Terményárak

Drágult a kukorica az erős exportértékesítések reményében

Agrofórum Online

Amerikában inkább vásárlói fölényt, míg Európában kiegyenlített kereskedést lehetett látni a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza stagnált, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab szintén 0,7 százalékkal, a repce pedig 2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában mind a malmi búza, mind a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói piac a nap közepén irányt változtatott, és pozitívra fordult a délutáni kereskedés. Az AgResource közleménye szerint a keresletre vonatkozó pozitív jelek segítették elő a fordulatot – az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) csütörtökön közzétett exportértékesítései várhatóan nagy eladásokat mutatnak majd, és a kukorica értékesítése akár 4 millió tonnára is emelkedhet.

A cég hozzáteszi, hogy a jó időjárásra utaló jelek mind az Egyesült Államok betakarítását, mind a brazil vetéseket korlátozhatják.

Élénkülő export

A délutáni fordulatot a gyorseladások új fordulójáról szóló reggeli jelentés támasztotta alá, amelynek során Kína és ismeretlen célországok nagy mennyiségű szójabab és kukorica vevői voltak.

Az USDA szerint Kína 130 000 tonna szójababot vásárolt 2024/25-ös szállításra. 100 000 tonna kukoricát adtak el ismeretlen helyre, és 259 000 tonna szójababot is eladtak ismeretlen helyre, mindkettőt 2024/25-ös szállításra.

Gazdálkodó eladások

Az amerikai gazdálkodókról azt látták, hogy kihasználták a javuló határidős gabonaügyletek előnyeit a reggeli kereskedésben, mielőtt a jobb exporteladásokkal kapcsolatos hírek elterjedtek.

„Arra számítunk, hogy a piac felfelé ívelésével néhány gazdálkodó elad” – mondta Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage munkatársa.

Valutahatás

A dollár erősödése nyomást gyakorolt a chicagói határidős ügyletekre reggel, a gabonák ára csökkent, míg az amerikai dollárindex 0,4%-kal emelkedett.

Az erősödő valuta kevésbé teszi versenyképessé az Egyesült Államok árait a gabonaexport értékesítési üzletágban. Az erősödő dollár és a folyamatban lévő betakarításból származó gabonakészletek növekedése nyomást jelentenek a gabonafélék számára a jövőben.

Várakozások felett

Az Egyesült Államok átlagos napi etanoltermelése az október 18-án zárult héten emelkedett, meghaladva a Dow Jones által megkérdezett elemzők előrejelzéseit.

Az Energiainformációs Hivatal (EIA) szerdán azt közölte, hogy az átlagos napi kitermelés 1,081 millió hordó volt a héten, ami 39 000 hordóval haladja meg a múlt heti adatot, és jóval meghaladja az elemzői becsléseket, amelyek napi 1,042 és 1,053 millió hordó közötti termelést jeletek. A termelés ezen a héten a legmagasabb szinten áll augusztus közepe óta az EIA adatai szerint.

Vegyes mozgások

Európában a malmi búza 0,25 eurós plusz után 223,75 euróba, a kukorica 0,5 eurós áremelkedést követően 212 euróba, a repce 1,75 eurós lejtmenet hatására 509,75 euróba, a takarmánybúza pedig 0,55 angol fontos mínusz után 184,05 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Átláthatóbb gabonaárakat tesznek közzé az oroszok

2024. október 26. 10:10

A számok a szakszervezet tagjai körében végzett felmérésen alapulnak, amelyek Oroszország teljes gabonaexportjának 80 százalékát biztosítják.

Csökkent a búza ára az amerikai csapadék hatására

2024. október 26. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Tovább drágult a kukorica

2024. október 25. 07:40

Európában ugyanakkor mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Drágult a kukorica az amerikai választási bizonytalanság növekedésével

2024. október 23. 07:10

Európában a malmi búza és a kukorica olcsóbb lett, míg a repce és a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Az ünnepi hangulat közben új helyzet alakult ki

2020. január 4. 10:17

Összességében az látható, hogy az év végi gazdaság-politikai események pozitív hatását erősíthetik a fundamentális tényezők is, melyek közül a legnagyobb bizonytalanság a kukorica árának emelkedésében lehet, bár ma az amerikai elemzők még a kukorica jegyzésénél is a vételt ajánlják.

A vártnál jobb a termés Németországban

2022. augusztus 28. 06:36

Becslések szerint Németország 2022-es őszi búzatermése várhatóan 4,6 százalékkal nő 2021-hez képest, valamivel több mint 22 millió tonnára.

Kiújultak a kereskedelmi feszültségek

2020. május 2. 15:17

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nehéz lesz visszaállítani a húsfeldolgozás szintén a korábban megszokott szintre.

Ukrajna gabonaexportja 22 százalékos mínuszban van

2021. június 27. 04:36

Az ukrán gazdálkodók befejezték a 2021-es tavaszi gabona vetését, 7,5 millió hektár területen különféle növények vetésével - mutatták a mezőgazdasági minisztérium adatai.