Növénytermesztés

Ukrán gabonasilókat zárnak be a háború és a rossz időjárás miatt

Agrofórum Online

A Prometey, egy nagy dél-ukrajnai gazdaság bezárja gabonasilóit és elbocsátja a feldolgozóüzemében dolgozó személyzet egy részét az orosz invázió okozta gazdasági nehézségek és a termés visszaesését okozó szélsőséges időjárás miatt.

„A harmadik éve tartó háború hatásai immár a Prometey cégcsoporthoz is erősen begyűrűztek” – nyilatkozta a sajtó munkatársainak Jelena Zinovjeva, az üzletfejlesztési osztály vezetője.

Egyre nehezebb talpon maradni

A Prometey, amelynek még a háború alatt is több mint 1200 alkalmazottja maradt, most létszámcsökkentésre kényszerül, és 28 gabonasilójából hármat bezárnak – közölte a cég, hozzátéve, hogy a háború alatt 7 silót és 2000 embert veszítettek el. Jelentős méretű földterületeik kerültek az orosz támadásokat követően, a harci cselekményekben megszállás alá.

A Prometey több mint 20 000 hektárnyi földet művel, főleg Ukrajna déli részén. A déli régiókat sújtotta leginkább a rekordhőség és a szárazság ezen a nyáron, és a vállalat szerint a terméskiesés jelentős volt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Évszázados hőség

A mezőgazdasági cég nagy reményeket fűzött a jó terméshez az idén, de ez az időszak sem volt kudarcok nélküli, mivel 2024 nyara Ukrajnában az elmúlt 100 év legmelegebb nyara volt – mondta Prometey.

Megállapították, hogy a mintegy 7000 hektárt elfoglaló szójabab, lencse és napraforgó termése a száraz nyár miatt várhatóan rendkívül alacsony lesz, bőven elmarad a termésmennyiség az előzetesen kalkulált értékektől.

Még radikálisabb lépések jöhetnek

„A Prometey agroholding a nehéz körülmények ellenére továbbra is küzd a túlélésért. Ha azonban a háborús cselekmények és a globális felmelegedés hatásai kapcsán kialakuló helyzet hamarosan nem változik, akkor a cégnek radikális döntéseket kell hoznia üzlete megmentése érdekében” – közölte a cég.

Fotó: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Honnan tudjam, hogy megéri köztes növényt vetni a földemen?

2024. szeptember 20. 09:40

A köztesnövény-termesztés többször igényel ráfordítást, míg az előnyök forintban nehezen kimutathatók. Pedig ha végiggondoljuk, nagyon is léteznek.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Felrobbant egy gabonasiló - hatalmas füstfelhő gomolyog

2018. június 6. 09:58

Robbanás történt egy gabonasilónál Strasbourgban, 11 ember megsérült, három sebesült állapota válságos - jelentette szerdán a BFM TV francia hírtelevízió.

A Bunge harmincöt amerikai gabonasilót ad el

2020. április 27. 04:36

A Bunge az utóbbi években csökkentette a költségeket, és eladta a nem a fő tevékenységekhez kapcsolódó vállalatrészeket. Most a gabonaárak hirtelen visszaesése nagy nyomást helyezett a 202 éves globális agrárgazdasági óriáscégre.