Növényvédelem

Mit tehetünk körterozsda ellen?

Agrofórum Online

A körterozsda a körtekedvelő kertbarátok egyik réme lehet, de jobb, hogyha felülvizsgáljuk ezt a növényvédelmi jelenséget.

A kórokozó őszre már egészen rémisztő képleteket képez kedvelt gyümölcsfánk levelein. A fonákon narancssárgás, tumor jellegű képletből ,,szarvacska” jellegű kinövések képződnek. Ez a körterozsda, melynek a körte ,,csupán” köztesgazdája.

Videónkat megtekintheted a cikk végén!

A körterozsda fejlődése

Egyes borókafajok (a nehézszagú borókát írták le először, mint gazdanövényét – Juniperus sabina) alkotják fő gazdakörét, így amennyiben kertünk közelében találunk ilyen növényt, számítanunk kell a fertőzés megjelenésére. A 200-500 m-es védősáv már megoldást jelenthet, bár valljuk be, a fő gazdanövény jelenlétének kivédésére kevés esélyünk van…

A körterozsda egyre gyakoribb ,,vendég" a közkedvelt gyümölcsfán
A körterozsda egyre gyakoribb ,,vendég” a közkedvelt gyümölcsfán (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A körterozsda (Gymnosporangium sabinae (Dicks)) kártétele gyümölcsön ritka, hogyha a leveleket érinti a fertőzés, akkor valószínűleg a permetező elővétele sem annyira indokolt.

Hol jelentkeznek a tünetek?

A tünetek leggyakrabban a körte levelén, ritkán hajtásán és gyümölcsén is jelentkeznek. A Juniperus fajok hajtásán és vesszőjén is megjelennek.

A tünetek leírása

A körtelevelek színén 5-10 mm átmérőjű ovális alakú, kezdetben halványzöld, majd sárga, később narancsos elszíneződésű, sárga udvarú foltok jelennek meg. A folt közepe fokozatosan sötétbarna lesz, a szabad szemmel is jól elkülöníthető apró, pontszerű spermogóniumoktól. A levél fonákán 1-2 mm-es, kiemelkedő, világosbarna exogén sztrómák fejlődnek, amelyekbe orsó alakú, sárgásfehér, rösztélia típusú ecídiumok vannak beágyazva. A levélnyélen, a hajtáson és a termésen az ecídiumok megjelenését megvastagodás kíséri. A Juniperus fajok hajtásán és vesszőjén orsó alakú megvastagodások láthatók. Az idősebb gallyakon ezek évről évre nagyobbak lesznek, végül az ágak elszáradásához vezetnek. A kéreg repedezik, hámlik, a megvastagodáson narancssárga rövid, zömök teleutocsapok képződnek. (A leírás Glits Márton és Folk Győző Kertészeti növénykórtan című könyvéből származik.)

A védekezés lehetőségei

A difenokonazol hatóanyag-tartalmú szerek vethetők be nagy hatékonysággal a fertőzés kezelésére. Lehet-e komposztálni az ilyen leveleket? A videóból kiderül…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 éve Magyarországon: az aukubaliszteske – Aleuroclava aucubae Kuwana, 1911 – III. rész

2024. október 15. 13:10

A dolgozat III. (jelen) részében a 2024. április közepe-október közepe időszakban végzett vizsgálatainkról tájékoztatjuk az Olvasókat.

A repce őszi kártevői

2024. október 14. 05:40

A repcét alapvetően kártevők veszélyeztetik, amelyek hosszú sorát a különféle őszi, a fiatalabb növényekre veszélyes kártevők társasága nyitja meg.

A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

2024. október 10. 13:10

Az ősz beköszöntével a kései érésű körtén (is) a gyümölcsfertőző monília koncentrikus penészköreit fedezhetjük fel. Milyen készítménnyel védekezhetünk, és betehetjük-e a komposztálóba a beteg gyümölcsöt? Zsigó György növényorvos válaszol.

Ez a kártevő állhat a repce rejtélyes termésvesztése mögött

2024. október 10. 10:40

A kárt elszenvedett táblák betakarított fajlagos termésmennyisége 1, maximum 2 t/ha közötti értékeket ért el.

Mi okozza a körte levelén kiemelkedő, furcsa képletek kialakulását?

2023. október 26. 04:39

Mi okozza a körtelevél képen látható elváltozását? Kérem szíves segítségüket!

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

2023. július 1. 04:36

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?