Terményárak

A búza drágult az ukrán előrenyomulás, a geopolitikai fejlemények miatt

Agrofórum Online

A vevők uralták a terménypiacokat a szerdai kereskedési napon, a főbb határidők közül egyedül az amerikai repce kurzusa csökkent.

Chicagóban a búza 0,9 százalékkal, a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult, ám a repce 2,3 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az orosz-ukrán háborúban tapasztalható megnövekedett aktivitás, Ukrajna előrehaladása Oroszország területén egyre jobban aggasztja a kereskedőket a fekete-tengeri régióból kifelé irányuló exportot érintő lehetséges problémák miatt.

„A búza nagyon érzékeny a geopolitikára – mondta Brady Huck, az Advance Trading munkatársa. – Úgy tűnik, a pénz keresi a legjobb megtérülési helyet, ahogy a dolgok változnak.”

Utóhatások

Kamala Harris alelnök Donald Trump volt elnök elleni vitájában nyújtott teljesítménye segített enyhíteni a kereskedők aggodalmait Trump esetleges győzelmével kapcsolatban, ami a Kínára kivetett vámok emeléséhez vezethet.

Az AgResource közleménye szerint az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború emlékei – és annak az Egyesült Államok mezőgazdasági exportértékesítésére gyakorolt kedvezőtlen hatásai – megmaradnak a kereskedők körében.

„A szójabab-kereskedők emlékeznek a Kínával vívott 2018-as kereskedelmi háború korai napjaira és a szójabab iránti gyenge amerikai keresletre egészen az 1. fázisú kereskedelmi megállapodás 2019-es aláírásáig” – emelte ki a cég.

Előkészületi munka

„A szeptemberi gabonapiaci jelentés várhatóan megmutatja, hogy az idei őszi betakarítás során várhatóan kimagasló termés lehet. De az elmúlt hetekben sok termőterületet sújtott a meleg időjárás, amely lecsökkentheti ezeknek a növényeknek a termésmennyiségét – legalábbis néhány kereskedő úgy véli” – mondta Brian Pullam a Linn & Associates-től.

Európa zöldben

Európában a malmi búza 3 eurós plusz után 223 euróba, a kukorica 2,75 eurós áremelkedést követően 202,75 euróba, a repce 2,5 eurós drágulás hatására 465,75 euróba, a takarmánybúza pedig 2,4 angol fontos plusz után 184,8 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A lassú betakarítás és a rossz termésviszonyok miatt drágult a búza

2023. július 6. 09:46

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent a következő határidőre.

Emelkedett az Oroszországból exportált búza ára

2023. június 21. 07:37

Az előrejelzés szerint az amerikai kukoricát érintő szárazság és egyéb lehetséges problémák is növelhetik az árakat.

A szójabab ára öt hónapos csúcshoz közelít

2023. július 19. 21:17

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Kína egyre több amerikai szójababot vásárol

2020. június 4. 08:02

Az előző két naphoz hasonlóan szerdán sem volt határozott iránya a kereskedésnek a párizsi árutőzsdén. A repce és a malmi búza drágult, ám a takarmánybúza és a kukorica kurzusa csökkent a következő határidőre.