Növénytermesztés

Honnan tudjam, hogy megéri köztes növényt vetni a földemen?

Agrofórum Online

Vetőmag, előkészítés, vetés, ápolás és beforgatás – mindez munkaidőbe, anyagköltségbe és így pénzbe kerül a gazdáknak, ha úgy döntenek, hogy köztes növényeket vetnek a szántóföldön. De vajon kimutatható a termesztésükkel járó haszon is?

A Catchy nevű projektben német szakértők több éven át tanulmányozták a köztes növényeket és azok hatásait. Mivel a köztes növények hasznosságát a gazdák mindig a gazdasági előnyök és hátrányok alapján állapítják meg, a cél a termesztésükkel járó haszon kimutatása volt.

A gazdálkodók azért inkább a köztesnövény-termesztés költségeit érzékelik, mert ezek közvetlenek, így jobban láthatóak. A gazdálkodók számlát kapnak a vetőmagról, fizetik a munkavállalók bérét a vetéssel és a több feladattal járó munkaidőért. Pedig a köztestermesztés számos előnnyel is jár, amelyeket a gazdálkodóknak szem előtt kell tartaniuk.

Nehéz az előnyöket számszerűsíteni, de léteznek

A köztes növényekkel járó előnyök pedig egyértelműek, noha nem közvetlenül jelentkeznek forintokban (közvetve nagyon is). Ilyenek a talaj gyökérzettel való átszövése, a tápanyagok felszívása és helyben tartása, a humuszképződéshez való hozzájárulás vagy az erózió elleni védelem. Ezeket a hatásokat azonban általában csak kísérletekkel lehet tudományos alapon számszerűsíteni. 

Más a helyzet az olyan szén-dioxid-gazdálkodási projektek esetében, mint amilyenek például Észak-Amerikában léteznek. Az ilyen projektek keretében a gazdáknak fizetnek a humuszképzésért, ezzel a gazdálkodó közvetlen juttatásban részesül. A köztes növények hatása abban viszont számokban is tetten érhető, hogy kevesebb ráfordításra, például műtrágyára és növényvédő szerre van szükség.

A tápanyagok megtakarítását előre jelző modellre van szükség

Az egyik előny, hogy a gazdák a köztesnövény-termesztés révén nitrogénműtrágyát takaríthatnak meg. Ez a hatás a köztes növények két különböző hatásán alapul. Egyrészt megakadályozzák a meglévő nitrogén kimosódását, másrészt a hüvelyeseket tartalmazó köztesnövény-keverékek a levegőből is megkötik a nitrogént. 

A gazdálkodóknak azonban nehéz pontosan kimutatni, hogy mikor és milyen feltételek mellett tudnak megtakarítani. Ennek oka, hogy a talajból történő nitrogénmobilizáció mértéke egyelőre nem határozható meg pontosan. Sok növénytermesztő ezért a termésbiztonság érdekében mindenképpen végez műtrágyázást.

A jövőben a betegség-előrejelző applikációkhoz hasonló modellek megkönnyíthetik a gazdálkodók számára annak eldöntését, hogy mikor nincs szükség kiegészítő műtrágyázásra.

Nedves vagy száraz időben erősebb a hatás?

A köztes növények hatása a hozamra közvetlenül is mérhető. Ez azonban száraz években nagyobb valószínűséggel jelentkezik, mint amikor az időjárás csapadékos. A köztesnövény-termesztés tehát segíthet a gazdáknak a termelési kockázatok csökkentésében és a száraz években a terméscsökkenés mérséklésében is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrán gabonasilókat zárnak be a háború és a rossz időjárás miatt

2024. szeptember 20. 11:10

Az orosz terjeszkedés és az aszályos nyár miatt csökkent a termés, részleges bezárásra kényszerül egy nagy ukrán gabonatermesztő cégcsoport.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: mezei pocok veszélyezteti az elvetendő repcét és kalászosokat

2023. augusztus 30. 07:10

Az előző héten forró, csapadéktól túlnyomórészt mentes időjárás uralkodott az országban. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok felett tartózkodott, éjszaka pedig nem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá.

Hogyan vegyünk általában talajmintát?

2023. február 15. 05:36

A talajmintavétel célja általában az adott területre jellemző átlagminta felvétele, mely a talajtulajdonságok és a tápanyagtartalom meghatározására alkalmas.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

RAPOOL-FEJLESZTÉSEK 2020-BAN (VIDEÓ!)

2020. július 21. 12:03

Milyen új hibrideket kínálunk 2020-ban? Szakmai információk a termékfejlesztőtől.