16℃ 9℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Életmód, gasztronómia

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

Agrofórum Online

Megcáfolták azt a korábbi állítást, miszerint a rendszeres tojásfogyasztás növeli a ,,rossz koleszterin” arányát a vérben, de azért a mértéktelenség ezen táplálék esetén sem javasolt.

A tojással kapcsolatban rengeteg tévhit, féligazság kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy a mértéktelen fogyasztása egyáltalán nem javasolt, de természetesen ez szinte minden élelmiszerre igaz.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége ajánlása szerint napi 3 tojásnak megfelelő zsírmennyiség szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, nem megfelelő tehát az, ha valaki tudatosan kerüli ennek az értékes tápláléknak a fogyasztását.

Arról viszont már lehet vitatkozni, milyen formában érdemes elkészíteni, hogy azzal valóban használjunk a szervezetünknek. Ezen a téren sincs konszenzus, bár általánosságban elmondható, hogy a főzés egészségesebb, mint a sütés.

A sütéssel ugyanis pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak. Ez ugyanis a telített zsírsavak közé tartozik, és a tudomány mai állásfoglalása szerint a túlzásba vitt fogyasztása bizonyítottan összefügg a magas LDL szinttel, így az érelmeszesedés kockázatával.

A napraforgóolaj már más eset, ez ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Azon belül is az esszenciális zsírsavak közé sorolt linolsavat tartalmaz, amely jó étrendi zsírforrásnak számít.

A tojás valóban növeli a koleszterinszintet? Ez is kétélű kérdés, hiszen a vérünkben a koleszterin különböző szállítómolekulák, a lipoproteinek alkotójaként van jelen. Létezik ,,rossz koleszterin” (a már említett LDL lipoprotein), illetve ,,jó koleszterin” (HDL lipoprotein), ám a tojásfogyasztás csupán a vér összkoleszterin-tartalmát növeli, vagyis a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolja.

A (például tojás révén) elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, kivéve, ha úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis öröklötten magas koleszterinszint áll fenn, ebben az esetben ugyanis korlátozni kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum

2021. április 2. 09:11

Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

Tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból hazai kutatók

2020. október 13. 11:45

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával.