Állattenyésztés

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

Agrofórum Online

A föcstej nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaz az újszülött borjú számára.

Ma már tudjuk, hogy kolosztrum hozzájárul a jól működő bélnyálkahártya kialakulásához. A kolosztrum különösen a bélbolyhok növekedését segíti elő, növeli a bélnyálkahártya felületét, ezáltal a táplálék összetevőinek a felszívódását. A tápanyagok fokozott felszívódása a borjú hormonális rendszerére is pozitívan hat, ami fontos a növekedés elősegítése szempontjából.

A bélrendszer számára különösen fontos az első kolosztrum. A benne található fehérvérsejtek még a bélben segítik elő az immunrendszer fejlődését, de az ellenanyagok mennyisége a vérben is megnő a kolosztrum bevitele után. Speciális cukrok felelősek az egészséges mikrobiális flóra kialakulásáért a borjak bélrendszerében. Ezek a vegyületek megakadályozzák azt is, hogy a kórokozók megtapadjanak a bélfalon.

A leggyakoribb hibák a borjak kolosztrummal való ellátásában

Fontos, hogy a borjak a kolosztrumot és a későbbi fejési időszakokban a tejpótlót is megfelelő mennyiségben és ideig kapják, hogy a kolosztrum pozitív tulajdonságai érvényesülhessenek. A legjobb, ha a tejet a borjak ad libitum kapják, ugyanis a takarmányozásukkal kapcsolatban a legfőbb gond, hogy nem az igényeiknek megfelelő mennyiséghez jutnak hozzá. Ha egy gazdaságban gondok vannak a kolosztrumellátással, fontos megállapítani, hogy a problémák tudatlanságból vagy munkaerőhiányból adódnak-e.

Az előbbit úgy lehet a legegyszerűbben orvosolni, ha világossá tesszük, hogy a kolosztrumellátás a legfontosabb prioritás. Nehezebben kezelhető probléma, ha a munkaerőből áll kevés rendelkezésre, és a borjakat a feladatok között hátrasorolják.

Mennyi hát a szükséges mennyiség?

A cél az, hogy minden borjú legalább 3 liter jó minőségű föcstejet igyon életének első két órájában. Ennek a legjobb időpontja akkor van, amikor egyébként is szopnának, azaz a borjú kondíciójától függően az első fél órában. Ha ez az idő kimarad, a borjak hajlamosak kevésbé jól táplálkozni. Ha a borjú nem issza meg önként a kolosztrumot, akkor azt fecskendővel kell adni.

A szabály: csak egyszer adjuk, de megfelelő mennyiségben. Tehát ha a borjú korábban nem fogyasztott semmit, körülbelül 3,5 litert. A második etetésre körülbelül 6 óra múlva, de mindenképpen 12 óránál rövidebb idő elteltével kerüljön sor. Ha a borjú az első etetésnél sokat evett, vagy kényszeretették, akkor nem kell aggódni, ha 6 óra elteltével vagy a következő etetésnél még nincs étvágya.

A kolosztrum minőségének vizsgálata

Annak biztosítása érdekében, hogy minden borjú jó minőségű kolosztrumhoz jusson, azt ellenőrizni kell. Ez egyszerűen és olcsón elvégezhető egy Brix-refraktométer segítségével. A kolosztrum-refraktométer egy kézi optikai refraktométer, amelynek a segítségével meg lehet mérni a tej szárazanyag tartalmát és a kolosztrum minőségét.

  • 18 Brix-százalékos vagy annál alacsonyabb értékek: a kolosztrum nem megfelelő minőségű.
  • 22 Brix-százalékos vagy annál magasabb értékek: a kolosztrum jó minőségű.

A nagyon rövid, 40 napnál rövidebb időre szárazra állított teheneknél, illetve azoknál, amelyeknek a borjadzás előtt is volt teje, feltételezhető, hogy a kolosztrum nem megfelelő minőségű.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

2024. szeptember 30. 11:10

A 12 órás vagy hosszabb munkanapokat senki sem szereti, a tehenészetekben a fejés miatt mégis elvárás. De vajon kell-e 12 óránként fejni?

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Biztonságos takarmány előállítása a cél

2023. február 23. 08:03

Fontos cél, hogy az európai takarmánygyártás legyen tudásvezérelt, megbízható és felelős partnere az állattartásnak.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.

Mire jó a facélia?

2022. augusztus 3. 05:36

Amellett, hogy lenyűgöző a kék színével, vajon mire is jó a facélia? Mai cikkem erről fog szólni.