Állattenyésztés

Szalma a sertésistállóban: áldás és néha bizony átok is

Agrofórum Online

Sokáig éppen az volt a cél, hogy végre száműzni lehessen a szalmát a sertésistállókból, mert a használata sok munkával járt. Mára azonban kiderült, hogy túl sok állatjóléti előnye van, amelyek miatt, bár macerás, mégis szükség van rá.

A sertések szeretnek rajta pihenni, de szívesen rágcsálják is, így az unaloműzés eszköze is lehet. Az állatjólét figyelemben tartását pedig a piacon is megfizetik, és az állomány is jobb teljesítménnyel hálálja meg.

A szalma eltömítheti a trágyaelvezető rendszert

A szalma remek alapanyag, ami sokrétűen felhasználható, azonban könnyen eltömítheti a trágya eltávolítására szolgáló technológiát. Ezt mindenképpen meg kell előzni.

Ha a szalmát csak arra használjuk, hogy a sertések elfoglalják magukat, nem érdemes a földre teríteni, hanem a szalmarácsokba kell tenni. Ennek előnye, hogy egyrészt kisebb mennyiségre van szükség, másrészt az állatok számára is érdekesebb onnan kicsipkedni.

Ha a szalma alomként szolgál, oda kell figyelni az istálló megfelelő szellőztetésére, mert az alomban káros gázok keletkeznek. A sertéseknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a fekvőhelyüket tisztán tartsák, és olyan helyre ürítsenek, ahol a trágya gyorsan eltávolítható, vagy ahol az ürülék és a vizelet könnyen elkülöníthető.

Penészes szalma – egészségügyi problémák garmadája

A technológiai problémákon túl az állategészségügyi problémákra is figyelni kell. A betakarítástól és a tárolástól függően a szalma különböző mennyiségű port tartalmazhat. Ez irritálhatja a sertések légzőszerveit, és akár légzőszervi megbetegedések is kialakulhatnak.

Nemcsak a gabona termése, hanem a szalma is szennyeződhet baktériumokkal, vírusokkal, élesztőgombákkal és mindenekelőtt penészgombákkal és azok mikotoxinjaival. Ha a szalma dohos, poros, szürke vagy nyirkos, akkor biztosan rossz minőségű, és nagy kockázatot jelent az állatok egészségére. Különösen akkor, ha a betakarítás során nedvessé vált, vagy ha rosszul tárolták. A mikotoxinok, például a fuzáriumtoxinok, a dezoxinivalenol (DON) és a zearalenon (ZEA) többféleképpen károsíthatják a sertések egészségét:

  • Az emésztőrendszerben hasmenést, bélsérüléseket és a tápanyagfelszívódás csökkenését okozzák.
  • A mikotoxinok gyengítik az immunrendszert, így a sertések fogékonyabbá válnak a fertőző betegségekre.
  • A gombatoxinok negatív hatással vannak a kocák termékenységére.

Hogy lesz jó minőségű a szalma?

A szalma használata a sertéstenyésztésben sok esetben nagyobb munkaterheléssel, ezzel többletköltséggel jár, az automatizált rendszerek pedig szintén drágák. A jó minőségű szalma maga is sokba kerül és a tárolása is költséges lehet.

Így juthatunk minőségi és ezzel az állatjólétet javító szalmához:

  • A hosszú szálakból álló szalma kevésbé érzékeny a fuzáriumra. Ugyanakkor hajlamosabbak összetömörödni, és ebben az esetben az előnye elvész.
  • Vetésforgó: minél változatosabb, annál kisebb a gombafertőzés esélye. A kukoricát ne olyan gabonafélék előtt termesszük, amelyekből szalmát akarunk előállítani.
  • Bálázás előtt hagyjuk megszáradni,  14%-nál ne legyen magasabb a nedvességtartalma.
  • Száraz, jól szellőző, fedett helye tároljuk, madaraktól, rágcsálóktól és vaddisznóktól védve. Ez a szempont különösen fontos az afrikai sertéspestis (ASP) idején.
  • Szükség szerint használjunk tartósítószereket, például savakat (pufferelt propionsav).

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Németország hosszú küzdelmet folytat az afrikai sertéspestis ellen

2021. szeptember 3. 07:03

Az afrikai sertéspestis-betegség mintegy 2036 esetét igazolták a Lengyelországhoz közeli régiókban vaddisznókban.

Tájékoztató fórumokat tart a kamara az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 12:46

A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.

Hazánkban még nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát

2018. február 6. 08:00

Egy év alatt több mint 10 ezer sertés (házisertés és vaddisznó) vizsgálatát végezték el, amiből több mint háromezer minta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett.

Útmutató készült a sertések környezetének gazdagításához

2020. március 17. 09:33

Fontos, hogy a környezetgazdagításra használt anyagok alkalmazása során az aktuális járványvédelmi előírásokat minden esetben szigorúan be kell tartani!