27℃ 19℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

Agrofórum Online

A hűvösebb idő beköszöntével sok zöld paradicsomunk maradhat. Az őszi nap sokszor kevés már ahhoz, hogy ezeket pirosra fesse, és az ízüket megédesítse. A zöld paradicsomok ennek ellenére sokféle módon felhasználhatók – csak nem úgy kell rájuk gondolni, mintha már beértek volna.

A zöld paradicsom íze ugyanis savanykás, és az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Ettől azonban nem lesz rossz, csak másfajta ételekben és másképp kell felhasználni őket, mint ahogy azt hagyományosan tennénk. Íme 6 izgalmas recept, amit érdemes kipróbálnunk!

Sült zöld paradicsom

Vágjunk fel 4-6 zöld paradicsomot 1 cm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk meg ezeket, majd forgassuk meg 130 g kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, amelybe ½ teáskanál füstös pirospaprikát kevertünk előzőleg. Egy teflonban melegítsünk egy kis  olajat és süssük benne aranybarnára a paradicsomszeleteket. Majonézzel és pirítóssal tálaljuk.

Savanyított zöld paradicsom

Aprítsunk fel 375 g zöld paradicsomot és tegyük egy 1 literes üvegbe. Tegyünk egy fazékba 10 g fokhagymagerezdet, 30 g cukrot, 250 ml borecetet, 250 ml vizet és 1 babérlevelet. Forraljunk fel a keveréket, majd öntsük a paradicsomra. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékleten beérni – ez kb. 1 hét.

Air Fryerben sült zöld paradicsom

Karikázzuk fel a zöld paradicsomot, majd hagyományos módon panírozzuk be ezeket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába vagy zabpehelybe, esetleg reszelt füstölt sajtba. Ezután tegyük sütőpapírra és air fryerben süssük ropogós-pirosra.

Tepsiben sült zöld paradicsom

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Szeleteljünk fel 800 g zöld paradicsomot és tegyük egy sütőtálba. Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és zöldfűszereket (majoránnát, bazsalikomot, oregánót, kaprot, sót, borsot). Süssük 45-60 percig.

Zöldparadicsom-saláta

Keverjünk össze 1 evőkanál mogyoróolajat, 1 teáskanál chilipaprikát és egynegyed teáskanál chilipelyhet egy serpenyőben, majd forgassuk meg egy kicsit takarék lángon, végül öntsük a keveréket 450 g zöld, előzőleg felszeletelt paradicsomra. Adjunk hozzá felkockázott lilahagymát és egy marék aprított mogyorót.

Fagyasztott zöld paradicsom

Vágjuk fel a zöld paradicsomokat fél centiméteres szeletekre, és csomagoljuk be őket sütőpapírba. Tegyük ezeket légmentesen zárható műanyag edénybe, és fagyasszuk le őket. Az ily módon eltett zöld paradicsom legfeljebb 12 hónapig áll el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Kerti zsálya felhasználása 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.