművelés (részleges) elhagyásának milyen hatásai vannak. Fontos, hogy a kísérlet mellé célt is tűzzünk ki, és mérjük az eredményeket.  

Ha a szerves anyag mennyiségét kívánjuk növelni, néhány évente mintát kell venni azokról a földekről, amelyeken változtatásokat hajtottunk végre, és értékelni a változásokat.

2. Növénymaradványok és vetésforgó

Egy másik stratégia, amely hozzájárul a magasabb szervesanyag-tartalomhoz, ha a vetésforgóba takarónövényeket vagy nagy biomasszát termelő növényeket illesztünk.  

A takarónövények alkalmazása hasonló eredményeket hoz, mint a talajművelés csökkentése, mivel csökken az erózió, és a tápanyagokban gazdag talaj, valamint a szerves anyag a helyén marad.  

A takarónövények egyik előnye, hogy nagy biomasszát előállító növényeket is választhatunk. A növénymaradvány szenet tartalmaz, ami végigmegy a szénkörforgásban, és idővel segít fenntartani vagy növelni a szervesanyag-szintet.

A termelési szezonon kívüli időszakban termesztett takarónövények képesek felvenni a talajban a fő szántóföldi növényből esetleg megmaradt tápanyagokat. A takarónövények a talajban élő mikrobák számára is táplálékot biztosíthatnak, ahelyett, hogy a mikrobák a szervesanyag-tartalékokat használnák fel.

A takarónövények hatékonyabbá teszik a rendszert, különösen a mozgó tápanyagok esetében, amelyek a talajból kimosódhatnak, és a következő szezonra elveszhetnek. Ha a takarónövény felveszi a tápanyagokat, azok a mikrobák által aktívan használt zónában maradnak, és a következő növény felhasználhatja őket.  

3. Tápanyagpótlás előre tervezve

A fejlett tápanyagpótlás a növények egészséges növekedéséhez és az egészséges talajhoz szükséges tápanyagok pontos ismeretének és a talajkezelésnek a kombinációja, hogy fenntartható termelési rendszert hozzunk létre a jövő generációi számára.  

Ennek egyik első lépése a talajvizsgálat a terméshozamot korlátozó tényezők azonosítása és korrigálása érdekében. Ez elősegíti a nagy biomasszát termelő növények erőteljesebb növekedését, és a talajba visszajuttatható, amint ezeket a korlátozó tényezőket azonosítottuk és javítottuk.

Ebben a stratégiában az innovatív technológiák felhasználása az alapvető, terméskorlátozó tápanyagok kijuttatására segíthet a termelékenyebb, fenntarthatóbb termesztési rendszer létrehozásában.  

A talaj egészsége folyamatosan javulhat, és az a fontos, hogy az idő múlásával nyomon kövessük a változásokat. Ne biztos, hogy egy év után a változás kimutatható mértékű. Ezért a változásokat több éven keresztül kell vizsgálni, hogy lássuk a talajegészségre gyakorolt hatást, mert minden a talaj hosszú távú működőképességére vezethető vissza.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Tápanyag-gazdálkodási terv fontossága

2022. március 9. 04:36

A tápanyag-gazdálkodási tervet ma már számtalan támogatáshoz szükséges kitölteni és benyújtani.

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Alaptrágyák minden helyzetre

2022. szeptember 15. 07:34

A talaj egy komplex rendszer, amelynek szerkezetét, biológiai aktivitását és tápanyagszolgáltató képességét több tényező egyszerre befolyásolja.