Növénytermesztés

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

Agrofórum Online

Úgy tűnik a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílhat Magyarországon is. Legalábbis Badics László sikerekről számol be köveskáli, permakultúrás területén, ahol nemcsak pisztácia terem, hanem sok már egzotikusnak mondható gyümölcshozó fafaj is.

A pisztácia fája jellegében leginkább a cserszömörcére hasonlít, hiszen a szömörcefélék családjába tartozó növényről van szó. Kétlaki növény lévén a termésképzéshez hím- és nőivarú növényekre is szükség lesz. Az értékes termésű, gyantás illatot árasztó növény jó választás lehet ott, ahol az aszályos körülmények miatt más növény nehezen állja meg a helyét, jóllehet, hazánkban még nagy ültetvényes tapasztalatok nincsenek.

Hazai úttörő a pisztácia termesztésében

Badics László a hazai úttörők közé tartozik, és tapasztalatai értékesek lehetnek a vállalkozó szelleműek számára is. Terméshozama 15-20 éves korára éri el a maximumát, és abban az esetben, hogyha nem zsarolják le a fát (gondoljunk csak az intenzív termesztésre Kaliforniában), ez a terméshozam hosszú távon is fenntartható, de ettől kezdve nem számíthatunk a hozam növekedésére.

A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik
A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik (Fotó: Baklanova Szandra)

A pisztáciának is kell a fagy

A pisztáciának is kell a fagy, a téli mélynyugalomra: László szerint a mínusz 20-25 fok is elviselhető a növény számára, és úgy véli, hogy az egyébként rendkívül dekoratív növény dísznövényként egyáltalán nem igényel öntözést, azonban, hogyha termő fát szeretnénk, 2-3 öntözést meghálál.

Kedvező termőhely

Ugyan a pisztáciának még nem a legkedvezőbb a hazai klíma, mivel nem eléggé aszályos az esősebb időszakok miatt, a talaj, termőhely tekintetében találhatunk kielégítő helyet számára. Kerülni kell a fagyzugos, párás, megrekedő levegőjű területeket, ahol a talaj köves, sziklás, és egyben tápanyagdús is.

Badics László bazalttörmelékkel egészítette ki a köveskáli talajt, bár óva int attól, hogy a fiatal fák gyökerét túlzottan terítsük a sötét színű kőzettörmelékkel, hiszen az a nyári időszakban perzselheti a fiatal pisztáciát. A talajkezeléstől a zamatanyagok gazdagodását várja a termelő.

A növény természetes környezetében sokkal kevesebbet terem, a fenntarthatóság szellemében azonban pelletált marhatrágyát a gyökérzónába juttatva nagyobb sikereket érhetünk el.

További részletekért tekintsd meg videónkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napra-Nap: a napraforgó védelme modern eszközökkel

2025. augusztus 19. 10:10

A Napra-Nap rendezvényen a napraforgó-termesztés legújabb kutatásai és technológiai megoldásai kerültek reflektorfénybe.

Hozam és minőség járhat kéz a kézben

2025. augusztus 18. 16:10

A búzatermesztés egyik örök kérdése, hogy vajon lehet-e egyszerre magas hozamot és kiváló minőséget elérni.

Az aflatoxinos termény tisztításának technológiai lehetőségei + VIDEÓ

2025. augusztus 12. 16:10

A fotoszeparátor UV fénnyel világítja meg a rajta átszáguldó terményt, a fertőzött szemeket apró fúvókák löknek ki egy másik tároló irányába.

BREAKING NEWS! KWS MIKADOS – Két év, három főpálya győzelem!

2025. augusztus 11. 18:10

Válassza a legjobbat, és biztosítsa a stabil és jövedelmező repcetermését a háromszoros győztes KWS MIKADOS modern tudásával!

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Pisztáciát Magyarországon? Ez vicc?

2022. szeptember 22. 15:33

Habár még nem vagyunk elég sivatagosak a pisztácia számára, úgy tűnik, hazánkban is vannak lelkes próbálkozók: övék a szerencse?

Irán és az USA a két legnagyobb pisztácia-termelő

2021. március 10. 04:33

Egy év alatt 338 ezer tonna pisztáciát termesztettek Iránban, ezzel világelsők lettek ebben a rangsorban.

Pisztácia-láz: egészséges snackből gasztronómiai őrület

2025. május 27. 16:10

Az utóbbi években a pisztácia csillaga meredeken ível: a gasztronómia és az egészségtudatosság új kedvence itthon és világszerte.