Kevesebb cukorrépa teremhet az idén, a minőséggel azonban nem lesz baj a termelők szerint. A betakarítással együtt a feldolgozás is megkezdődött hazánk egyetlen cukorgyárában.
Bár az európai uniós kvótarendszer októberben megszűnik, így elvileg növelhető lenne a hazai termelés, az ágazatban működő gazdálkodókat összefogó szervezet azonban nem számít nagyobb fellendülésre.
Szeptember 1-jén begyújtották a mészkemencét, néhány nappal később pedig beindult a 124. répafeldolgozó kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában. A somogyi megyeszékhely 1894-ben alapított üzemében – Magyarország egyetlen működő cukorgyárában – naponta 7500 tonna répát dolgoznak fel, amelynek háromnegyede vasúton, a többi közúton érkezik a gyárba.
Berki Gyula, a Cukorrépa Termelők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: a betakarítás folyamatban van, eddig a teljes termőterület 8-10 százalékával végeztek a gazdálkodók.
A cukortartalom egyelőre jónak ígérkezik, a termésátlag ugyanakkor jóval gyengébb lesz a tavalyinál. Hogy pontosan mekkora mennyiséget takaríthatnak be az idén, egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni, a várakozások 980 ezer tonnáról szólnak. – Az ország egyes vidékein nagy kiesést okozott az aszály, ahol több csapadék volt, ott jobb lesz a termés is – emelte ki.
Bár a termőterület az idén kissé nőtt, az európai uniós cukorkvóta októberi eltörlésétől azonban nagyobb felfutást nem vár a szakember. A nagyobb arányú növekedésnek ugyanis több tényező is gátat szab. Egyrészt az egyetlen hazai cukorgyár termelési kapacitása is korlátos, másrészt a cukorrépa termeléshez kötött támogatása miatt nem érdekeltek a terület növelésében a gazdálkodók.
Az évtized végéig évi nyolcmillió eurót biztosítanak az ágazat számára, ezt az összeget terület alapján osztják meg a gazdálkodók között. Jelenleg egy hektárra hozzávetőlegesen 140 ezer forint jut, ha nő a terület, az összeg arányosan csökken. Berki Gyula szerint az alacsony cukorárak miatt a termelők eredményességéhez nélkülözhetetlen a támogatás. Bár elvileg a hazai termelők az exportpiacokon is eladhatnák a terményt, jelenleg Horvátországba szállítanak magyar cukorrépát, ugyanakkor az ottani gyárban sem várják a kereslet felfutását.
Az MC Zrt. menedzsmentje ez évre 10 százalékkal növelte a szerződött cukorrépa területét, a gyárral kapcsolatban álló gazdák tavasszal 15 500 hektár répát vetettek el. A termény feldolgozása a kaposvári gyár 220 állandó és negyven ideiglenes időre felvett dolgozójára vár. Három műszakban folyik a munka Kaposvár legrégebbi üzemében, a kampány a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan 120 napig tart majd.
Az Agrana-csoporthoz tartozó MC Zrt. kaposvári gyárában 2013-ban átadtak egy 60 ezer tonnás cukorsilót, 2015 szeptemberére pedig egy több mint hétmilliárd forint értékű fejlesztés fejeződött be. Az elsősorban Agrana-forrásból finanszírozott beruházás eredményeként megvalósult egy 160 ezer tonna csomagolására alkalmas üzemrész, és felavattak egy hatmilliárd forintos beruházást igénylő biogáztisztító berendezést is. Ez utóbbi révén a kaposvári gyár a világon elsőként magának biztosíthatja energiaigényét.
Amellett, hogy az üzem a répaszelet-feldolgozás során nyert biogázenergiával évi egymilliárd forintot takarít meg, a fűtőanyagból Kaposvár termálfürdőjének és több közintézményének is jut.
(Magyar Idők)