Gasztronómia

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tojásra, van, aki a magas koleszterintartalma miatt nem kedveli, és olyanok is akadnak, akik azért viszolyognak tőle, mert a hírek megint arról szólnak, hogy a tojásexportőr országokban madárinfluenza tombol. Bármelyik is az indokunk, a tojást, ha nem is egyszerűen, de elhagyhatjuk az étrendünkből.

De mivel helyettesíthetjük a tojást? Hiszen minden tésztaétel, süteményrecept, a bundás húsok, fasírtok, és számtalan más finomság, ami nap mint nap az asztalunkra kerül, tojást tartalmaz.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mivel tudjuk pótolni a receptekből kimaradó tojást. Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának – így hát mindig az étel típusának megfelelően kell alternatívát találnunk. Mi az alábbiakat javasoljuk:

  • 1 ek chiamag vagy őrölt lenmag + 3 ek víz – Teljes kiőrlésű süteményekben használható.
  • 1/2 érett villával szétnyomott banán – Süteményekben használható, nedvesebbé, rugalmasabbá teszi a tésztát.
  • 1/4 csésze almapüré/gyümölcs – Édes ételekhez adhatjuk, pl. zabpelyhes kekszekhez, gyümölcskenyerekhez.
  • 1/2 csésze selyem tofu – Desszertekhez, tortákhoz, süteményekhez, krémes szószokhoz, pitékhez adható. (A hazai bioboltokban és webáruházakban kapható a selyem tofu.)
  • 1/2 csésze kemény tofu – Omlettekhez, szendvicsekhez, sült rizshez adható – utóbbit wokban kell összepirítani a rizzsel. A kemény tofu szerkezete hasonló a rántottához.
  • 2 ek kukoricakeményítő vagy liszt – Szószokhoz, levesekhez vagy pudingokhoz adható. Fontos, hogy használat előtt keverjük össze hideg vízzel.
  • 2 ek nyílgyökérpor – Szószokhoz, levesekhez, pudingokhoz. Könnyen oldódik, nyílgyökérliszt és nyílgyökér keményítő néven lehet a legtöbb boltban megtalálni.
  • Tojáspótló/tojáshelyettesítő (por) – A csomagoláson található utasításokat követve nagyon könnyen használható ez a termék.
  • Vegán tojás (növényi fehérjékből készült) – Süteményekhez és rántottákhoz ajánlják, állítólag egészen hasonlít a hagyományos tojáshoz. Webes bioboltokban kapható.
  • Fekete só (Kala Namak) – Rántottához ajánlják, tojás illata van.

Most pedig lássunk néhány finom tojásmentes ételt!

„Tojáskrémes” szendvics

Hozzávalók: 450 g kemény selyem tofu, 6 római saláta levél, 12 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1/4 tk kurkuma, 1/4 tk őrölt kömény, 1 tk só, 2 tk mustár, 30 ml vegán majonéz, 1 apróra vágott újhagyma, 2 karikára vágott paradicsom.

Elkészítés: Villával összetörjük a tofut egy tálban, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát, majonézt, mustárt, sót, köményt, kurkumát és fokhagymát. Homogén krémmé keverjük, majd kenyerekre kenjük, és frissen felkarikázott paradicsomot teszünk rá, majd a tetejére egy szelet kenyeret. Az így elkészített szendvicsek három napig is elállnak a hűtőben, így érdemes többet előre elkészíteni és jól záródó dobozban tárolni.

Tofu rántotta (4 adag)

Hozzávalók: 430 g kemény tofu, 1 gerezd fokhagyma, 120 g felaprított hagyma, 120 g zöldpaprika, 120 g piros paprika, 180 g gomba, 1/4 tk kurkuma, 1 tk őrölt kömény, 1 mk őrölt fekete bors, 1 tk só

Elkészítés: 60 ml vizet teszünk egy serpenyőbe, majd azon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paprikát és a gombát. A villával összetört tofut a kurkumával és a fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez – és pár perc alatt megpirítjuk. Szép, rántotta állagú ételt kapunk, amit érdemes friss pirítóssal vagy tortillával tálalni, mert úgy különösen jól kijön az íze.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.

Árpabőség mellett egyre jobban csökken a sör népszerűsége

2024. október 6. 16:10

Az úgynevezett hard seltzerek, azaz alkoholtartalmú, szénsavas, gyakran gyümölcsízesítőket tartalmazó italok robbanásszerű népszerűsége és általában az alacsonyabb alkoholfogyasztás a sörgyártók árpa iránti keresletének zuhanásához vezetett.

A napraforgóolaj letaszította az olívaolajat a trónról a spanyol konyhákban

2024. október 4. 12:10

A spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal.

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.

Omega-3 tojást tojnak a tyúkok

2020. december 14. 18:06

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik.

Elárasztja az uniót az ukrán tojás

2019. március 9. 15:03

Az import több mint fele – 51 százaléka – Ukrajnából érkezett, összesen csaknem 14 ezer tonna, ami több mint négyszerese volt a 2017-ben beszállított mennyiségnek.

Nem lesz több barna tojás a szupermarketekben

2024. április 29. 13:10

Miért van barna és fehér tojás? A német Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ szerint ebben a döntő tényező a fül színe, a fehér tyúkok általában fehér tojást tojnak.

A ketreces tartástechnológiának is helye van hazánkban

2020. június 26. 09:17

Az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a termelési módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb.