13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

Agrofórum Online

A hűvösebb idő beköszöntével sok zöld paradicsomunk maradhat. Az őszi nap sokszor kevés már ahhoz, hogy ezeket pirosra fesse, és az ízüket megédesítse. A zöld paradicsomok ennek ellenére sokféle módon felhasználhatók – csak nem úgy kell rájuk gondolni, mintha már beértek volna.

A zöld paradicsom íze ugyanis savanykás, és az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Ettől azonban nem lesz rossz, csak másfajta ételekben és másképp kell felhasználni őket, mint ahogy azt hagyományosan tennénk. Íme 6 izgalmas recept, amit érdemes kipróbálnunk!

Sült zöld paradicsom

Vágjunk fel 4-6 zöld paradicsomot 1 cm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk meg ezeket, majd forgassuk meg 130 g kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, amelybe ½ teáskanál füstös pirospaprikát kevertünk előzőleg. Egy teflonban melegítsünk egy kis  olajat és süssük benne aranybarnára a paradicsomszeleteket. Majonézzel és pirítóssal tálaljuk.

Savanyított zöld paradicsom

Aprítsunk fel 375 g zöld paradicsomot és tegyük egy 1 literes üvegbe. Tegyünk egy fazékba 10 g fokhagymagerezdet, 30 g cukrot, 250 ml borecetet, 250 ml vizet és 1 babérlevelet. Forraljunk fel a keveréket, majd öntsük a paradicsomra. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékleten beérni – ez kb. 1 hét.

Air Fryerben sült zöld paradicsom

Karikázzuk fel a zöld paradicsomot, majd hagyományos módon panírozzuk be ezeket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába vagy zabpehelybe, esetleg reszelt füstölt sajtba. Ezután tegyük sütőpapírra és air fryerben süssük ropogós-pirosra.

Tepsiben sült zöld paradicsom

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Szeleteljünk fel 800 g zöld paradicsomot és tegyük egy sütőtálba. Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és zöldfűszereket (majoránnát, bazsalikomot, oregánót, kaprot, sót, borsot). Süssük 45-60 percig.

Zöldparadicsom-saláta

Keverjünk össze 1 evőkanál mogyoróolajat, 1 teáskanál chilipaprikát és egynegyed teáskanál chilipelyhet egy serpenyőben, majd forgassuk meg egy kicsit takarék lángon, végül öntsük a keveréket 450 g zöld, előzőleg felszeletelt paradicsomra. Adjunk hozzá felkockázott lilahagymát és egy marék aprított mogyorót.

Fagyasztott zöld paradicsom

Vágjuk fel a zöld paradicsomokat fél centiméteres szeletekre, és csomagoljuk be őket sütőpapírba. Tegyük ezeket légmentesen zárható műanyag edénybe, és fagyasszuk le őket. Az ily módon eltett zöld paradicsom legfeljebb 12 hónapig áll el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.