Növényvédelem

Valószínűleg nem újítják meg a flufenacet hatóanyag engedélyét

Agrofórum Online

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság új határozata jelentős fordulópontot hozhat a gyomirtó szerek használata szempontjából. Tovább szűkül a gazdálkodók eszköztára a növénykultúrákat károsító gyomnövények ellen.

A hatóanyag őszi búza, őszi árpa, tritikálé és rozs kultúrákban felhasználható gyomirtó szer parlagi ecsetpázsit, egynyári perje és nagy széltippan ellen. Kijuttatható preemergensen, tehát csírázás előtt vagy posztemergensen, csírázás után, a kultúrnövény 1 leveles fejlettségétől bokrosodásig.

Még az EU-tagállamok nem szavazták meg

A hatóság a felülvizsgálat során úgy döntött, hogy a flufenacet engedélyét nem újítják meg. Ez a döntés messzemenő következményekkel járhat az őszi növényvédelemre nézve, mivel a flufenacet kulcsszerepet játszik a gyomok elleni védekezésben.

Az Európai Bizottság az újbóli értékelés alapján javaslatot fog kidolgozni arról, hogy a flufenacet ne kapjon újból engedélyt a forgalmazásra és kijuttatásra, amiről az EU tagállamainak szavazniuk kell. Ezt követően a hatóanyag értékesítésére és felhasználására vonatkozó jövőbeli határidőkről is tájékoztatást fognak adni.

Mit jelent ez a jelenlegi növényvédelmi szezonra nézve?

A gyártó cég szerint az újraértékelés nem lesz közvetlen hatással a 2024. őszi szezonra. Bár a forgalmazás és felhasználás pontos határidejét még nem határozták meg, a gyártó tervei szerint a flufenacetet tartalmazó termékek használata a 2025-ös tavaszi és őszi szezonban is lehetséges lesz.

A vállalat ígéretet tett arra, hogy amint a határidőkkel kapcsolatos további részletek ismertté válnak, tájékoztatja vásárlóit.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szabaduljunk meg a poloskáktól?

2024. október 14. 08:10

A márványos poloska az utóbbi évek istencsapásává vált, amely ellen folyamatos védekezésre van szükség, mind a kertekben, mind az otthonainkban.

Egy ellenanyag megvédheti a poszméheket a rovarölő szerektől

2024. október 3. 13:10

A tudósok kifejlesztettek egy „ellenanyagot” a méhek számára a rovarirtó szerek ellen – és az első tanulmány szerint úgy tűnik, hogy működik.

Tekerjünk a kártevők ellen ragasztócsíkokat a fákra!

2024. október 2. 09:40

A kis téliaraszoló éppen a fagyok beköszönte előtt szaporodik. Ragasztóanyagokkal vegyszermentesen akadályozhatjuk meg a szaporodását.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Új, gyakorlati eljárás a gyomirtószer-rezisztencia vizsgálatára

2024. június 3. 10:10

Már vannak cégek, amelyek a gyomnövények gyomirtószer-rezisztenciáját üvegházban vizsgálják. Hogyan működik ez az eljárás?

„A kukorica gyomirtásban alacsony hektárköltség és maximális hatás egyszerre adott az IKR Kukorica Poszt Golddal”

2022. június 15. 05:36

A kukoricatermesztők egyetértenek abban, hogy sosem volt annyira lényeges a fajtákban kódolt maximális termésmennyiség elérése, mint most.

Megduplázódott a Bayer peres eseteinek száma

2019. október 31. 05:03

A Rounduppal kapcsolatban idén már nem lesznek bírósági döntések, a következő perre január 15-én kerül majd sor.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.