23℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Állattenyésztés

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

Agrofórum Online

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

Mivel 2050-re a világ népessége elérheti a 10 milliárd főt, a csirke- és disznóhús iránti igény is 173%-kal, illetve 105%-kal nőhet. A rovarfehérje viszont könnyen előállítható alternatíva, amelynek piaci értéke már évi 20-30%-kal emelkedik, ahogy elkezdte kiváltani a hagyományos takarmányféléket.

Az Európai Unióban nemrég engedélyezték a feldolgozott rovarfehérjét baromfi- és sertéstakarmányozásra, és ahogy terjed a használatuk, úgy nő majd tovább az értékük is.

Több mint 1900 ehető rovarfajt azonosítottak, amelyek hasznosításán kutatók dolgoznak. Egyelőre az emberek a közvetlen fogyasztást elutasítják, de azt kevésbé, hogy takarmányként, közvetve kerüljenek kapcsolatba a rovarfehérjével.

Az állatok számára pedig jó minőségű táplálékot biztosíthatnak, és jó az elfogadási arányuk. Ráadásul a rovarok gyorsan nőnek, és szinte bármilyen szerves anyagot megesznek, ami szintén mellettük szól. 

A rovarok élete fagyasztással vagy hevítéssel ér véget, valamilyen feldolgozási-tisztítási eljáráson mindig keresztülmennek, majd 4-5%-os nedvességtartalmúra szárítják őket, és megőrlik, illetve kivonják azokat az anyagokat, amik máshol hasznosíthatók.

Az ehető rovarok közül a fekete katonalégy (Hermetia illucens), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és a közönséges házi légy (Musca domestica) számít a disznók takarmányozására legalkalmasabbnak. Ezek könnyen szaporíthatók és olcsó szerves hulladékot vagy akár trágyát is szívesen fogyasztanak, ráadásul kiegyensúlyozott fehérje forrást jelentenek a sertéseknek.

A kísérletek szerint a katonalégy és a lisztbogár, amelyek kiváló fehérje- és zsírforrások, indítótáphoz adható a halfehérje kiváltására, a házi légy, amelynek életciklusa gyors és rendkívül igénytelen faj, pedig a záró takarmányba is tehető teljesítmény- és minőségcsökkenés nélkül.

A rovarfehérjét bizonyítottan jobban emésztik a sertések, mint a halat, mivel kiegyensúlyozott az aminosav-összetétele. Ráadásul előállítása kevesebb üvegházhatású gáz termelődésével jár és kisebb a karbonlábnyoma, így a fenntarthatósági szempontoknak is jobban megfelel.

Vannak azonban még ennek az új iparágnak nehézségei. Az egyik, hogy a feldolgozási eljárásokat szabványosítani kell, hogy tömegtermeléshez felhasználhatók legyenek. A másik, hogy a rovarfehérje ára egyelőre nagyon magas, nem versenyezhet a szója- vagy a halfehérje árával. A harmadik pedig, hogy további, egyre részletesebb kísérletekre van szükség annak meghatározására, milyen rovarfaj és milyen arányban kerüljön a sertéstápba, hogy a lehető legjobban hasznosuljon.

(Fotó: SatyaPrem/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Szója: meghálálja a választását

2020. február 16. 08:15

A SAATEN-UNION olyan szójafajtákkal foglalkozik, amelyek közül hazai viszonyok között, eltérő termesztési célok esetén is mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Penészgombák és mikotoxinok a szarvasmarha takarmányokban és az ellenük való védekezés lehetőségei

2020. április 4. 17:29

A hazai termesztésű gabonamagvak 20-30% mértékben szennyezettek az állati szervezet számára potenciális veszélyt jelentő mennyiségben valamely mikotoxinnal, melyek termeléscsökkenést, vagy nagyobb mennyiség hatására előbb tünetmentes, majd klinikai tünetekkel is járó toxikózisokat idézhetnek elő.

A csillagfürtfajok gyomirtása

2018. december 2. 03:33

A csillagfürt a legtöbb N-t köti meg, ezt a tápanyagbőséget nemcsak az utónövények is nagyon kedvelik.