Agrárgazdaság

Erdővé nyilváníthatja az ingatlanomat egy új törvény?

Agrofórum Online

Az ingatlanokat érintő jogi szabályozás jelentős változás megy keresztül a közeljövőben, mivel várhatóan 2025 januárjában hatályba lép az új ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény, valamint a végrehajtásáról szóló kormányrendelet (új Inyvhr.).

Az ingatlantulajdonosok számára egy kisebb, de különösen fontos változás az erdőként nyilvántartott területek státuszának felülvizsgálata. Most van itt az idő, hogy felülvizsgálják az ingatlanjuk jogi besorolását, mert a határidők közelednek! Ebben segít dr. Ésik Julianna, a Jaczkovics Ügyvédi Iroda szakértője.

Mi az új ingatlannyilvántartási törvény célja?

Az új törvény (új Inytv.) megalkotásával a jogalkotó kiemelt céljai közé tartozott többek között az ingatlan-nyilvántartás elsőbbségének a megteremtése, vagyis az, hogy a lehető legteljesebb körben megismerhető legyen az adott ingatlannal összefüggésben fennálló összes adat, jog, tény és kötelezettség.

Bár az egyes ágazatok továbbra is vezethetik az ingatlanokra vonatkozó szakmai szempontú nyilvántartásukat, az új rendszer kötelezővé teszi, hogy az ágazati adatok az egységes ingatlan-nyilvántartásban is megjelenjenek, és ehhez kapcsoltan az ingatlan-nyilvántartási adat elsőbbségét, közhitelességét mondja ki.

De hogy jönnek ide az erdők?

Ezen elsőbbség megteremtése keretében kerül sor – egyes ingatlanok tulajdonosait kiemelten érinthető – erdők ingatlan-nyilvántartási és erdészeti hatósági nyilvántartásának az összehangolására azáltal, hogy az új Inyvhr. átmeneti rendelkezéseket tartalmaz az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleg felülvizsgálatára és részleges kivezetésére.

Mind a régi, mind pedig az új végrehajtási szabályozás szerint egy adott ingatlanra számos jogcímen jegyezhető fel jogi jelleg, ezek egyike „az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület”.

Ezt a jogi jelleg bejegyzést azonban a korábbi és az új Inyvhr. eltérően szabályozza. Míg a régi jogszabály nem határozta meg, hogy mely ingatlanokra lehet bejegyezni – csak arról rendelkezik, hogy az erdő művelési ágú területre nem jegyezhető be – addig az új Inyvhr. már tételesen meghatározza, tehát szűkíti azoknak az ingatlanok körét, amelyekre ez a jelleg bejegyezhető.

Mire kell figyelni?

Azon ingatlanok esetében, amelyre az új Inyvhr. hatálybalépése előtt „az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleget jegyeztek fel, a tulajdonosok 2025. június 30. napjáig bejelenthetik az ingatlanügyi hatóságnál, hogy a jogi jelleg megalapozottságát vitatják.

A tulajdonosi bejelentést követően az ingatlanügyi hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül az illetékes erdészeti hatósághoz továbbítja a kérelmet, aki a jogi jelleg megalapozottságát megvizsgálja, és annak fenntartásáról vagy törlése elrendeléséről határozattal dönt.

Azon ingatlanok tulajdonosai tehát, akik jelenleg is vitatják az ingatlanjaik erdő jogi jellegének megalapozottságát, 2025. január 15. és 2025. június 30. között kezdeményezhetik a vitatott erdő jogi jelleg megszüntetését.

Fontos azonban, hogy ha a tulajdonosok az előírt határidőben a tulajdonosi bejelentést elmulasztják, vagy az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleget az erdészeti hatóság érdemben fenntartja, ezen ingatlanok 2025. november 1. napját követően a tulajdoni lapon erdő művelési ágban lesznek nyilvántartva, mely számos korlátozást jelenthet az ingatlan tulajdonosok részére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fontos határt tört át a szántók hektáronkénti átlagára tavaly

2024. július 17. 09:10

A hektáronkénti legmagasabb, 2,2 millió forint feletti átlagárat a gyümölcsösökért és a szőlőkért kellett fizetni.

Nincs mese, Ukrajna visszanyerte exporterejét a gabonakereskedelemben

2024. július 16. 13:10

Az ukrajnai termelők még ma is részben a 2021-es rekordtermés jelentette bevételre alapoznak, amikor az árak is viszonylag magasak voltak.

Reálértéken nagyot estek a termőföldek tavalyhoz képest

2024. június 22. 08:10

Noha az árak emelkedése továbbra is töretlen, a tavalyi 3,8%-os árnövekedés reálértéken 13%-ot meghaladó csökkenést jelent.

Az állati takarmányok veszik át a vezető szerepet a magyar exportban?

2024. június 20. 15:40

Bár a jelenlegi gabonaárakon már bárkivel versenyre kelhetünk, egységes tételeink olyan nevetségesen kicsik, hogy nem tudnánk egy rendes irányvonatot sem megtölteni.

Miért változik meg ősszel a levelek színe?

2022. november 3. 09:43

Mindannyian szeretjük a gyönyörű őszi napokat, amikor a falevelek zöldről napsárgára, narancssárgára és pirosra váltanak. Ezek a színátmenetek sok növény számára igen nagy jelentőséggel bírnak – olvassa el cikkünket, hogy megtudja, miért.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.

Figyeljünk oda a plakátokra a budai erdőkben!

2019. október 7. 08:02

Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak.

A pénzügyi cégek nem hajlandók támogatni az új erdőirtási törvényt

2023. szeptember 18. 10:10

Az Európai Bizottság közölte, hogy a pénzügyi cégek nem támogatják az EU új erdőirtásról szóló törvényét.