Zöldség-Gyümölcs

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

Agrofórum Online

Ősszel a szokásosnál több gyümölcs potyog a földre a sok eső és a hirtelen feltámadó hideg szelek miatt. Néha lépni is nehéz a levelek között sárgálló birsalmáktól, körtéktől, amelyeket viszont tárolni már nemigen lehet, mivel leesve megsérülnek és extrém gyorsan megbarnulnak. De akkor mihez kezdhetünk velük?

A földre hullott gyümölcs természetes trágyaként igen hatékonyan hasznosítható a kertben, csak tudnunk kell, hogyan bánjunk vele. A lehullott gyümölcsöket a komposztba dobhatjuk, de egyes állatok is fogyasztják. Akárhogy is döntünk, egy a lényeg: a gyümölcs ne maradjon a gyepen. Ugyanis amint beindulnak bennük a rothadási folyamatok, tökéletes táptalaj alakul ki a gombák és a kártevők számára, ami sem a talajnak, sem a fának nem tesz jót.

A komposztálás a legjobb megoldás

Ha nagyon sok a lepotyogó, sérült gyümölcs, és nem akarjuk mindet a komposztba dobni, érdemes madarak etetésére felhasználni ezeket, de kitehetjük a kert eldugottabb részébe a rovaroknak is. Mind szeretik a gyümölcsöket, kiváltképp a hideg, téli időszakban, amikor amúgy is nehezebben találnak maguknak táplálékot.

Mi legyen a gyümölcspéppel?

Sokan gyümölcscentrifugába teszik a lepottyanó gyümölcsöket és a sérülésmentes gyümölcshúsból kipréselik a levet, ami tápláló, vitamindús, egészséges és roppant finom. Ám a hátramaradt gyümölcspépet gyakran a kukába dobják. Ez, amellett, hogy mindent ragacsossá tesz és büdössé válik, amikor rothadni kezd, pénzkidobás is, hiszen remekül hasznosítható szerves anyag. Ha nem túl nagy mennyiségben szórjuk a komposztra, természetes trágya lesz belőle, amit később sokrétűen felhasználhatunk.

A komposztba dobhatunk alma- és körtehéjat, de csak vékony rétegben, kis mennyiségben, ugyanis ha túl vastagon rétegezzük őket, nem komposztálódnak, hanem elrohadnak. Úgy kell beszórni ezeket a komposztba, hogy elkeveredjenek fűnyesedékkel, száraz falevelekkel és más szerves hulladékkal, hogy a komposztban végbemenő bomlás kiegyensúlyozott legyen. A kupachoz adhatunk időnként egy kevés fűrészport, mivel az ennek bomlása során felszabaduló szén tökéletesen kiegészíti a nitrogénben gazdag kerti hulladékokat.

Komposztgyorsító házilag

Ha szeretnénk felgyorsítani a bomlási folyamatot, könnyedén készíthetünk házi „komposztgyorsítót”: egy zacskó száraz élesztőt oldjunk fel tíz liter hideg vízben, és öntsük rá a komposztra. Ez elősegíti a gyümölcsök gyorsabb bomlását. Igaz, először kissé alkoholos, majd ecetes szagot áraszt a komposztunk (ami nem túl kellemes), de ez azt jelzi, hogy a lebomlás megfelelő ütemben halad.

Forrás: https://www.ndr.de/ratgeber/garten/nutzpflanzen/Fallobst-und-Trester-als-Duenger-im-Garten-verwenden,apfelreste100.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Ültessünk vadcitromfát!

2024. október 4. 11:10

A vadcitrom egzotikus növény, amely csodásan virágzik, gyümölcsöt hoz, strapabíró, és a téli hideg sem árt meg neki. Tegyen vele próbát!

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

2023. február 24. 04:37

Mikor és hogyan metszhetem meg a fügét? Kérem segítségüket a kérdésem megválaszolásában!

Ártéri gyümölcsös a táji adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodás feledőben lévő példája, egyben kultúrtörténeti érték és génbank

2019. szeptember 17. 04:36

Az ártéri gyümölcsösök fajai nemcsak az egykori tájgazdálkodás példájaként, de génbankként, a kultúrfajok diverzitásában nagyon fontos szerepet játszanak.

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

2020. augusztus 15. 09:38

Az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.