Növénytermesztés

Ha ősz, akkor faültetés: de hogyan?

Agrofórum Online

A faültetés ősszel is és tavasszal is elvégezhető, de talán a hulló levelek időszaka, a mélynyugalmi állapotot megelőző fázis az, amely kétség kívül alkalmas a műveletre. Hogy mi a helyes faválasztás módja, arról Sipos József egyetemi docenssel beszélgetett az Agrofórum.

Elérkezett az ősz, és ezzel a szakszerű faültetés is esedékessé vált. A hiányos faállomány pótlásának, a facsemete-választásnak azonban megvannak a megfelelő ismérvei, melyeket jobb figyelembe vennünk ahhoz, hogy ültetésünk beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Sipos József egyetemi docenssel egy hódmezővásárhelyi kertészetben találkozott az Agrofórum, ahol kérdésünkre elmondta, hogy az őszi faválasztás során milyen tényezőket kell figyelembe vennünk. Nem mindegy, hogy szabadgyökerű, vagy konténeres facsemetét választunk, hiszen mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai.

A témában készült videónkból kiderül az is, hogy milyen környezeti tényezőkre kell figyelnünk, továbbá, hogy milyen oltványt ne válasszunk. Lebegjen a szemünk előtt, hogy a faültetés mindig hosszú távú gondolkodást feltételez: a fát a jövőnek ültetjük.

Átgondolt, tervezett és akár szabályokat betartó művelet előtt áll hát az, aki ültetésre adja fejét.

A kiválasztás szempontja

Milyen faj, esetleg fajtában gondolkodunk? Virágport adó, vagy termő fajtát válasszunk? Hogyan helyezzük el a kiválasztott fát? Ha kipusztult fa helyére ültetnék a pótlásunkat, akkor azt miért ne tegyük?

Ezekre a kérdésekre talál választ nézőnk az alábbi videónkban, Sipos Józsefnek pedig köszönjük közreműködését a téma feldolgozásában!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Ezekkel az alternatív fehérjenövényekkel helyettesíthető az import szója

2024. október 22. 14:40

A kísérletekben szereplő sertések 40 kg testtömegtől a vágósúly eléréséig 3 fázisú süldő- és hízótápot (elő, utó) kaptak.

Pelyvás gabonák magyarországi termesztési helyzete – új kihívások a bioágazatban

2024. október 20. 10:10

Ezek a gabonafajok mára kiszorultak a köztermesztésből és vetésterületük világszerte jóval alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé.

A „fekete arany”, avagy jövedelmező repcetermesztés titaN segítségével

2024. október 18. 11:10

A repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajosnövény-kultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének.

2,5 millió facsemetével gazdagodott a Pilisi Parkerdő

2023. december 25. 08:10

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket.

Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

2020. február 20. 07:38

Sz. Tamásné kérdése: Szeretnék tavasszal kertembe gyümölcsfát ültetni. Lehetséges ez? Mire figyeljek? Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

Mi lehet a nagyméretű, barna, fémes színű bogár a facsemetéken?

2022. május 17. 04:37

Nagyméretű, barna, fémes színű bogarak pihennek, napoznak a facsemetéimen. Fényképet mellékelek. Ellenség vagy barát? Kell-e tennem valamit?

Magból fenyőfa – így telik el 300 nap

2023. december 1. 07:10

A közösségi média legújabb sztárja az a mini fenyőfa, amelynek 300 napos életciklusát gyorsított felvételen követhetjük végig, a „születésétől” kezdődően egészen addig, amíg a növény felveszi a – még miniatűr, de tökéletesen felismerhető – végleges, varázslatos zöldellő formáját.