Növénytermesztés

Hogy éri meg diót termelni?

Agrofórum Online

A karácsonyi ünnepkör közeledtével meglendül a lakosság diófogyasztása. De ne szaladjunk előre: az őszi gyümölcstál elengedhetetlen eleme a dió is. A termés aktualitása okán betekintést engedünk hát egy hazai diótermesztő világába, aki tapasztalatainak megosztásával hasznos információkat nyújthat az érdeklődők számára.

Idén is diótermesztési szakmai napot szervezett az Engelhardt Dióbirtok. A dió termesztéstechnológiáját, növényvédelmét érintő témákon túl számos egyéb, a diótermesztés sikerességét meghatározó kérdés megvitatására is sor került.

Aki nem tud két tonna diót termelni hektáronként, az valószínűleg nem lesz képes hosszú távon nyereséges diótermesztésre.

– mondja Engelhardt Ádám, tulajdonos.

A professzionális árutermelés átlagban 3 tonna feletti termésmennyiséget takar. Az intenzív ültetvényekben fitotechnikai szempontból az állomány 5 éves koráig kézzel metszés mellett voksol a szakember, míg öt éves kortól a síkfalmetszést tartja jó megoldásnak – a kis sor és tőtávolságú termőfalra szánt ültetvényekben – a legnagyobb termésátlag eléréséhez.

A dió esetében az öntözés ma már megkerülhetetlen. A földbe ásott csepegtető rendszeres öntözés jó megoldásnak tűnik, legalábbis eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A dió növényvédelme során az egyetlen engedélyezett felszívódó készítmény jön szóba, ezen kívül réztartalmú növényvédő szerek.

A 2024-es év csapadékos időszakát a gnomónia elleni védekezés határozta meg. A dió xantomonászos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) és a barna csúcsi elhalás tünetei is kihívást jelentettek a vegetációban…

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezekkel az alternatív fehérjenövényekkel helyettesíthető az import szója

2024. október 22. 14:40

A kísérletekben szereplő sertések 40 kg testtömegtől a vágósúly eléréséig 3 fázisú süldő- és hízótápot (elő, utó) kaptak.

Pelyvás gabonák magyarországi termesztési helyzete – új kihívások a bioágazatban

2024. október 20. 10:10

Ezek a gabonafajok mára kiszorultak a köztermesztésből és vetésterületük világszerte jóval alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé.

A „fekete arany”, avagy jövedelmező repcetermesztés titaN segítségével

2024. október 18. 11:10

A repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajosnövény-kultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.

Érdemes a héjas diót hideg helyen tárolni?

2023. október 14. 04:37

Dió tárolásával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Érdemes a héjas diót is hideg helyen tárolni?

Traktorok, szőlőkombájnok és dióbetakarító - Gépújdonságok a szőlő- és gyümölcstermesztésben

2018. június 25. 16:08

Antonio Carraro, Massey-Ferguson, Kubota kertészeti traktorok, Braud és Pellenc szőlőkombájnok, valamint Flory dióbetakarító gép Amerikából.

Diófa: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 7. 09:10

Az ősz érkezése nem jelenti azt, hogy gondoskodás nélkül kell hagynunk a házikert diófáit. Sajnos az év korai levélszáradást, és lombhullást eredményezett kertünk páratlan díszein. Mi a teendő az ősz beköszöntével?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.