Növénytermesztés

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

Agrofórum Online

A „varázslatos” anyag a világ minden táján megtalálható, egyszerű vulkanikus kőzetekről van ugyanis szó, amelyek az esővíz segítségével csökkenthetik az üvegházhatást.

A klímaváltozás egyik okozója, hogy rengeteg szén-dioxidot juttatunk a Föld légkörébe. Például a szántás, rendszeres talajforgatás révén is: a táblák állandó megbolygatásával felszabadítjuk és „elégetjük” a földben lévő szerves anyagot. Megoldás lenne, ha a szenet vissza tudnánk tartani, vagy idővel visszajuttatni a talajba, amely az óceánok után a legjelentősebb szén-dioxid-elnyelőnek számít.

Skóciában egy „mágikus porral” kísérleteznek a BBC írása szerint, annak érdekében, hogy megkössék, visszatartsák a talaj szervesszén-tartalmát. A „varázslatos” anyag nem más, mint őrölt bazalt, ami első hallásra talán különösnek tűnhet.

Pedig ennek a vulkanikus kőzetnek éppen az az egyik előnye, hogy nagy mennyiségben található meg a Földön, ráadásul valóban hatékonyan végzi el a szénmegkötés feladatát. Tulajdonképpen a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

A porított vulkáni kőzet megemeli a talaj pH-ját, valamint növényi tápanyagokat szabadít fel, ezzel képes növelni a hozamokat. A kőzet kitermelése, őrlése, szállítása természetesen mind szén-dioxid-termelő tevékenységek, ám kísérletek szerint ezeket a hátrányokat messze felülmúlják az előnyök.

Skóciában a bazaltőrleményt egyelőre ingyen kapják meg az érdeklődő gazdálkodók. Az önkéntes alapú felhasználás egy folyamatban lévő teszt része, a kutatók kíváncsiak arra, hogy a kiterjedtebb használat hogyan hat a légkör szén-dioxid-tartalmára.

A vulkanikus eredetű őrleményt szétterítik a táblákon (nagyjából 25 tonnát hektáronként), utána pedig, amikor megérkezik a csapadék, minden lehulló esőcsepp kis mennyiségű szén-dioxidot juttat vissza a talajba, természetesen az ebből a szempontból kiváló „mágnesnek” számító bazalttörmelék révén is.

(Fotó: UNDO/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

A bioszén és a pirolízisből származó energia kikövezheti az utat a szén-dioxid-semleges mezőgazdaság felé Kínában

2023. május 1. 07:35

A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős része a mezőgazdaság számlájára írható, ugyanakkor a szén-dioxid-semlegességhez vezető út nem egyszerű.

A hidrogénhajtás újra előtérbe kerül!

2021. szeptember 7. 04:36

Az utóbbi időben mind több információ jelent meg, amelyek a hidrogénhajtású motorok kifejlesztését célzó megoldásról tájékoztatnak. A következőkben ezekről adunk egy rövid körképet.

Világcég a regeneratív mezőgazdaság mellett

2021. április 25. 12:18

A PepsiCo pozitív mezőgazdaság menetrendjének célja a növények és összetevők beszerzése a regeneratív mezőgazdasági folyamatokból, azok felgyorsításával és a mezőgazdasági közösségek megerősítésével.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.