31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

Agrofórum Online

Megcáfolták azt a korábbi állítást, miszerint a rendszeres tojásfogyasztás növeli a ,,rossz koleszterin” arányát a vérben, de azért a mértéktelenség ezen táplálék esetén sem javasolt.

A tojással kapcsolatban rengeteg tévhit, féligazság kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy a mértéktelen fogyasztása egyáltalán nem javasolt, de természetesen ez szinte minden élelmiszerre igaz.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége ajánlása szerint napi 3 tojásnak megfelelő zsírmennyiség szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, nem megfelelő tehát az, ha valaki tudatosan kerüli ennek az értékes tápláléknak a fogyasztását.

Arról viszont már lehet vitatkozni, milyen formában érdemes elkészíteni, hogy azzal valóban használjunk a szervezetünknek. Ezen a téren sincs konszenzus, bár általánosságban elmondható, hogy a főzés egészségesebb, mint a sütés.

A sütéssel ugyanis pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak. Ez ugyanis a telített zsírsavak közé tartozik, és a tudomány mai állásfoglalása szerint a túlzásba vitt fogyasztása bizonyítottan összefügg a magas LDL szinttel, így az érelmeszesedés kockázatával.

A napraforgóolaj már más eset, ez ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Azon belül is az esszenciális zsírsavak közé sorolt linolsavat tartalmaz, amely jó étrendi zsírforrásnak számít.

A tojás valóban növeli a koleszterinszintet? Ez is kétélű kérdés, hiszen a vérünkben a koleszterin különböző szállítómolekulák, a lipoproteinek alkotójaként van jelen. Létezik ,,rossz koleszterin” (a már említett LDL lipoprotein), illetve ,,jó koleszterin” (HDL lipoprotein), ám a tojásfogyasztás csupán a vér összkoleszterin-tartalmát növeli, vagyis a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolja.

A (például tojás révén) elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, kivéve, ha úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis öröklötten magas koleszterinszint áll fenn, ebben az esetben ugyanis korlátozni kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

2024. október 22. 08:10

Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Július 31-ig igényelhető a tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása

2019. július 8. 14:03

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatás kifizetését a Magyar Államkincstár azon ügyfelei igényelhetik, akik rendelkeznek a 2018/2019. tárgyévre vonatkozó támogatási kérelemnek helyt adó, részben helyt adó határozattal.