Életmód

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

Agrofórum Online

Megcáfolták azt a korábbi állítást, miszerint a rendszeres tojásfogyasztás növeli a ,,rossz koleszterin” arányát a vérben, de azért a mértéktelenség ezen táplálék esetén sem javasolt.

A tojással kapcsolatban rengeteg tévhit, féligazság kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy a mértéktelen fogyasztása egyáltalán nem javasolt, de természetesen ez szinte minden élelmiszerre igaz.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége ajánlása szerint napi 3 tojásnak megfelelő zsírmennyiség szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, nem megfelelő tehát az, ha valaki tudatosan kerüli ennek az értékes tápláléknak a fogyasztását.

Arról viszont már lehet vitatkozni, milyen formában érdemes elkészíteni, hogy azzal valóban használjunk a szervezetünknek. Ezen a téren sincs konszenzus, bár általánosságban elmondható, hogy a főzés egészségesebb, mint a sütés.

A sütéssel ugyanis pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak. Ez ugyanis a telített zsírsavak közé tartozik, és a tudomány mai állásfoglalása szerint a túlzásba vitt fogyasztása bizonyítottan összefügg a magas LDL szinttel, így az érelmeszesedés kockázatával.

A napraforgóolaj már más eset, ez ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Azon belül is az esszenciális zsírsavak közé sorolt linolsavat tartalmaz, amely jó étrendi zsírforrásnak számít.

A tojás valóban növeli a koleszterinszintet? Ez is kétélű kérdés, hiszen a vérünkben a koleszterin különböző szállítómolekulák, a lipoproteinek alkotójaként van jelen. Létezik ,,rossz koleszterin” (a már említett LDL lipoprotein), illetve ,,jó koleszterin” (HDL lipoprotein), ám a tojásfogyasztás csupán a vér összkoleszterin-tartalmát növeli, vagyis a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolja.

A (például tojás révén) elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, kivéve, ha úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis öröklötten magas koleszterinszint áll fenn, ebben az esetben ugyanis korlátozni kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Új módszer miatt szűnhet meg a csibemészárlás

2018. december 22. 17:02

A "Seleggt" fantázianevű módszerrel a kutatók a még ki nem kelt tojásról is úgy 95 százalékos valószínűséggel meg tudják állapítani, hogy abból egy hím vagy egy nőstény baromfi bújna ki.

Hány tojást ajánlott naponta megenni?

2023. október 13. 17:10

A magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) spanyol és francia testvérszervezeteivel (INPROVO és SNIPO) Európai Uniós támogatást nyert el a tojásfogyasztás promótálására 2023 és 2025 között. Ez a projekt lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelően kommunikálják a fogyasztók felé a tojásfogyasztás fontosságát a fenntartható és kiegyensúlyozott étrendben, valamint tovább javítsanak a tojás fogyasztói megítélésén.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.