Agrárgazdaság

Argentínába megérkezett az eső, fordulhat a gabonafélék helyzete

Agrofórum Online

A fontosabb mezőgazdasági területeken ezen a héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatalmas lendületet adtak a gabonaágazatnak a súlyosan aszályos időszak után Argentínában.

Az eddigi kétségbeejtő helyzet megfordulta kukorica- és búzatermesztők számára, akiknek korábban súlyos veszteségekkel kellett szembenézniük – tette közzé szerdán a rosariói gabonatőzsde.

A tőzsde jelentésében közölte, hogy az elmúlt 24 órában 30 és 90 milliméter közötti eső esett Argentína legfontosabb mezőgazdasági területeinek nagy részén. Az ország a világ harmadik legnagyobb kukoricaexportőre és a búza egyik legfontosabb globális szállítója. Az időjárás megváltozása jelentős hatással volt a terméskilátásokra.

2. félidő: Argentína átvette a vezetést

„3-0-ra vesztettünk az aszály ellen. A múlt heti esőzésekkel 3-2-re álltunk, a mostaniakkal pedig 4-3-ra nyernénk” – mondta Cristian Russo, a rosariói tőzsde mezőgazdasági előrejelzésekért felelős vezetője a jelentésben.

A 2024/2025. évi búza esetében a legutóbbi esőzések a lehető legjobbkor érkeztek, amikor a termésfejlődés az utolsó heteiben jár. A tőzsde a hónap elején 19,5 millió tonnára csökkentette a gabonafélére vonatkozó termésbecslését az eső elmaradása miatt. A búza betakarítása novemberben kezdődik.

A mostanában vetett kultúrák is jobb eséllyel indulnak

A 2024/25-ös szezonú kukorica esetében az eső lehetővé teszi a gazdák számára, hogy folytassák a késleltetett vetést. A szója vetése pedig nagyobb intenzitással indulhat meg a következő hetekben így, hogy a körülmények javultak.

Argentína a világ legnagyobb exportőre a feldolgozott szójaolaj és -liszt exportjában, amely termékek a gazdaság egyik fő hajtóerejét jelentik. A rosariói tőzsde 51-52 millió tonnás kukoricatermést prognosztizál a 2024/25-ös ciklusban, a szójatermés pedig 52-53 millió tonna között lesz. A kukorica vetése szeptemberben kezdődött, a szója vetése pedig nemrég, október második felében.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nagy bajba kerülhet az európai tejipar

2024. október 25. 11:10

Az Eurostat adatai szerint az EU tejüzemei tavaly összesen 1,8 milliárd euró értékben exportáltak tejtermékeket, például sajtot és tejport Kínába.

A mezőgazdaságban dolgozó nők ötöde kiégett, ráadásul alacsonyabb munkabér is sújtja őket

2024. október 25. 06:40

A mezőgazdaságban dolgozó nők a mezőgazdasági munkán kívül átlagosan 4 óra ingyenes gondozási munkát végeznek a gyerekek vagy családtagok körében.

Az EU tejtermelése 2025-ig stabil vagy enyhén nő

2024. október 21. 16:10

Bár a tejelőtehén-állomány tovább csökken, a teljesítménynövekedésnek köszönhetően nem lesz visszaesés a tejtermelésben az Európi Unióban.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A Trump elleni merényletkísérlet a terménypiacokat is utolérte

2024. július 16. 06:41

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Eddig 37,6 millió tonnás az ukrán gabonatermés

2020. szeptember 27. 12:03

A kijevi agrárminisztérium arra számít, hogy a gabonatermés 2020-ban 68 millió tonnára eshet vissza a 2019-es rekord 75 millió tonnáról az ország legnagyobb részén jelentkező súlyos aszály miatt.

A dollár erősödése is gyengítette a búza árjegyzését

2021. január 28. 06:03

A búza árát az elmúlt napokban a világ legnagyobb élelmiszer-gabona szállítójának számító oroszországi exportkorlátozási tervei repítették magas szintre.

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

2018. február 27. 08:26

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.