Növényvédelmi előrejelzés

Figyeljünk a levéltetvekre és a kabócákra! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A kukorica betakarítása a végéhez közelít, de az őszi kalászos gabonákból még bőven akad vetnivaló.

Október utolsó dekádjában túlnyomórészt csendes, napsütéses időjárással tart a „vénasszonyok nyara”. A nappali hőmérséklet 15-18 °C körül állandósult, de a derült égbolt miatt éjszakánként 1-6 °C a jellemző hőmérséklet. A talajok felső rétege nedvességgel 80-100%-ig telített, így az aktuális mezőgazdasági munkák jó minőségben végezhetők.

A kissé megkésett őszi árpa- és búzavetés miatt a területek zömén még csak 1-3 levelesek a növények, illetve sok most van kelőfélben. A vetéseket jelenleg a fejletlenség miatt betegségek és kártevők nem veszélyeztetik, de az árvakeléseken és a gyepterületeken megtalálhatók a fertőzési források, így a gabonalisztharmat, a sárga- és vörösrozsda, valamint a levélfoltosságokat előidéző gombabetegségek és a vírusbetegségek.

Árpa-vírusfertőzés
Árpa-vírusfertőzés

Kis egyedsűrűséggel szintén előfordulnak a gabona-levéltetű és gabonatripsz fajok is, melyek vektorai a vírusbetegségeknek. A vírusok terjedési akadálya a minél későbbi fertőződés, melynek a feltételei most nem adottak a vetés késlekedése és a fejletlen növényállomány miatt.

Amennyiben azonban hosszúra nyúlik a meleg őszi időszak, akkor viszont már képesek a vírusátvitelre a levéltetvek és a kabócák.

A betelepedés veszélyére már a kezdetektől figyelmeztet a táblaszélekre kihelyezett ragacsos sárgalap, illetve a növényeken megjelenő levéltetű szárnyas alakok és kolóniák előfordulása. 10%-os növényfertőzöttség előfordulása esetén érdemes megfontolni a védekezés elrendelését.

Gabona-levéltetvek búzán
Gabona-levéltetvek búzán

Az őszi káposztarepce országosan 6-8 leveles fejlettségű, de előfordulnak ennél fejletlenebb állapotúak is. A keresztesvirágú és földibolhafajok még most is tömegesen hámozgatják a növényeket, de az intenzív növénynövekedés kompenzálja a kieső növényfelületet.

A repcedarázs az előző heti növekvő rajzás után észlelési szintűre estt vissza, az erősen fejlett álhernyók viszont gócosan komoly levélrágást okoznak. A károsítás védekezés nélkül várhatóan az első fagyos éjszakákig eltart.

Az alsó, fejlettebb leveleken megjelent a fómás foltosság, de a fertőzés még inkább csupán észlelési szintű. A hamarosan aktuális regulátoros kezelés blokkolni képes a nagyobb mérvű megbetegedés kialakulását.

Fómás foltosság repcén
Fómás foltosság repcén

Országos szinten nem növekedett a mezeipocok-fertőzés. A ruderális és szántóterületeken, valamint füvesített gyümölcsösökben a veszélyességi küszöbérték (3-4 db lakott járat/100 m2) határán mozog a fertőzöttség. A fertőzöttség további alakulását feltétlenül indokolt rendszeresen ellenőrizni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az ideje a gyepszellőztetésnek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 23. 11:10

Magunk sem gondolnánk, mekkora elhalt fűtömeg távolítható el a szellőztetés során, de a lehullott faleveleket is gyűjtsük össze!

Készüljünk a lemosó permetezésre! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 16. 10:40

A lemosó permetezésekre a legnagyobb biológiai hatékonysággal a réz-kén tartalmú készítmények használhatók.

Fenyegetik kártevők vagy betegségek a frissen kikelt búzát és árpát? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. október 15. 17:10

A korábbi esőzések következtében az őszi árpa és a búza vetése most érte el csúcspontját. Jelenleg még a kikelt vetések csupán 1-2 leveles fejlettségűek.

Szürkepenészes rothadás fenyegeti a szőlőt – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 9. 09:40

A vékony héjú és tömött fürtű fajták különösen érzékenyek a betegségre. A szüret felgyorsítása az egyetlen védekezési lehetőség.

Már megint tömeges sasmérgezés

2019. október 15. 10:31

A korábbi években sokszor, legutóbb három hete halhattunk mérgezés miatt elpusztult sasokról, amelyek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak estek áldozatul. Ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie az MME-nek, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

2018. október 9. 09:33

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

A repcében nagy foltokban eltűnt a vetés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 18. 18:10

Október közepére gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig tartó, szokásosnál melegebb időjárást hirtelen hőmérsékletcsökkenés mellett hűvös idő váltotta fel, kevés esővel, és a derült éjszakákon a fagyzugos helyeken nulla fok alatti hőmérséklettel.

Tömeges őzelhullástól tartanak a vadászok a rágcsálóirtó szer engedélyezése miatt

2018. október 26. 10:36

A rágcsálóirtó szer leginkább az őzre és a mezei nyúlra jelent veszélyt ezen fajok táplálkozásbiológiája miatt.